Γκεζίνε Σουάν: Μια μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα

«Μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα», υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Γκεζίνε Σουάν, ηγετικό στέλεχος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και δύο φορές υποψήφια πρόεδρος της Γερμανίας.


«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έβλεπε καμιά δυνατότητα να επιλύσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ την ασυμφωνία μεταξύ των υποστηρικτών της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και εκείνων, οι οποίοι παρά τις δύσκολες παραχωρήσεις θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Είναι λυπηρό, αλλά πολιτικά μερικές φορές μια ξεκάθαρη τομή είναι αναπόφευκτη», σημειώνει η κα Σουάν.
Ηγετικό στέλεχος του SPD η 72χρονη πολιτικός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βιαντρίνα, στη Φρανκφούρτη, ερωτηθείσα αν οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο τρέχον συμφωνηθέν πρόγραμμα, τονίζει: «Δεν το νομίζω, διότι μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία τάσσεται υπέρ της πολιτικής Τσίπρα και διότι ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Το πρόγραμμα μπορεί, όμως, από μόνο του να παρεμποδισθεί, αν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τα στενά μέτρα επιτήρησης της Ελλάδας της αφαιρέσουν τον αέρα για να αναπνέει και δεν υπάρξουν αρκετές αντισταθμίσεις στον τομέα των επενδύσεων».
Αναφορικά με το τεράστιο θέμα των προσφύγων η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σημειώνει: «Και στο θέμα των προσφύγων αποδεικνύεται ότι εκείνες οι χώρες οι οποίες δεν θέλησαν να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, δεν το πράττουν τις περισσότερες φορές ούτε και με τους πρόσφυγες. Αυτό τα λέει όλα και είναι θλιβερό. Πρέπει – στη Γερμανία τουλάχιστον – αλλά καλύτερα προοπτικά στην ΕΕ, να υιοθετηθεί ένας έξυπνος νόμος για τη μετανάστευση. Μια επιτροπή υπό τη χριστιανοδημοκράτη πολιτικό και πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, τη Ρίτα Ζίσμουτ, είχε ήδη προ ετών επεξεργασθεί ένα εμπεριστατωμένο προσχέδιο, το οποίο τότε απερρίφθη από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας».
«Εκτός τούτου θα πρέπει να ενθαρρύνουμε στη νότια Ευρώπη – και οικονομικά – τη διασυνοριακά οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, η οποία προσφέρει καλή, προσανατολισμένη στην αλληλοκατανόηση, ηθική αλλά και υλική εργασία. Πρωτίστως πρέπει να ξαλαφρώσουμε, να ανακουφίσουμε τις πρώτες χώρες υποδοχής, την Ιταλία και την Ελλάδα, η οποία παρά την οικονομική της μιζέρια συμπεριφέρεται αξιοθαύμαστα», επισήμανε και προσέθεσε ότι οι μεγάλες εστίες κρίσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα μιας έτι περαιτέρω εντατικότερης αναπτυξιακής συνεργασίας».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...