Διπλωματικός και οικονομικός ο πόλεμος Ρωσίας και Τουρκίας – Οι επόμενες κινήσεις

Σε άλλα πεδία, πέραν του στρατιωτικού, φαίνεται πως επικεντρώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας – Τουρκίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού τζετ από τουρκικά F-16 και τους αρχικούς φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
  
No warnings from Turkish jets before attack – Russian Su-24 rescued pilot first interview
Video  
MAP: Russian Su-24 crash scheme by defense ministry
Video 




Η Τουρκία προσπάθησε την Τετάρτη να ρίξει τους τόνους, με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβουτογλου να δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τεθούν σε κίνδυνο οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και πως η Τουρκία είναι «μια φιλική και γειτονική χώρα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο με την Τουρκία , παράλληλα όμως έκανε λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια που θα έχει ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν σημαντικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.



Η Ρωσία, όπως ανέφερε ο Λαβρόφ, θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεκινήσει έρευνες για τη χρηματοδότηση του ISIS.
Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
Από την Ουάσικνγκτον, Ομπάμα και Ολάντ ζήτησαν αποκλιμάκωση και διμερή διάλογο, ενώ ανάλογη ήταν η στάση και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.
Κάλυψη στην Τουρκία παρείχε και το ΝΑΤΟ.
Οικονομικός Πόλεμος
Ο οικονομικός και πολιτικός «πόλεμος» που μπορεί να κηρύξει η Μόσχα στην 'Αγκυρα αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία της τουρκικής πλευράς.
Προς το παρόν υπάρχει μόνο η πληροφορία που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί απόφασης της Μόσχας να σταματήσει τις εισαγωγές λευκού κρέατος από την Τουρκία, από την 1η Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών αφορούν το φυσικό αέριο, διακοπή της εισαγωγής του οποίου θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τον αγωγό «Turkish Stream» μετά τη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα κάποια κοινά σχέδια Ρωσίας – Τουρκίας.
Στρατιωτικές κινήσεις
Οι Ρώσοι μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ανέπτυξαν στη βόρεια Συρία τα αντιαεροπορικά συστήματα  S-400, και το καταδρομικό Μoskva, το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες αντιαερπορικής κάλυψης, με εντολές «να καταστρέφει κάθε στόχο που αποτελεί απειλή»
Στο μεταξύ, ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες από την Τουρκία είναι ασφαλής και επέστρεψε σε ρωσική βάση στη Συρία. Ο δεύτερος πιλότος έχει ανακηρυχθεί νεκρός.
Οι επόμενες κινήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να υποστηρίξει το γαλλικό σχέδιο για ελεγχόμενη ζώνη στην τουρκοσυριακή μεθόριο, κάτι που αναμένεται να πλήξει το εμπόριο πετρελαιοειδών που διεξάγει το ισλαμικό κράτος, με τα κέρδη του οποίου αγοράζει οπλικά συστήματα και χρηματοδοτεί τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον πλανήτη.

Ρώσος πιλότος: Δεν μας προειδοποίησαν πριν ανοίξουν πυρ – Ηχητικό από το cockpit διέρρευσαν οι Τούρκοι (Video)

Ρώσος πιλότος: Δεν μας προειδοποίησαν πριν ανοίξουν πυρ – Ηχητικό από το cockpit διέρρευσαν οι Τούρκοι (Video) - Media
...
Ο Ρώσος συγκυβερνήτης του Su-24 που καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά, σε δηλώσεις του από τη ρωσική βάση στη Συρία υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος τους δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και πως δεν δόθηκε καμία προειδοποίηση, ούτε οπτική ούτε μέσω ασυρμάτου, πριν δεχτούν πυρά.
«Είναι αδύνατον να παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο τους, έστω και για ένα δευτερόλεπτο είπε ο Konstantin Murakhtin στο δίκτυο Rossiya 1, και πρόσθεσε «πετούσαμε σε ύψος 6.000 μέτρων με πολύ καλό καιρό και τα τη διάρκεια της πτήσεις είχα τον απόλυτο έλεγχο της πορείας μας».
«Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, ούτε μέσω ασυρμάτου, ούτε οπτική και γι’ αυτό δεν αλλάξαμε και την πορεία μας. Πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ του δικού μας βομβαρδιστικού Su-24 και των τουρκικών F-16. Aν ήθελαν να μας προειδοποιήσουν θα μπορούσαν να πετάξουν δίπλα στα φτερά μας», συμπλήρωσε.
«Υπό αυτές τις συνθήκες ο πύραυλος χτύπησε το αεροσκάφος μας στο πίσω μέρος. Δεν έιχαμε χρόνο να κάνουμε ελιγμούς διαφυγής.»
Σημειώνεται ότι σύμφωνα τουρκικό έγγραφο στον ΟΗΕ που δημοσίευσε το WikiLeaks, το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για  17 δευτερόλεπτα.
Ηχητικό από τις προειδοποιήσεις
Ηχητικό ντοκουμέντο από τις προειδοποιήσεις των Τούρκων πιλότων προς το ρωσικό αεροσκάφος δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σε αυτό, η φωνή ακούγεται να παρουσιάζεται ως πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, προειδοποιεί ότι πλησιάζουν στον τουρκικό εναέριο χώρο και ζητά την άμεση αλλαγή πορείας του ρωσικού Su-24.
Η γνησιότητα του υλικού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...