Στη Λέσβο με τον Αλέξη Τσίπρα ο καγκελάριος της Αυστρίας

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη στη Λέσβο για από κοινού επίσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων και για συζήτηση της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στη διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών.


Πρόκειται για την δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες που ο Βέρνερ Φάιμαν επισκέπτεται την Ελλάδα, και θα πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για ένα «ρεκόρ» σε διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, έχοντας έλθει στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου για επίσημη επίσκεψη εργασίας, ήταν και ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Από την πλευρά του, ο τότε νέος ακόμη στο αξίωμά του έλληνας πρωθυπουργός, είχε πραγματοποιήσει - έπειτα από πρόσκληση του Βέρνερ Φάιμαν - την πρώτη επίσκεψή του σε κοινοτική πρωτεύουσα, στη Βιέννη, στις 9 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου, ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος επανειλημμένα έχει αποδείξει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του προς την Ελλάδα, είχε διαβεβαιώσει για την κατανόηση του για τη γραμμή που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και είχε διαμηνύσει τη συμπαράσταση του προς τον ελληνικό λαό.





Είχε επίσης προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις τυχόν χρεοκοπίας της Ελλάδας και ενός Grexit, ενώ σε δηλώσεις του πριν από εκείνη την επίσκεψη, είχε δηλώσει ότι δεν επισκέπτεται την Αθήνα ως "πολύξερος" για να δώσει συμβουλές, αλλά επειδή θέλει να δώσει μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση - και οι επισκέψεις του τότε στο Κοινωνικό Φαρμακείο, τον Ευαγγελισμό και στο Παιδικό Χωριό SOS, είχαν αποκτήσει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ανάλογος ήταν ο σχολιασμός, από σχεδόν το σύνολο του αυστριακού Τύπου, που τόνιζε πως κανένας άλλος Ευρωπαίος αρχηγός κυβέρνησης δεν δείχνει τόση κατανόηση για το αίτημα των Ελλήνων να δοθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας, χαρακτηρίζοντας για παράδειγμα, η έγκυρη "Ντι Πρέσε" τον Βέρνερ Φάιμαν στον τίτλο της ως «τον ισχυρότερο σύμμαχο της Αθήνας».

Η "Κλάινε Τσάιτουνγκ" τόνιζε πως κανένας άλλος Ευρωπαίος πρωθυπουργός δεν δείχνει τόση κατανόηση για την κατάσταση της Ελλάδας, ενώ η "Βίνερ Τσάιτουνγκ" είχε επισημάνει ότι ο Αυστριακός καγκελάριος επισκέπτεται την Αθήνα με ρόλο διαμεσολαβητή, και ότι θεωρείται φίλος της Ελλάδας, που δείχνει κατανόηση για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...