Ξεκινά απόψε στο πάρκο Τρίτση το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον οι τριήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, μετά από καθυστέρηση λίγων ημερών, λόγω της διεξαγωγής των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.
Το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» προέκυψε από τη σύνθεση στίχων από δυο διαφορετικά ποιήματα του κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.


Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, το οποίο καθιερώθηκε ως θεσμός του νεολαιίστικου κινήματος και όχι μόνο «στήνεται» κάθε χρόνο με την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ συνδυάζει τις πολύμορφες πολιτιστικές, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις του με τις θέσεις της ΚΝΕ, με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Το 41ο Φεστιβάλ εντάσσεται στις πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ που συμπληρώνονται το 2018 και ως εκ τούτου, η κεντρική έκθεση στο χώρο του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη «στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, σε όλους όσοι κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα» στις πιο δύσκολες συνθήκες της σύγχρονης ιστορίας αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Αυτή η πορεία δεκαετιών προβάλλεται στην έκθεση μέσα από υλικά που έχουν διασωθεί από αυτά τα χρόνια και φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, όπως μικρά αντικείμενα και γράμματα εκτελεσμένων, καλλιτεχνικές δημιουργίες φυλακισμένων και εξόριστων, χειρόγραφες εφημερίδες, τετράδια και σημειώσεις, κρυφές ανακοινώσεις που διακινούνταν συνωμοτικά μέσα στις φυλακές. Είναι δεκάδες τα πρωτότυπα εκθέματα που για πρώτη φορά θα προβληθούν στη συγκεκριμένη έκθεση.
Η κεντρική πολιτική συζήτηση του φετινού φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 9 Οκτώβρη στη Λαϊκή Σκηνή, στις 20.00, με θέμα «Ο συσχετισμός δύναμης στην Ελλάδα και διεθνώς και οι αστικές κοινοβουλευτικές εκλογές» και ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλο της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.
Το Σάββατο 10 Οκτώβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που άφησαν τα σπίτια τους ελπίζοντας σε μια ζωή χωρίς βόμβες, αεροπορικές επιδρομές και καθημερινές εκατόμβες νεκρών, στο Εργατικό Στέκι του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, σήμερα στις 20:00 εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες».
Παράλληλα στο χώρο θα συγκεντρώνονται κονσερβοποιημένα τρόφιμα και χειμερινός ρουχισμός που θα παραδοθούν σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο», με καλλιτεχνική επιμέλεια Θάνου Μικρούτσικου, ενορχήστρωση Θύμιου Παπαδόπουλου και ερμηνευτές τους Κώστα Θωμαΐδη, 'Αννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου, και Μίλτο Πασχαλίδη και το αφιέρωμα με τίτλο «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα...» με ενορχήστρωση Μανώλη Ανδρουλιδάκη και ερμηνευτές τους Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Ρίτα Αντωνοπούλου
Επίσης, γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες συναντιούνται και φέτος στις σκηνές του Φεστιβάλ μαζί με δεκάδες μαθητικά συγκροτήματα και ερασιτεχνικές-καλλιτεχνικές ομάδες σε αφιερώματα, συναυλίες και λαϊκά γλέντια.
Ακόμα, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τις πολεμικές τέχνες και ειδικότερα με το «Παγκράτιο και την Πάλη», την Πέμπτη και την Παρασκευή, 8 και 9 Οκτώβρη, στο χώρο του Αθλητισμού.
Τέλος, στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα συμμετέχουν και 20 ξένες Οργανώσεις Νεολαίας
1. Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό
2. Νεολαία ΚΟΜΑΚ (Βέλγιο)
3. Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας
4. Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας Γεωργίας
5. Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας
6. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία)
7. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Ιταλία)
8. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (Κύπρος)
9. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών
10. Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν
11. Γενική Ένωση Παλαιστινίων Φοιτητών
12. Γενική Ένωση Παλαιστινίων Εργατών
13. Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας
14. Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι)
15. Ένωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)
16. Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία (Σουηδία)
17. Σοσιαλιστική Ένωση Νεολαίας Σρι Λάνκα
18. Συριακή Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας - Χαλίντ Μπαγκντάς
19. Κομμουνιστική Νεολαία (Τουρκία)
20. Παγκόσμια Ομο
πηγη http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...