Ένταση στις σχέσεις Γαλλίας-Ουγγαρίας για τον φράχτη

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ μίλησε για σκανδαλώδεις επιλογές πολιτικής της Ουγγαρίας στο μεταναστευτικό, την οποία επέκρινε πως δεν σέβεται τις αξίες της Ευρώπης, για να λάβει την απάντηση από τον Ούγγρο ομόλογό του πως "καλός Ευρωπαίος είναι αυτός που τηρεί τους κανόνες"
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο γνωστοποίησε με μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι κάλεσε έναν αντιπρόσωπο της πρεσβείας της Γαλλίας στη Βουδαπέστη
για να δοθούν εξηγήσεις μετά τις «σοκαριστικές» επικρίσεις που έκανε χθες ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς σχετικά με τον φράκτη που ανήγειραν οι αρχές της Ουγγαρίας στα σύνορα με την Σερβία για την ανάσχεση του κύματος προσφύγων και μεταναστών.
Ο Σιγιάρτο πρόσθεσε ότι επιθυμεί να διασαφηνίσει τη θέση της Ουγγαρίας για το ζήτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του που μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
«Αντί (να εκφέρονται) κρίσεις σοκαριστικές και αβάσιμες, πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην αναζήτηση κοινών λύσεων για την Ευρώπη», τόνισε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που μετέδωσε το MTI.

Σιγιάρτο: Οι δηλώσεις Φαμπιούς δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες

Σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σιγιάρτο σημείωσε πως «οι δηλώσεις αυτές (του Λοράν Φαμπιούς) δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάλεσα έναν εκπρόσωπο της πρεσβείας της Γαλλίας να προσέλθει στο υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα (σήμερα) για να του παρουσιάσω επίσημα τη θέση της Ουγγαρίας». Δεν διευκρίνισε τον βαθμό του Γάλλου διπλωμάτη.
«Φαίνεται ότι ορισμένοι στην Ευρώπη αδυνατούν ακόμη να αντιληφθούν πόσο τεράστια και δραματική πίεση υφίσταται η Ουγγαρία λόγω της μετανάστευσης διαμέσου των Βαλκανίων προς τη Δύση», συνέχισε ο Σιγιάρτο.
«Καλός Ευρωπαίος είναι αυτός που τηρεί τους κανόνες της Ευρώπης» και βάσει αυτών «όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύονται να προστατεύουν τα δικά τους σύνορα αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», συνέχισε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον οποίο η Ουγγαρία πράττει ακριβώς και «κατά συνέπεια εκπληρώνει επίσης τις δεσμεύσεις της προς την (Ευρωπαϊκή) Ένωση».

Φαμπιούς: Η Ουγγαρία δεν σέβεται τις αξίες της Ευρώπης

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Φαμπιούς δήλωσε χθες πως «όταν βλέπω ορισμένες χώρες της Ευρώπης να μην αποδέχονται τις ποσοστώσεις (για την κατανομή των προσφύγων), το βρίσκω σκανδαλώδες», προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές βρίσκονται «στην ανατολική Ευρώπη». Ο ίδιος επέκρινε «αυστηρά» την Ουγγαρία η οποία «δεν σέβεται τις κοινές αξίες της Ευρώπης» εγείροντας τον φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία.
Για τον Φαμπιούς, πρέπει «σίγουρα» η Ουγγαρία να διαλύσει αυτόν τον φράκτη και η ΕΕ να διεξαγάγει μια «σοβαρή και αυστηρή συζήτηση» με τους Ούγγρους ηγέτες.
Η Ουγγαρία, χώρα διέλευσης μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν σε κράτη της δυτικής Ευρώπης, ανήγειρε βιαστικά έναν φράκτη αποτελούμενο από αγκαθωτά συρματοπλέγματα στα σύνορά της με τη Σερβία, που φθάνουν τα 175 χιλιόμετρα σε μήκος. Χίλιοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή και άλλοι 2.000 αναμένεται να αναπτυχθούν εκεί από την 1η Σεπτεμβρίου.
Από τον Ιανουάριο 140.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μεγάλος αριθμός Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στις πατρίδες τους, πέρασαν τα σύνορα αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...