Επαφές με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ... με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και παρεμβάσεις Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ με αιχμή χρέος – επενδύσεις (vid)

Χρέος και επενδύσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη 70η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ είχε συναντήσεις με τους προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και της Κούβας,
ενώ συνεχίζει και την Τρίτη τις επαφές με ηγέτες και παράγοντες της πολιτικής και της οικονομίας από ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στην ομιλία του στην σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, όσο και στη δημόσια συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους, αλλά και στην σημασία της στήριξης του κράτους πρόνοιας, απέναντι στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αντίληψη.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιδιώκει συμμαχίες με άλλες χώρες, ώστε όταν ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, η οποία προσδιορίζεται μέσα στο Νοέμβριο μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, να μπορεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ έχουν σταθερή θέση εδώ και καιρό σε ότι αφορά τη διευθέτηση του χρέους.





Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά στις επενδύσεις. Σε όλες τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του, τόσο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση τους διεθνείς επενδυτές αλλά και στους ελληνο-αμερικανούς να στηρίξουν την προσπάθεια της Αθήνας για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Μπίλ Κλίντον, στέλνοντας κι αυτός το μήνυμα ότι τώρα «είναι η ώρα των επενδύσεων στην Ελλάδα».
 ..


Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία. Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.
O πρωθυπουργός, πριν από την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο (φωτογραφία).



Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κούβα όποτε το επιθυμεί.

Αργότερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. tsipras-braziliana Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι παραμένει διαθέσιμος για κάθε είδους βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και θα αντιμετωπίζουν τις οργανωμένες πρακτικές στην αγορά. Επίσης δήλωσε πρόθυμος να παράσχει υποστήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Αντικείμενο της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν μεταξύ άλλων η κρίση της Συρίας, καθώς και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Τέλος, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Ισραήλ.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Τους δύο άνδρες απασχόλησε το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού την Τρίτη

1. Ώρα Αμερικής 9:30-10:00
Ώρα Ελλάδος 4:30-5:00μμ Συνάντηση Α.Τσίπρα με Ν. Αναστασιάδη
2. Ώρα Αμερικής 10:30-14:00
Ώρα Ελλάδος 19:30-21:00 Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL
3. Ώρα Αμερικής 16:00
Ώρα Ελλάδος 23:00 Παρουσία Πρωθυπουργού στην ομιλία του Ν. Αναστασιάδη
4. Ώρα Αμερικής 17:40-17:50
Ώρα Ελλάδος 00:40-00:50 Συνάντηση Πρωθυπουργού με Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ Ban Ki-moon
5. Ώρα Αμερικής 18:30-20:30
Ώρα Ελλάδος 1:30-3:30πμ Παρουσία Πρωθυπουργού στη δεξίωση της ΕΕ
6. Ώρα Αμερικής 19:30
Ώρα Ελλάδος 2:30πμ Συνάντηση πρωθυπουργού με την ομογένεια
7. Ώρα Αμερικής 20:30
Ώρα Ελλάδος 3:30πμ Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.
πηγη ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...