Α. Τσίπρας: «Στις 25 Γενάρη ανοίξαμε λογαριασμούς με την ιστορία. Δε θα τους αφήσουμε στη μέση»

Πολιτική ομιλία στη Λιβαδειά, πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής 4/9, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προσφυγικό ζήτημα, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι: «Επιτρέψτε μου, όμως, να ξεκινήσω σήμερα την ομιλία μου έξω από τα προεκλογικά στερεότυπα.
Γιατί η επικαιρότητα μας αναγκάζει πολλές φορές να μιλήσουμε με τα λόγια της ψυχής.
Να αφήσουμε τα συνθήματα στην άκρη και να μιλήσουμε για τη φρίκη που αντικρίσαμε όλοι χθες στους δέκτες των τηλεοράσεών μας.
Που δεν είναι η φρίκη ενός δράματος που συμβαίνει κάπου μακριά, αλλά μέσα στα πόδια μας, στις γειτονιές μας, στις θάλασσές μας. Η θάλασσα του Αιγαίου χθες ξέβρασε το τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στις ακτές της Αλικαρνασσού.
Kαι είναι στιγμές που η εικόνα σα γροθιά στο στομάχι, σε αναγκάζει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μιλάς για ένα πρόβλημα, αλλά για ανθρώπινες ζωές.
Ζωές που αυτές τις μέρες στοιβάζονται στα καῒκια και στα τραίνα. Που στοιχειώνουν τις συνειδήσεις μας – αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν αρκεί να συμπάσχουμε με τους πρόσφυγες του πολέμου από τη Συρία και τις άλλες χώρες της περιοχής μας.
Δεν αρκεί να συγκλονιζόμαστε από την εικόνα του– του μικρού Αϊλάν, νεκρού στη άκρη της ακτής.
Αλλά και από τις πολλές εικόνες των ανθρώπων που οδύρονται, τραυματίζονται και πεθαίνουν κάθε μέρα, αναζητώντας στον ήλιο μοίρα και μια ζωή ανθρώπινη.
Πρέπει να αφυπνιστούμε, να εξεγερθούμε και να δράσουμε. Μαζί με τους πρόσφυγες, στις ακτές της Ελλάδας ξεβράζεται και η Ευρώπη. Που συγκινείται μεν, αλλά δεν δίνει λύσεις.
Οι ανθρωπιστικές αξίες της και οι δημοκρατικές παραδόσεις της κρίνονται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα. Χωρίς κοινή, ευρωπαϊκή λύση, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, η Ευρώπη πισωγυρίζει. Χάνεται στο σκοτάδι των κλειστών συνόρων και των επαναπροωθήσεων.
Όταν μένει η κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει αυτό που δεν μπορεί, τότε εμφανίζονται τα τραίνα της ντροπής, τα τραίνα των κυνηγημένων, που η Ευρώπη θα ήθελε να είχε σβήσει από τη συλλογική μνήμη της μια για πάντα.
Τότε ακούγονται δυνατά και οι πιο μισαλλόδοξες, οι πιο επικίνδυνες ακροδεξιές κραυγές από το κέντρο της Ευρώπης. Και είναι πράγματι ντροπή κάποιοι και εδώ στην Ελλάδα να προσπαθούν να ψηφοθηρήσουν πάνω στο πιο δραματικό ευρωπαικό και παγκόσμιο πρόβλημα.
Η χθεσινή εικόνα της φρίκης, που συγκλόνισε το πλανήτη, έρχεται δυστυχώς να καταδείξει τη μεγάλη ανευθυνότητα και τη μεγάλη ντροπή των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΝΔ, που από τη πρώτη στιγμή επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν για μικροκομματικά το προσφυγικό, προκειμένου να απευθυνθούν στα πιο ακραία λαϊκιστικά ένστικτα.
Στα ίδια ακριβώς που στοχεύει και η Χρυσή Αυγή, προκειμένου να ψηφοθηρήσει. Και μας ασκούσε κριτική ότι δήθεν εμείς φταίμε για ένα φαινόμενο διεθνές.
Ότι εμείς έχουμε αφήσει τα θαλάσσια σύνορα ανοιχτά. Τι αλήθεια ζητάγανε ακριβώς από την ελληνική κυβέρνηση;
Να βυθίζουμε με τα πλοία του ελληνικού λιμενικού τις φουσκωτές λέμβους των προσφύγων;
Και να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων παιδιών σαν τον Αιλάν;
Ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία έχουν τα όριά τους. Η ΝΔ στις 25 Γενάρη μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ ήταν απολύτως εμφανές ότι θα ερχόντουσαν τα κύματα των προσφύγων. Η Νέα Δημοκρατία είναι, λοιπόν, σήμερα υπόλογος και όχι τιμητής.
Στους εφτά μήνες της κυβέρνησής μας κάναμε για αυτό το θέμα περισσότερα απ” όσα μπορούσαμε, με δεδομένες τις συνθήκες που αντικρίσαμε. Η ΝΔ μας παρέδωσε ανεπαρκέστατες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας, ακόμα και για κανονικές συνθήκες. Και μηδενική απορρόφηση στα μέχρι πρότινος διαθέσιμα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία Κέντρων υποδοχής.
Ιδρύσαμε υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, έχοντας τη διορατικότητα ότι το πρόβλημα των προσφυγικών ροών θα το καταστήσει απαραίτητο διοικητικό εργαλείο. Θέσαμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή ηγεσία. Ζητήσαμε και πετύχαμε τη πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η οποία και ενέκρινε για πρώτη φορά τη μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ε.Ε, ενώ ήδη άμεσα δρομολογείται η μετεγκατάσταση 8.000 προσφύγων.
Καταφέραμε, τέλος να διασφαλίσουμε τακτική χρηματοδότηση 470 εκατ ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 και άλλα 7,4 εκατ. ευρώ σε έκτακτη χρηματοδότηση. Ενώ οργανώσαμε σε χρόνο ρεκόρ τον πρώτο ξενώνα προσφύγων στον Ελαιώνα και εξασφαλίσαμε ότι όλα τα ασυνόδευτα παιδιά καλύπτονται από δομές φιλοξενίας».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Αλλά δεν είναι μόνο το προσφυγικό όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε δείγμα γραφής σε αντίξοες συνθήκες και με τη θηλιά στο λαιμό.
Ακόμα κι αν κυβέρνησε μόνο εφτά μήνες και σε συνθήκες πολιορκίας :
* Σπάσαμε το λουκέτο της ΕΡΤ.
* Δώσαμε οξυγόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τις εκατό δόσεις.
* Δώσαμε πίσω τη δουλειά τους στις καθαρίστριες, στους σχολικούς φύλακες, στους κυνηγημένους δημόσιους υπάλληλους.
* Καταργήσαμε τα πέντε ευρώ στα νοσοκομεία.
* Ταυτόχρονα ανοίξαμε το μέτωπο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
* Με το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.
* Με τις πρώτες καμπάνες για τους έχοντες που φιγουράρουν ψηλά-ψηλά στις λίστες τύπου Λαγκάρντ.
* Με το τέλος της ασυλίας των ιδιοκτητών ΜΜΕ, που καλούνται να πληρώσουν αυτά που χρωστούν στο Δημόσιο.
* Με τις πρώτες αλλαγές στη Δικαιοσύνη».
Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το εξής ερώτημα: «Ποιον εσείς εμπιστεύεστε να κυβερνήσει;
Την οικονομική ολιγαρχία ή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία;
Τη ΝΔ και τον κύριο Μεϊμαράκη, που σιτίζονται από τη διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία και υπάρχουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της σε βάρος σας;
Ή τον ΣΥΡΙΖΑ, που είμαστε η μοναδική εγγύηση ότι θα δε θα αφεθούν στη τύχη τους οι νέοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ότι δεν θα τους καταπιούν τα μεγάλα συμφέροντα.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμά του, θα εξουδετερώσει στην πράξη τις πιο αρνητικές πτυχές της για τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα και, κυρίως, για την αγροτιά.
Πιστεύει πραγματικά ο νέος, ο άνεργος, ο αγρότης, ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος ότι η ΝΔ, που κάθε μέρα επί επτά μήνες μας κατήγγειλε γιατί δεν υπογράφαμε, ο,τιδήποτε μας έδιναν οι δανειστές, αύριο θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντά του;
Αν κάτι θα ήθελε να διαπραγματευτεί η παρέα Σαμαρά Μειμαράκη Βορίδη και Γεωργιάδη, είναι οι χαμηλότεροι φόροι για τους πλούσιους και τα περισσότερα παράθυρα προνομίων για την ολιγαρχία, για να της ανταποδώσει τη στήριξη που αφειδώς και προκλητικά του παρέχει αυτές τις μέρες.
Στις 20 του Σεπτέμβρη, λοιπόν, ο ελληνικός λαός ψηφίζει ή την παλινόρθωση της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ολιγαρχίας ή την πορεία προς το αύριο, με σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη, που εγγυάται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Η νέα συμφωνία με τους δανειστές
Αναφερόμενος στη νέα συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα επιχειρήσω να κρύψω ότι στη συμφωνία υπάρχουν και δύσκολοι όροι. Όροι και μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές. Ξέρετε πώς, με ποια μέσα, και ποιες απειλές.
Όλοι ξέρουν, κι εκείνοι ακόμα που κάνουν ότι δεν ξέρουν. Γνωρίζουμε επίσης ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους αγρότες. Γνωρίζουμε ότι ο αγροτικός κόσμος αναρωτιέται τι, άραγε, μπορεί να γίνει, ώστε να ελαφρυνθεί από τα βάρη της.
Εμείς παρά τις εκβιαστικές συνθήκες της διαπραγμάτευσης μέχρι τις 12 Ιουλίου, πετύχαμε να κρατήσουμε πολλά σημεία ανοιχτά, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τις επόμενες μάχες με καλύτερες συνθήκες. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα ανοιχτά σημεία ;
Η συμφωνία, λοιπόν, προβλέπει:
  1. Βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε μέχρι το τέλος του 2015.
  2. Μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
  3. Καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων και στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.
  4. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  5. Ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τους νέους και δραστήριους αγρότες.
  6. Μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης.
  7. Πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων.
  8. Στήριξη ορθών γεωργικών πρακτικών χρηματοδοτούμενες με κονδύλια της ΕΕ.
Αυτά τα οκτώ σημεία είναι οι κρίσιμες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Είναι οι μάχες που θα δώσουμε μαζί. Για να πάρουν το περιεχόμενο που θέλουμε.
Για να δώσουμε τις λύσεις που μας πάνε μπροστά. Γιατί μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει και μπορεί να δώσει αυτές τις μάχες».
Η ΝΔ
Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε κάτι που ακούω τον κύριο Μεϊμαράκη να επαναλαμβάνει με ολοένα και μεγαλύτερο ενθουσιασμό.
Ότι, τάχα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στον ελληνικό λαό 90 δις ευρώ. Πρόκειται για το πιο άθλιο ψέμα που έχουν πει μέχρι τώρα. Αυτοί που χρέωσαν επι 40 χρόνια διακυβέρνησης το τόπο με 340 δις χρέος, έχουν το θράσος να μας κουνάνε και το δάκτυλο ότι δήθεν εμείς δημιουργήσαμε χρέη.
Στο επτάμηνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο χρέος της χώρας, όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 10,9 δις ευρώ. Η συμφωνία που εμείς φέρνουμε μας γλυτώνει κατά 20 δις σε μέτρα, από τα μικρότερα πρωτόγεννη πλεονάσματα.
Ενώ με τη χρηματοδοτική κάλυψη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ξεπληρώνουμε τα χρέη που μας φόρτωσαν ο βίος και η πολιτεία τους επι 40 χρόνια, με πολύ μικρότερο επιτόκιο από ότι θα το ξπληρώναμε με τις δικές τους συμφωνίες. Γι” αυτό, κύριε Μεϊμαράκη, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Και το δίλημμα είναι σαφές: Με τη ΝΔ και τους συμμάχους της, που χαντάκωσαν τη χώρα; Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του που μάτωσαν για να βγει η Ελλάδα από το χαντάκι»;

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...