Αλ. Τσίπρας από το βήμα του ΟΗΕ: Το ζήτημα του Χρέους αποτελεί διεθνή πρόκληση (vid)


Ομιλία από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την Αναπτυξιακή Ατζέντα 2015 απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ με αφορμή την πρώτη του επίσημη παρουσία σε γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων, σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες
ή δάνεια στις ανεπτυγμένες εάν δεν υπάρξει αντιμετώπιση του ζητήματος του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, τονίζοντας την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη.
Σχετική είδηση: Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – αναμένονται σημαντικές συναντήσεις (vid)
Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός παγκόσμιου και ευρωπαϊκού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα ευνοεί την ανάπτυξη και υπογράμμισε την ανάγκη η ελληνική κρίση να λειτουργήσει διδακτικά στο μέλλον.
«Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;», αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλους να αναλογιστούν «γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο».
«Η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων. Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα. Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30».













 Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ: Δεν μπορούμε να μιλάμε για δάνεια στις ανεπτυγμένες χώρες εάν δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος

Το ζήτημα του χρέους αναδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα 15, ή τα 15 πριν από αυτά και γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο.
Στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης ότι «η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική» απαριθμώντας τις 3 επικαλυπτόμενες κρίσεις στις οποίες η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο.
  • Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
  • Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Αναφορικά με το θέμα του χρέος τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. «Σε όλα τα φόρα θα πρέπει να μιλούν για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη» επεσήμανε.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε» σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας . «Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30».
tsipras un
Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατά την παρουσία του στο πάνελ που διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative στη Ν. Υόρκη. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και να υπογραμμίσει ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχει και τον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton.
Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει -πιθανότατα την Τετάρτη- τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ενώ ολιγόλεπτη συνάντηση αναμένεται να έχει και με τον Μπαράκ Ομπάμα στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή όλων των ηγετών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, αλλά και στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τους αρχηγούς όλων των ξένων αποστολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...