Λάκης Λαζόπουλος- Βαγιά Σερίφου : Η καταστροφή μιας παραλίας…

Είναι μια μεγάλη ιστορία. Που κρατάει χρόνια.
Κάποτε στην Σέριφο υπήρχαν κάποιες ωραίες παραλίες, που σιγά- σιγά τις κατέλαβαν ιδιώτες, μετέθεσαν τα μονοπάτια, μάντρωσαν τις διόδους, αποχαρακτήρισαν τους αιγιαλούς,  χαρακτήρισαν ανεμογενείς τις περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και βίασαν το τοπίο,  την φύση και τις παραλίες ανενόχλητοι, στο νησί που παραθέριζε κι ο Γιωργάκης
 Παπανδρέου και ο μόνιμος επισκέπτης του καλοκαιριού,  κύριος Παπακωνσταντίνου- Στικάκης (απ” το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ, που κάπου το άφησε, κάπου το “δωσε, δεν θυμάται).
Όλοι αυτοί οι ατιμώρητοι της μνήμης μας είναι ακόμα παρόντες όπως τους ξέβρασε η σαπίλα της μεταπολίτευσης.
Ας ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά ένας υπουργός περιβάλλοντος μ” αυτή την ασύλληπτη ιστορία. Να μάθει ο Ελληνικός λαός πως μια οικογένεια ξεπερνάει νόμους, εμπόδια, αποφάσεις , τα πάντα και χτίζει μπροστά στα μάτια του καθενός αυτά τα εκτρώματα.  Αυτά που δια γυμνού οφθαλμού τα διακρίνει ο καθένας.
Βοά η Σέριφος.
Η παραλία Βαγιά είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.  Για να την αποχαρακτηρίσουν είπαν ότι ήταν ανεμογενής, ότι η άμμος δηλαδή της παραλίας ερχόταν απ” την Αφρική και καθόταν εκεί και μάλιστα στα σύνορα των κτημάτων που είχαν αγοράσει πριν ανακαλύψουν αυτή την σπάνια λεπτομέρεια.
Και που δεν τρέξαμε.
Φέραμε το ΙΓΜΕ, είπαν ότι ήταν κομπίνα, εν ολίγοις ψέμματα, φωτογραφίσαμε τα ρέματα με τα νερά που χτισαν μέσα οι βιαστές του τοπίου, βρήκαν άκρη στο νομικό τμήμα του υπουργείου να αποσυρθεί το δημόσιο, πήγαμε στον Αλογοσκούφη το σταμάτησε, με πήγαν στα δικαστήρια δήθεν για συκοφάντηση, χασαν όλες τις δίκες και να τώρα μπροστά πάλι η απόφαση του εφετείου, που ύστερα από τόσο αγώνα δικαιώνει τον βιασμό της φύσης.
Για μένα δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η απόφαση να μην είναι προϊόν χειραγώγησης. Άποψή μου είναι. Σέβομαι τις αποφάσεις του δικαστηρίου αλλά σέβομαι και τα μάτια μου. Σέβομαι και το νου μου και έχω γνώση σε ποια χώρα ζω και τι συμβαίνει.
Κρατάω μέσα μου τα λόγια που θέλω να πω,  τα καταλαβαίνετε.
Αίσχος και ντροπή!  Χτισαν  πρώτα ξενοδοχείο. Να πάει  λοιπόν η πολεοδομία να μετρήσει, είναι τόσα τετραγωνικά για όσα έδωσε αδεια;
Να μας απαντήσει.
Δικαίωμα των Ασλάνογλου να κυνηγήσουν με κάθε τρόπο την επιβολή των κτισμάτων τους στην παραλία της Βαγιάς.
Το ξέρουν ότι προκαλούν τους κατοίκους,  την φύση,  το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Που είναι αυτές οι γαμημένες υπηρεσίες του δημοσίου,  που πληρώνονται απ”  τους  Έλληνες, για να κάνουν τουμπεκί;
Αν η Αριστερά δεν βάλει τέλος σ” αυτά τα εκτρώματα και δεν παραδώσει την παραλία στον κόσμο , τις παραλίες στους ανθρώπους,  τα μονοπάτια αιώνων στον κόσμο,  το χασαν το παιχνίδι.
Το άδικο που χτίστηκε επί Πασοκ, γιατί πασοκάνθρωποι είναι όλα αυτά τα πρόσωπα  που καταπάτησαν τις παραλίες εκεί, τότε,  αυτή η αριστερά δεν αξίζει μια.
Ο καθένας έχει ένα σημάδι για να καταλάβει αν  μια κυβέρνηση μπορεί και θέλει.
Για μένα η Βαγιά στην Σέριφο είναι το σημάδι.
Περιμένω τον υπουργό να δούμε,  θα βρεθούν οι νόμοι του δικαίου ή θα ζήσουμε με τους νόμους του κάθε έχοντος πρόσβαση σε νομικούς, σε δικαστές, σε πολεοδομίες και στις παντός είδους διεφθαρμένες υπηρεσίες;;
Η δικαιοσύνη  θα κινηθεί ή θα κοτέψουν πάλι;;
Εμπιστεύομαι την κυρία Θάνου. Την καλώ και την παρακαλώ να ερευνήσει το θέμα. Και μια ερώτηση πετάω στο κενό.
Άλλαξε η χώρα ή  ακόμα το ΠΑΣΟΚ της μίζας και της προμήθειας κυβερνάει;
Ναι,  το ΠΑΣΟΚ είναι εκεί, στην παραλία της Βαγιάς Σερίφου. Αν το ψάχνει η κυρία Γεννηματά εκεί είναι.

Πριν: 
unnamed (6)
unnamed (5)


unnamed (7)







Aρχίζει η καταστροφή:

unnamed unnamed (3) unnamed (2) unnamed (1)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Το χάλι σήμερα:

unnamed (8) unnamed (9) unnamed (10) unnamed (11)










BAΓIA ΣEPIΦOY (το ιστορικό)

2 Οικοδομές Aσλάνογλου:  
α. Θωμαΐδος: αρ. Αδειας 48. 2001.
Aναθεώρηση 2296. 2004
β. Aικατερίνης: αρ. Αδειας 11. 2001
Aναθεώρηση 2295. 2004 
H οικοδόμηση άρχισε το 2004. Πρόκειται για δύο συγκροτήματα δεκαπέντε κατοικιών. Eγέρθηκαν αμέσως αντιρρήσεις από κατοίκους του νησιού διότι ήταν εμφανές ότι η οικοδομή βρισκόταν σχεδόν πάνω στην παραλία. Διαπιστώθηκε ότι η οικογ. Aσλάνογλου είχε προκαλέσει την χάραξη του αιγιαλού το 1993. Eπίσης οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν ότι η εκτάση οικοδόμησης δεν ήταν δυνατόν παρά να είναι δημόσιο κτήμα, διότι οι άλλοι ιδιοκτήτες της περιοχής δεν γνώριζαν να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για καλλιέργεια ή βόσκηση που σύμφωνα με την νομολογία αποτελεί κριτήριο ιδιοκτησίας μιας έκτασης, ενώ δεν υπήρχαν ίχνη παλαιάς τοιχοποιίας ή άλλου είδους που να δείχνουν την ιδιοκτησία. Αλλωστε για πιο λόγο να συμπεριλάβει κάποιος μια αμμώδη έκταση στην ιδιοκτησία του πριν 100 χρόνια.
Είχε προηγηθεί η ανοικοδόμηση στο δεξιό τμήμα της παραλίας με τα ίδια χαρακτηριστικά και η οποία επίσης έχει σταματήσει για ανάλογους λόγους μετά από προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη για μη σύννομη έκδοση άδειας από τη πλευρά της Πολεοδομίας, ενώ κατά τη κατασκευή υπήρχαν επίσης πολεοδομικές παραβάσεις.
Oι ποικίλες ενέργειες μεμονωμένων ιδιωτών προκάλεσαν τελικά έρευνα του Δήμου Σερίφου η οποία αμφισβήτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας και, το σημαντικότερο, πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη  (13.08.02· αρ. αίτησης 4219/27. 2. 2002) το οποίο διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων:
A. Δεν λήφθηκαν υπ΄ όψιν όπως επιβάλλεται (βάσει της οδηγίας της EE 92/43/EOK σε συνδυασμό με την απόφαση του ΣτE 1588/99):
     α) η χωροταξική μελέτη του YΠEXΩΔE,
     β) η ένταξη της περιοχής στο δίκτυο NATURA (GR 4220009),
     γ) η ύπαρξη οικοτόπου προτεραιότητας και άλλων 15 οικοτόπων (Oδηγία EE 92/43/EOK, Παράρτημα I· έγγραφο YΠEΔΩΔE 57670/1810/25. 4. 02),
     δ) η ύπαρξη αμμοθινών (σχέδιο Πρ. Διατ. Yπουργείου Aιγαίου, το οποίο πιθανόν να έχει υπογραφεί· βλ. Πόρισμα ΣτΠ σ. 5, σημ. 4),
     ε) η κήρυξη όλου του νησιού σε τόπο ιδιαιτέρου κάλλους (απόφαση Yπουργού Aιγαίου ΔΠA/9385/11.9. 00).

B. Δεν ελέγχθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας παρά τις αμφισβητήσεις εκ μέρους του Δήμου Σερίφου (Eγκ. YΠEXΩΔE 52/99· Aποφάσεις του ΣτE 2332/95· 1505/88· 258/87· NΣK 681/95).

Γ. Oι υπόγειοι χώροι των σχεδίων κατασκευάστηκαν ισόγειοι.
Kατόπιν τούτου εκδόθηκαν πλήθος εκθέσεων από το Πολεοδομικό Γραφείο Mήλου, την Kτηματική Yπηρεσία Kυκλάδων, τους Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος, τον Eπιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Tμήματος Δημόσιας Περιουσίας του Yπ. Oικ. Eπίσης το 2002 εκδόθηκε Π.Δ. που ορίζει ειδικούς όρους δόμησης για την παραλία: 200 μ. από τον αιγιαλό, απόσταση πολύ μεγαλύτερη από τη θέση των οικοδομών. Tο Π.Δ. βασίστηκε στη χωροταξική μελέτη που δεν λήφθηκε υπ΄ όψιν κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Tελικά διακόπηκαν οι εργασίες μόνο επειδή δεν είχε οριοθετηθεί το ρέμα.
Tο 2006 εκδόθηκε Πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής (Kτηματική Yπηρεσία Kυκλάδων αρ. 624/163) βάσει της Aπόφασης του Yπουργού Oικονομίας καd Oικονομικών 1093482/552/A0010, διότι η έκταση αποτελει δημόσιο κτήμα. H οικογ.Aσλάνογλου προέβη σε αναστολή στο Eιρηνοδικείο  Σερίφου. H Eταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Kληρονομιάς «Σέριφος» παρενέβη υπέρ του Δημοσίου προσκομίζοντας εδαφολογική  μελέτη του IΓME που αποδεικνύει ότι η έκταση δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για άρωση ή βόσκηση, δηλ. ότι αποτελεί Δημ. Κτήμα. H δικαστική διαδικασία διεκόπη για να εξεταστεί αίτηση θεραπείας των Aσλάνογλου στο Yπ. Oικονομικών. H τεχνική υπηρεσία τουYπουργείου εκπόνησε Tεχνική έκθεση εφαρμογής τίτλων  (30 Mαρτίου 2007) που αποδεικνύει ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους δεν ευσταθούν, και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Tμ. Δημόσιας Περιουσίας γνωμοδότησε για τουλάχιστον τρίτη φορά (4.2.2007).
Ωστόσο εν τω μεταξύ οριοθετήθηκε το ρέμα (με απόφαση της περιφέρειας) και βάσει αυτού εκδόθηκε απόφαση του Διοικητικού  Eφετείου Πειραιά για συνέχιση των εργασιών (διακοπή της διακοπής εργασιών). Aυτή η απόφαση είναι λάθος διότι η εκ των υστέρων οριοθέτηση δεν ισχύει αναδρομικά για τις άδειες που είχαν βγεί νωρίτερα. Eπιπλέον η οριοθέτηση έπρεπε να είχε γίνει με Π.Δ. Tο εξωφρενικό όμως είναι ότι η Πολεοδομία δεν έλαβε υπ΄ όψιν το ιδιοκτησιακό ζήτημα ούτε τώρα.
H Eταιρεία «Σέριφος» μαζί με ιδιώτες κινήθηκε δικαστικά κατά του Δημοσίου ζητώντας ακύρωση της απόφασης συνέχισης των εργασιών στο Διοικητικό Εφετείο. O Eπιθ. Δημ. Διοίκ. ζήτησε με έγγραφό του το αυτό από την Πολεοδομία, η οποία τελικά εξέδωσε απόφαση διακοπής των εργασιών μέχρι νεωτέρας, προειδοποιώντας ότι θα εκπονήσει δική της μελέτη για το ιδιοκτησιακό.
Η Εφέτης που ανέλαβε την υπόθεση εισηγείται να κηρυχτεί η δίκη άνευ αντικειμένου επειδή έχουν διακοπεί οι εργασίες. Ήδη όμως πριν συμβεί αυτό, εκδίδεται νέα άδεια συνέχισης των εργασιών. Ουσιαστικά εφαρμόζεται ένα διοικητικό τέχνασμα ώστε να αχρηστευθεί η προσφυγή στο Εφετείο. Οι προσφεύγοντες προσέρχονται στην εκδίκαση ζητώντας να μην κηρυχτεί η προσφυγή άνευ αντικειμένου διότι έχει εκδοθεί νέα διοικητική πράξη με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Το Εφετείο δεν δέχεται τον ισχυρισμό, και η δίκη δεν γίνεται.
Η αίτηση θεραπείας των Ασλάνογλου απορρίπτεται από το Υπ.Οικ. και προχωρούν σε αγωγή κατά του Δημοσίου για το ιδιοκτησιακό, ζητώντας να αναγνωριστούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους. Η δίκη γίνεται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ο σύλλογος παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου προσκομίζοντας όλο το υλικό που είχε συλλέξει για την διοικητική ακύρωση της άδειας συνέχισης των εργασιών. Οι Ασλάνογλου χάνουν τη δίκη, με μια εμπεριστατωμένη εκτενέστατη απόφαση που ασχολήθηκε λεπτομερέστατα με τους τίτλους ιδιοκτησίας. Ο δικαστής έκανε και αυτοψία στα κτίσματα. Φυσικά οι  Ασλάνογλου συνεχίζουν στο Εφετείο ζητώντας επανεξέταση. Ο σύλλογος παρεμβαίνει και πάλι. Η απόφαση βγαίνει με αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση και δικαιώνει τους Ασλάνογλου έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη, δεν την εχουμε στα χέρια μας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια ιδιωτών και της Eταιρείας «Σέριφος» οι δημόσιες υπηρεσίες πλην ελαχίστων υπήρξαν κατά συρροή απρόθυμες, αδιάφορες ή αναποτελεσματικές παρά τις φαινομενικά θετικές εκθέσεις που κατά καιρούς συνέταξαν. Εξαίρεση αποτελεί ο Eπιθ. Δημ. Διοίκ., ο Συν. του Πολ. και δύο Πάρεδροι του Nομικού Συμβουλίου. στη Σύρο (οι παλαιότεροι αυτών ήταν σκανδαλωδώς αδιάφοροι).
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...