Εξελίξεις και σχεδιασμοί επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου – Σύσκεψη το μεσημέρι

Εντείνονται οι ζυμώσεις στο κυβερνητικό επιτελείο με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μετά την ολοκλήρωση και τυπικά της συμφωνίας για το νέο τριετές πρόγραμμα βοήθειας της χώρας μας, ύψους μεχρι 86 δισ. ευρώ, καθώς σήμερα εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έχει από το πρωί συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες έως ότου «κλειδώσουν» οι αποφάσεις και δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις,
αξιολογώντας πάντα τη χρονική συγκυρία. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παυλόπουλος την Παρασκευή αναχωρεί από την Αθήνα και μεταβαίνει στις Πρέσπες, για τις εκδηλώσεις των Πρεσπείων.
Η «ώρα της απόφασης» όπως φαίνεται πλησιάζει και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να επιλέξει αν θα προκηρύξει τις εκλογές μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και μια ενδεχόμενη απόφαση ελάφρυνσης του χρέους ή αν θα προσφύγει ταχύτατα στις κάλπες, μεταξύ 13 και 20 Σεπτεμβρίου, ακόμη και χωρίς τη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα και να περιοριστούν οι κινήσεις των διαφωνούντων.
«Δεν έχει νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης, έχει προκύψει η ανάγκη για εκλογές, αφού υπάρχει απώλεια της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.
«Πρέπει να δούμε πως θα γίνει πιο ανώδυνη η συμφωνία με τους πιστωτές, αλλά και πως θα καταστρώσουμε ένα σχέδιο που θα μπει μπροστά για να ανακουφίσει το λαό», πρόσθεσε. «Κοινός τόπος η ανάγκη προσφυγής στο λαό, οι όποιες σκέψεις θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.
«Στις λίστες, πρέπει να είναι όσοι συμφωνούν με το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο καθένας θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των επιλογών του», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε το πρωί από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι «δεν θα είναι ίδιες με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.»
«Η επιλογή κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να τον διασπάσουν είναι εντελώς λανθασμένη και θα κριθεί από τους πολίτες», δήλωσε στο Mega ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η απόφαση τους να δημιουργήσουν ένα καινούριο κόμμα αντίπαλο στον ΣΥΡΙΖΑ, με σημαία την επιστροφή στη δραχμή, καθιστά αναγκαστικές τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού» πρόσθεσε.
«Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές. Θα έρθουν εφαρμοστικοί νόμοι και καινούρια νομοσχέδια που θα ανοίξουν το δρόμο στην ανάπτυξη και πρέπει να υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή στην κυβέρνηση, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.
Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα
Σχετική είδηση: Εν αναμονή πολιτικών αποφάσεων – Άμεσα οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού (vid)

ΝΔ: Η στρατηγική Τσίπρα και η εκλογολογία υπονομεύουν τη χώρα και την οικονομία

ΝΔ: Η στρατηγική Τσίπρα και η εκλογολογία υπονομεύουν τη χώρα και την οικονομία
Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, εξαπολύει η ΝΔ κατηγορώντας τον ότι η στρατηγική που ακολουθεί αλλά και η εκλογολογία υπονομεύουν την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, «οι επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα δεν έχουν τέλος και αποβαίνουν εις βάρος της χώρας».
«Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες αντιφατικών διαρροών (ψήφος εμπιστοσύνης, θερινά τμήματα, πρόωρες εκλογές, την ώρα που η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM αναμένεται να δώσει ανάσα στην ημιθανή οικονομία)» σημειώνουν.
Κατά τη ΝΔ, «όλες οι κινήσεις του κ. Τσίπρα έχουν αποκλειστικό στόχο στο να μειώσουν τον κ. Λαφαζάνη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ανοικτά τον κ. Τσίπρα πως «ένα εσωκομματικό του πρόβλημα, που θα μπορούσε να το είχε λύσει όπως είχε υποσχεθεί, είτε στην Κεντρική Επιτροπή, είτε στο συνέδριό του, έχει γίνει εμμονή με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία της χώρας».
Τέλος, στη ΝΔ διερωτώνται «τι λέει για όλα αυτά ο κ. Καμμένος», αλλά και για το αν όσοι ψήφισαν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περίμεναν αυτά που γίνονται.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Έτοιμο το ΥΠΕΣ για εκλογές


Εκλογές το συντομότερο δυνατόν λέει ο Κ. Πουλάκης
Για την ετοιμότητα του υπουργείο Εσωτερικών σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μίλησε ο γενικός γραμματέας του, Κώστας Πουλάκης. Το ΥΠΕΣ, «με την έννοια της τεχνογνωσίας, είναι έτοιμο» τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Πουλάκης, δήλωσε στον «Βήμα FM»:
«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τόσο μεγάλη τεχνογνωσία από τις εκλογές, που το απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο στο δημοψήφισμα, όπου μέσα σε έξι μέρες το πραγματοποίησε χωρίς καμία παρατυπία. Άρα, με την έννοια της τεχνογνωσίας, είναι έτοιμο.
Με την έννοια της πρακτικής, δηλαδή των τεχνικών στοιχείων, π.χ. προμήθειες, θέλω να σας πω ότι δεν είναι έτοιμο, διότι βάσει νομοθεσίας, μπορεί να ετοιμαστεί μόνο με την προκήρυξη των εκλογών».
Ερωτηθείς, για το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, απάντησε:
«Από τις πρώτες ψηφοφορίες που ήταν π.χ. το να δώσουμε εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, από τις άλλες δύο επόμενες ψηφοφορίες που ήταν τα δύο προαπαιτούμενα, είχε φανεί ότι υπάρχουν περίπου τριάντα βουλευτές της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτή τη συμφωνία.
Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είχανε χάσει τη δεδηλωμένη και με την τέταρτη ψηφοφορία, έχασε και τη δεδηλωμένη από το συνταγματικό μίνιμουμ όριο, της κυβέρνησης μειοψηφίας. Άρα, αυτός ο ένας πολιτικός και συγχρόνως πρακτικός συνταγματικός λόγος, μας οδηγεί ότι πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα, κατά την προσωπική μου άποψη, εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...