Πέντε ρωσικά καλλιτεχνικά συγκροτήματα παραδοσιακού τραγουδιού και χορού που πρέπει να γνωρίζετε

Τα φολκλορικά σύνολα από τη Ρωσία γυρίζουν ολόκληρο τον κόσμο με επιτυχία. Επιλέξαμε 5 από αυτά, τα οποία είναι σίγουρο πως όταν τα δείτε, θα μείνουν για πάντα στη μνήμη σας.
 (Φωτό+Βίντεο)

Ακαδημαϊκό συγκρότημα τραγουδιού και χορού του Ρωσικού Στρατού Α.Β. Αλεξάντροφ

Το πιο διάσημο στρατιωτικό συγκρότημα στον κόσμο. Έχει ήδη καταστεί σημείο αναφοράς της Ρωσίας, όμοια με το Θέατρο Μπλοσόι, το Ερμιτάζ ή το Κρεμλίνο.
Η πλήρης σύνθεσή του είναι 120 άτομα, συμπεριλαμβάνοντας χορωδία, ορχήστρα, χορευτές και τραγουδιστές.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής του συγκροτήματος, Λεονίντ Μάλιεφ, «στις περιοδείες ερμηνεύουμε οπωσδήποτε και τοπικά τραγούδια. Στην Ουγγαρία για παράδειγμα, το “Τσάρντας”. Όχι όμως με βιολί, αλλά με μπαλαλάικα. Όσες χώρες περιλαμβάνει η περιοδεία, σε τόσες γλώσσες τραγουδάμε. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που αγαπούν το «Αλεξάντροφ». Όταν τραγουδάμε στα ρωσικά, τότε παρουσιάζουμε στην οθόνη υπότιτλους».

Πηγή: Vladimir Vyatkin
Το χορευτικό πρόγραμμα έχει παραδοσιακούς χορούς της Ρωσίας και από τον κόσμο, στρατιωτικούς χορούς. Και φυσικά τα διάσημα «Γιάμπλοτσκο» και «Καλίνκα».
Πηγή: YouTube Ακαδημαϊκό συγκρότημα τραγουδιού και χορού του στρατού του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας Το πρόγραμμά του διασταυρώνεται εν μέρει με εκείνο του «Αλεξαντρόφ» αλλά υπάρχουν διαφορές, τις οποίες λατρεύει το κοινό. Το συγκρότημα ανταποκρίνεται πολύ εύκολα στα παγκόσμια σύγχρονα μουσικά χιτ και κυκλοφορεί αμέσως διασκευές τους. Για παράδειγμα, κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει το Sex Bomb του Τομ Τζόουνς, το μπλουζ 16 ton του Πολ Ρόμπσον, το Skyfall της Αντέλ και το Show Must Go On των Queen. Το 2013, το συγκρότημα έκανε μια cover version στο χιτ Get Lucky του συγκροτήματος Duft Punk και συγκέντρωσε στο YouTube πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέψεις. Πηγή: YouTube Στο χορευτικό πρόγραμμα του συγκροτήματος υπάρχουν ουκρανικοί και κοζάκικοι χοροί. Ακόμη, το «Γιάμπλοτσκο», το «Εμβατήριο του Κάραγιαν», η «Καρμίνα Μπουράνα» και πολλά άλλα. Συγκρότημα παραδοσιακού χορού Ίγκορ Μοϊσέεφ Πηγή: RIA Novosti/Vladimir Vyatkin Ο εξπέρ του μπαλέτου, παιδαγωγός και χορογράφος Ίγκορ Μοϊσέεφ, ίδρυσε το πρώτο στην ΕΣΣΔ συγκρότημα επαγγελματικού χορού το μακρινό 1937. Έφτασε 101 χρονών και κυριολεκτικά μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του συνέχιζε να διευθύνει το καλλιτεχνικό του σύνολο, παραμένοντας πρότυπο κομψότητας, διανόησης, ευρυμάθειας και λεπτού γούστου. Στο ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνονται ρωσικοί, ουκρανικοί, λευκορωσικοί, μολδαβικοί, λιθουανικοί και άλλοι χοροί. Υπάρχει κι ένας χορός των Τατάρων της Κριμαίας και φυσικά η «Μικρή τσιγγάνα», η «Μαζούρκα», ο «Κρακοβιανός» και η «Πολωνέζα». Το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος του Μοϊσέεφ είναι το «Εσθονικό βαλς» με τους τρεις χορούς, ή το αρμενικό «Μανούκι» με τους τέσσερις χορούς. Υπάρχει ακόμη ο ουγγρικός «Χορός των κοριτσιών με τα μπουκάλια πάνω στο κεφάλι». ..
Ρωσικό λαϊκό τραγούδι "Γιάμπλοτσκο" ("Μηλάκι"). Πηγή: YouTube

Κρατικό ακαδημαϊκό χορευτικό συγκρότημα του Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, Μιχαήλ Γκοντένκο

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1960 από τον σοβιετικό χορογράφο Μιχαήλ Γκοντένκο. Μετά το θάνατό του, το 1991, καλλιτεχνικός διευθυντής έγινε ο εγγονός του Ίγκορ Μοϊσέεφ, Βλαντίμιρ, σολίστας του Θεάτρου Μπολσόι στο παρελθόν. Ο θίασος έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου και έχει λάβει πολύ κολακευτικά σχόλια από τους κριτικούς. Το χαρακτηριστικό στυλ του συγκροτήματος βασίζεται στην παραστατική έκφραση, το συναίσθημα, την υψηλή καλλιτεχνική εκτέλεση και ορισμένες φορές στο συνδυασμό απροσδόκητων στοιχείων. Για παράδειγμα, η συνένωση σ’ ένα νούμερο παλιών χορών με σύγχρονους, ακόμη και με ακροβατικά.


Πηγή: YouTube
Για τη δημιουργία των παραστάσεών του το συγκρότημα αντλεί έμπνευση όχι μόνο από τη ρωσική κουλτούρα. Όπως θυμάται ο Βλαντίμιρ Μοϊσέεφ, το νούμερο «Αυλή των πουλιών», ο Γκοντένκο το σκέφτηκε παρακολουθώντας κινούμενα σχέδια του Ντίσνεϋ. Ο χορός μπήκε στο πρόγραμμα πριν από μισό αιώνα και παραμένει έως τώρα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος.

Χορογραφικό συγκρότημα ρωσικού παραδοσιακού χορού «Μπεριόζκα»


Το συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1948, ήταν αρχικά αποκλειστικά γυναικείο. Όπως έλεγε η ιδρυτής του Ναντέζντα Ναντέζντινα, «στο επίκεντρο οποιασδήποτε δουλειάς μας, είτε είναι λυρικός χορός είτε εύθυμος, υπάρχει η ποιητική εικόνας της ρωσίδας κοπέλας». Και παρ’ όλο που υπάρχουν πλέον και άντρες, τα κεντρικά πρόσωπα και ερμηνευτές παραμένουν οι κοπέλες, όμορφες, καλλίγραμμες, αισθησιακές. Όπως αυτές που θεωρείται ότι υπάρχουν μόνο στη Ρωσία.
Οι χοροί της «Μπεριόζκα» είναι αληθινές χορογραφικές παραστάσεις, με την καθεμιά απ’ αυτές να έχει τη δική της δραματουργία. Μεταξύ των κορυφαίων παραστάσεων είναι οι «Τέσσερις εποχές», η «Ρωσική πορσελάνη», το χορευτικό παιχνίδι «Μοσχοβίτικη αυλή». Ξεχωριστά εύσημα λαμβάνουν πάντα τα κοστούμια, στα οποία χρησιμοποιούνται εθνικά μοτίβο και παραδόσεις των ρωσικών λαϊκών τεχνών. Από τα πλούσια κεντήματα και τις δαντέλες, μέχρι τα έθνικ σχέδια από πολύτιμους λίθους.
..

Πηγή: YouTube
Σας άρεσε το άρθρο μας; Παρακαλούμε, γράψτε ένα σχόλιο κάτω από το κείμενο ή στη σελίδα μας στο Facebook!
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...