Το μανιφέστο Βαρουφάκη

«Δυστυχώς, η πλειονότητα στο Eurogroup δεν ήθελε μια έντιμη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, που έπρεπε να ταπεινωθεί ή να ανατραπεί» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε σημερινή, εκτενή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλει την τρόικα ως τον καλύτερο φίλο των φοροφυγάδων,
αναφέρεται στα δικά του λάθη και ανακοινώνει ότι συγγράφει «μανιφέστο» έχοντας κατά νου μια Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνέλευση.




Το μεγαλύτερο λάθος του, όπως παρατηρεί, ήταν ότι πίστεψε πως όταν πολιτικοί και γραφειοκράτες συμφωνούν προφορικά σε κάτι το τηρούν, όπως επίσης λάθος του θεωρεί ότι δεν δημοσιοποιούσε αμέσως τις προτάσεις του για την επίλυση της κρίσης, ώστε να μην μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν είχε προτάσεις, καθώς υπήρχε ένα πολύ εξειδικευμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που αφορούσε κυρίως τη χρηματοδότηση, το οποίο όμως ποτέ δεν συζητήθηκε.

O Bαρουφάκης καταγγέλλει την τρόικα ως τον καλύτερο φίλο των φοροφυγάδων, αναφέρεται στα δικά του λάθη και ανακοινώνει ότι συγγράφει «μανιφέστο» έχοντας κατά νου μια Ευρωπαϊκή Συνταγματική ΣυνέλευσηΠροσθέτει δε πως, ενώ η ελληνική πλευρά κατέβαλε προσπάθειες για έναν διάλογο, στις Βρυξέλλες ακουγόταν ότι εκείνη δεν είχε κανένα σχέδιο, και δυστυχώς η πλειονότητα του Γιούρογκρουπ δεν ήθελε να κάνει μια έντιμη συμφωνία με τη συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση, που έπρεπε να ταπεινωθεί ή να ανατραπεί.

Ως αιτία της παραίτησής του αναφέρει πως ο ίδιος δεν μπορούσε να συναινέσει σε μια συμφωνία «Φάουστ», δεν ήθελε να προδώσει τον λαό του και αισθανόταν απογοητευμένος. Ωστόσο, κατά την άποψή του, οι πολιτικές διαφορές απόψεων δεν θα πρέπει να καταστρέφουν τους προσωπικούς δεσμούς, διότι, όταν μια πολιτική αντιπαράθεση μετατρέπεται σε (προσωπική) εχθρότητα, χάνεται ένα μέρος του ανθρωπισμού.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών -ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να δώσει διάλεξη στη Βιέννη, στο γνωστό «Φόρουμ Μπρούνο Κράισκι για τον Διεθνή Διάλογο» (που φέρει το όνομα του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας)-, αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, παρατηρεί πως μετά την παραίτησή του η τρόικα διέλυσε αμέσως την «ομάδα δράσης» που ο ίδιος είχε συστήσει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Η τρόικα είναι ο καλύτερος φίλος των φοροφυγάδων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημειώνει ότι κανείς δεν θα πρέπει να εξισώνει την Ευρωζώνη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήταν ένα υπέροχο εγχείρημα ειρήνης, ενώ το ευρώ είναι το αντίθετο. Κι αυτό γιατί σχεδιάστηκε τόσο άσχημα, οδηγώντας σε αντιπαράθεση των ευρωπαϊκών χωρών και καταστρέφοντας τις επιτυχίες της ΕΕ, χωρίς ποτέ να έχει ελεγχθεί από κάποια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, παρά μόνον από τις Βρυξέλλες, όπου υπάρχει μεν ένα Κοινοβούλιο, αλλά μόνον κατ' όνομα και όχι στην πραγματικότητα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...