«Red Star OS»: Στα «άδυτα» του λειτουργικού συστήματος της Βόρειας Κορέας (Video)

Δεν είναι Windows ούτε Macintosh. Δεν είναι καν (καθαρόαιμα) Linux.
Είναι το Red Star OS, το λογισμικό σύστημα των υπολογιστών της Βόρειας Κορέας.
Το Red Star («κόκκινο αστέρι») είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στα Linux, που ωστόσο εξελίχθηκε από ειδικούς στην πληροφορική της Βόρειας Κορέας.

Το αρχείο Readme, που συνοδεύει το αρχείο εγκατάστασης, περιλαμβάνει μήνυμα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, που εξηγεί πόσο σημαντικό είναι για την Βόρεια Κορέα να έχει το δικό της λειτουργικό σύστημα, που να είναι ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ.
Η τελευταία έκδοση που κυκλοφόρησε το 2013 βασίζεται στο σύστημα Fedora των Linux, ωστόσο περιλαμβάνει και στοιχεία από τα Windows XP καθώς και από το λειτουργικό σύστημα της Apple.
Πέραν όμως αυτών των ομοιοτήτων, το λειτουργικό περιλαμβάνει ξεχωριστή μέθοδο κρυπτογράφησης των αρχείων. Οι βορειοκορεάτες προγραμματιστές ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα του Red Star OS ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα παραβίασής του από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Βόρεια Κορεά, εκτός από δικό της λειτουργικό έχει και δικό της ίντερνετ. Πρόκειται για ένα εθνικό δίκτυο πληροφοριών ανεξάρτητο από κοινό διαδίκτυο, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.
Το Red Star καθιστά σχεδόν απαγορευτικές οποιεσδήποτε τροποποιήσεις. Για παράδειγμα, είναι αδύνατον να απενεργοποιήσει κανείς το πρόγραμμα προστασίας από ιούς.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του λογισμικού όμως είναι ότι εγγράφει ένα υδατογράφημα σε κάθε αρχείο που ανοίγει σε υπολογιστή που «τρέχει» με Red Star, καθιστώντας το μετά εντοπίσιμο.
Η Βόρεια Κορέα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει προσπαθήσει να αναπτύξει ένα δικό της λειτουργικό σύστημα. Η Κούβα έχει ήδη το «National Nova», ενώ η Κίνα και η Ρωσία έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...