Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου...Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης.

Mε την ορκωμοσία της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, προέδρου του Αρείου Πάγου, το βράδυ της Πέμπτης, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, στην Ιστορία της Ελλάδας, πήρε σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα (213 μέρες παρέμεινε ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου) και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα,

Το σχήμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης 
Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου
  • Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης
    Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης: Αντώνης Μακρυδημήτρης
    Αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης: Ιωάννης Μουζάλας
    Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Φίλιππος Τσαλίδης

  • Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης
    Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης
    Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Αλκηστις Πρωτοψάλτη

  • Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος πτέραρχος εν αποστρατεία
  • Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου
    Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

  • Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Ιωάννης Γκόλιας
    Αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ: Κώστας Μουσουρούλης
    Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Ιωάννης Μελάς

  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
  • Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης
    Αναπληρωτής υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων: Σπυρίδων Φλογαΐτης

  • Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης
    Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Τρύφων Αλεξιάδης

  • Υπουργός Εργασίας: Δημήτρης Μουστάκας
  • Υπουργός Υγείας: ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος
  • Υπουργός Επικρατείας: Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος
  • Υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης
  • Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου

 Συνδικαλιστής με δυναμική δράση, ευρωπαΐστρια αλλά και αντιμνημονιακή, η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και, πλέον, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας: Η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ορισμός του συμβατικού και πολιτικά αποστασιοποιημένου δικαστή και δεν διστάζει να δοκιμάσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στον θεσμικό της ρόλο και τις δημόσιες παρεμβάσεις για καίρια πολιτικά ζητήματα.

Η νέα, υπηρεσιακή πρωθυπουργός είναι η δικαστής που είχε κρίνει αντισυνταγματικό το χαράτσι για τα ακίνητα και είχε αρνηθεί να συναντήσει την τρόικα για θέματα απονομής Δικαιοσύνης, είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου που με επιστολές της στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς είχε διακηρύξει την αντίθεσή της στα μνημονιακά μέτρα, είναι επίσης η ίδια που με επιστολή της στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε διαμηνύσει ότι το «Οχι» του δημοψηφίσματος δεν ήταν «Όχι» στο ευρώ αλλά η άρνηση του ελληνικού λαού να δεχθεί μια ακόμη θεραπεία λιτότητας χωρίς μείωση του χρέους.

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950 και είναι πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την 1η Ιουνίου του 2015. Εχει τελειώσει τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόνη, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μιλά γαλλικά και αγγλικά, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Το 2014 τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την όρισε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Ιούνιο, με μια απόφαση που είχε προκαλέσει ενστάσεις και αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Αφετηρία και αιτία των ενστάσεων αυτών δεν ήταν τα - δεδομένα - προσόντα της Βασιλικής Θάνου, αλλά το γεγονός ότι η τοποθέτησή της ήταν η μοναδική που έκανε η κυβέρνηση στο σύνολο των ανώτατων δικαστηρίων με τα υπόλοιπα να παραμένουν ακέφαλα. Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε και ως προσπάθεια να αποτελέσει η κυρία Θάνου την μοναδική επιλογή για τη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού σε μια συγκυρία ανάλογη με τη σημερινή.

Η επιστολή στον Γιούνκερ

Στις 13 Φεβρουαρίου 2015, η Βασιλική Θάνου με την ιδιότητα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία τον καλούσε «να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και προς κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί λύση, η οποία, θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μια λύση η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του».

Στην επιστολή έγραφε ότι «ο ελληνικός Λαός στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της λιτότητας» και ότι «τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες (μείωση των μισθών και των συντάξεων, μέχρι 50%, αύξηση της φορολόγησης, απολύσεις εργαζομένων κ.λπ.), είχαν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση, το κλείσιμο καταστημάτων και των επιχειρήσεων, την ανεργία, την ύφεση της οικονομίας και τη δυστυχία του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, ο οποίος ουδεμία ευθύνη έχει για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για την εσφαλμένη φορολογική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε, μετά την υπογραφή του μνημονίου και κάτω από την επίβλεψη της τρόικας. Τα ανωτέρω μέτρα αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού η ύφεση συνεχίζεται, όπως επίσης συνεχίζεται η φοροδιαφυγή των πλουσίων».

«Η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας (οι αρχαιότεροι στην Ευρώπη) αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός είναι λαός αξιοπρεπής, υπερήφανος, δραστήριος και δημιουργικός», τόνιζε η Βασιλική Θάνου επισημαίνοντας πως όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι η λύση στο ελληνικό ζήτημα θα ωφελήσει όχι μόνο τον ελληνικό λαό αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επαγγελματική και επιστημονική της πορεία

Η Βασιλική Θάνου μπήκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.  Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες. ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.

Εχει διδάξει επί έξι χρόνια Αστικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ενώ στις επιστημονικές της εργασίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής:

α) «Το αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,1997.
β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2011.
δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του Νόμου 489/1976», εισήγηση στο Συνέδριο της ‘Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2012
ε) « Δικαστική Μεσολάβηση» Εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , 2013.
στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, στις διαφορές αποζημίωσης, από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.

θα ανακοινώσει το πρωί της Παρασκευής τα 16 νέα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τη νέα κυβέρνηση. Η ορκωμοσία θα γίνει στις 13.00 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή θα θυροκολληθεί και το προεδρικό διάταγμα που θα αναφέρει ότι διαλύεται η Βουλή μαζί με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αλλά και αυτή της πρώτης συνεδρίασης της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με διαρροές για το Υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται ο Αντώνης Μανιτάκης. Για το Υπουργείο Εξωτερικών ο Πέτρος Μολυβιάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ η σύνθεση της θα έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου




Υπουργός Εξωτερικών
: Πέτρος Μολυβιάτης







Υπουργός Οικονομικών
: Γιώργος Χουλιαράκης







Υπουργός Εθνικής Άμυνας:
Ιωάννης Γιάγκος πτέραρχος εν αποστρατεία







Υπουργός Εσωτερικών
: Αντώνης Μανιτάκης







Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
: Μιχάλης Σπουρδαλάκης






Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη
: Αντώνης Μακρυδημήτρης







Υπουργός Πολιτισμού
: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα







Υπουργός Δικαιοσύνης
: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος







Υπουργός Οικονομίας
: Νίκος Χριστοδουλάκης







Υπουργός Παιδείας
: Φρόσω Κιάου







Υπουργός Ναυτιλίας
: Χρήστος Ζώης







Υπουργός Εργασίας
: Δημήτρης Μουστάκας







Υπουργός Τουρισμού:
Άλκηστις Πρωτοψάλτη







Υπουργός Υγείας
: Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής







Υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά
παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης







Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
: Ροδόλφος Μορώνης


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player ..


H oρκωμοσία της Βασιλικής Θάνου
H oρκωμοσία της Βασιλικής Θάνου




H έξοδος της Βασιλικής Θάνου από το Προεδρικό Μέγαρο
H έξοδος της Βασιλικής Θάνου από το Προεδρικό Μέγαρο


Παράδοση-παραλαβή στο Μαξίμου
Παράδοση-παραλαβή στο Μαξίμου


Συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα
Συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player ...Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, είναι η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, ΠανεπιστήμιοParis ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα. Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.

Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Διαβάστε επίσης:

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...