Με 153 «ναι» έναντι 101 «όχι» υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Υπερψήφισε μόνο η κυβέρνηση. «Ψηφίζατε σαν το Βούδα τις περικοπές στις συντάξεις και παθιάζεστε τώρα για τα κανάλια» είπε ο Παππάς σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Απόντες ο Καραμανλής και ο Σαμαράς
Adtech Ad
Με τις 153 ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπερψηφίστηκε η τροπολογία που μεταφέρει στη Βουλή την αρμοδιότητα για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. «Όχι» ψήφισαν 101 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού,
της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής ενώ παρών δήλωσαν 2 βουλευτές του ΚΚΕ. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 44 βουλευτές συμπεριλαμβανομένου και του Κώστα Ζουράρι των ΑΝΕΛ. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο ανεξάρτητος Νικολόπουλος.
Τη Δευτέρα αναμένεται να καταβληθεί νέα προσπάθεια συναινετικής συγκρότησης του ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης. Η προσπάθεια αναμένεται να καταλήξει, όμως, σε νέο ναυάγιο αφού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε διαγωνισμό που θα καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών.

AdTech Ad

Τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά της διεξαγωγής του διαγωνισμού στηλίτευσε, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κλείνοντας την μαραθώνια συνεδρίαση. «Ψηφίζατε περικοπές και χαράτσια σε μισθούς και συντάξεις με την ηρεμία του Βούδα και τώρα εξεγείρεστε με το πάθος του φανατικού γιατί είπαμε ότι θα κάνουμε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» είπε ο κ. Παππάς στρεφόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Παππά στην κυβέρνηση Καραμανλή στην οποία πίστωσε ότι κατέβαλε προσπάθεια αντιμετώπισης της διαπλοκής. Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής απείχε από την ψηφοφορία παρά το γεγονός ότι παρακολούθησε τη συζήτηση. Απών ήταν, όμως, και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.
Κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας εγκρίθηκε και η τροπολογία που καθιερώνει ασυμβίβαστο του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργούς). Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά ψήφισαν 91 και «παρών» δήλωσαν 12.
                                     ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΘΡΑ

Μνημόνιο – Παππάς: Καθαροί και ενιαίοι κανόνες για τις τηλεοπτικές άδειες (video)
«Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες, δεν κρύβουμε τα αρνητικά. Δεν κρύβουμε ότι κάναμε και υποχωρήσεις αλλά λέμε ξανά ότι αυτή πιστεύουμε ότι είναι η συμφωνία που μπορούσε κατά το εφικτό να έρθει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση λέει καθαρά και ξάστερα ότι «αυτό το πλαίσιο μπορέσαμε και φέραμε», καλώντας παράλληλα «αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να φέρει μια καλή συμφωνία, δεν έχει παρά να το ισχυριστεί», ενώ «αν κάποιος πιστεύει ότι άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός μπορεί καλύτερα, δεν έχει παρά να το πει ευθέως».
«Αυτή η κυβέρνηση εξάντλησε την εντολή και τα όρια της διαπραγμάτευσης», είπε και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μία συμφωνία με τριετή χρηματοδότηση, με το ζήτημα του χρέους να έχει ανοίξει, ενώ υπάρχει δέσμευση και για το επενδυτικό πακέτο.
Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι αυτή η κυβέρνηση έφερε μια συμφωνία, η οποία είναι χειρότερη από τα δύο πρώτα Μνημόνια, ο κ. Παππάς είπε κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν ισχύει. «Είναι μια συμφωνία δύσκολη, έχει στοιχεία που θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις, αλλά μην διαμαρτύρεστε για το θέμα της υιοθεσίας του προγράμματος, γιατί όποιος παρακολούθησε τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο θα διαπιστώσει ότι σημαντικές δυνάμεις αρνήθηκαν ότι αυτό το πρόγραμμα έχει τα στοιχεία εκείνα που θα το καταστήσουν κατ' ανάγκη αποτελεσματικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς επισήμανε επίσης - μεταξύ άλλων - ότι δεν μπορεί κανείς να αψηφήσει το γεγονός ότι δεν γίνονται άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, ότι δεν αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας της πρώτης κατοικίας, ούτε μπορεί να αγνοήσει ότι η Γερμανία έχει υποστεί σφοδρή κριτική για την τακτική της, θέτοντας το ερώτημα «Ποιός μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα γεγονός μηδενικού πολιτικού αποτελέσματος;»
Αφού υπογράμμισε, δε, πως το ερώτημα δεν είναι πλέον μέσα ή έξω από την Ευρώπη, «το ερώτημα είναι ποια Ευρώπη», αναρωτήθηκε:
«Υπάρχει η αντίληψη κάποιων που ταυτίζουν την Ευρώπη με την εφαρμογή αυτών των μέτρων; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Γερμανία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την πολιτική της;», συμπληρώνοντας ακόμα πως «είναι ξεκάθαρό ότι το θέμα του χρέους είναι πλέον στο τραπέζι».
«Γνωρίζουμε, κυρίως οι βουλευτές της πλειοψηφίας, ότι οι προσδοκίες αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων εντός και εκτός της χώρας για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν εκμηδενιστεί. Θα είναι ζωντανές και σε αυτή τη φάση και στην επόμενη», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, συμπληρώνοντας: «αυτές τις προσδοκίες οφείλουμε, μπορούμε και πρέπει να τις καταστήσουμε ανενεργές και να βαδίσουμε μαζί έναν δρόμο ελπίδας όπως θέλει ο ελληνικός λαός».

Καθαρούς και ενιαίους κανόνες εισάγει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

«Δεν ευνοούμε κανέναν. Δεν υπάρχουν κεκτημένες ταχύτητες για κανέναν από τους υπάρχοντες και δεν υπάρχει κανένα προνόμιο για κανέναν από τους επίδοξους νεοεισερχόμενους, Καθαροί κανόνες, ενιαίοι κανόνες», κατέστησε σαφές ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κ. Παππάς, ο οποίος ανήγγειλε στην Ολομέλεια ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση, ανέφερε επίσης πως αυτό θα έπρεπε να εκτιμηθεί από το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, «διότι άφησε υπονοούμενο ότι είμαστε έτοιμοι να χαρίσουμε χρέη».
«Ο ομιλών έκανε τον καταλογισμό των οφειλών των τηλεοπτικών σταθμών που δεν είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και νομίζω ότι τέτοια κριτική δεν έπρεπε να εκτοξεύεται», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Μιχαλίτσης: Ζημιά 4 εκ. ευρώ στην ΕΡΤ λόγω της Digea [Βίντεο]...Ν. Παππας: Δεν θα κάνουμε το λάθος των προηγούμενων
Τον Νίκο Παπαουλάκη χαρακτήρισε ως «φυσικό αυτουργό» του κλεισίματος της ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης  Νίκος Μιχαλίτσης στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.


Ο Νίκος Παπαουλάκης το 2013 ήταν σύμβουλος του τότε υπουργού αλλά και αυτός, που σύμφωνα με τον κ. Μιχαλίτση, «άλλαξε τον χάρτη των συχνοτήτων». «Τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τον διαγωνισμό για την DIGEA, ανταμείφθηκε με το να διοριστεί αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ. Είναι ο ίδιος που, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων, στις 11 Ιουλίου ανέβηκε και έκλεισε τους πομπούς του Υμηττού με τους οποίους η ΕΡΤ εξέπεμπε στην Αττική», σημείωσε.

Η καταγγελία του κ. Μιχαλίτση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα των βουλευτών της ΝΔ. «Το έγκλημα που γίνεται τώρα θα το πληρώσετε εσείς», άρχισε να φωνάζει Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο Δημήτρης Κυριαζίδης επαναλάμβανε «άξιος ο μισθός σας». Η αναφορά του Δημήτρη Κυριαζίδη προκάλεσε την αντίδραση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη.
..

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μιχαλίτσης απάντησε και στον ισχυρισμό του προέδρου της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) Παναγιώτη Κυριακόπουλου πως η πλατφόρμα της ΕΡΤ θα είναι 3-4 φορές ακριβότερη από εκείνη της DIGEA.
«Πρόκειται για πολύ μεγάλη ανακρίβεια», δήλωσε και εξήγησε ότι οικονομικά για την ΕΡΤ η δημιουργία πλατφόρμας είναι επωφελής. «Εμείς χρησιμοποιούμε 100 πομπούς από την DIGEA. Με βάση τον διαγωνισμό που κάνουμε η απόσβεση της αγοράς των 100 πομπών θα γίνει σε λιγότερο από ένα χρόνο. Για δύο χρόνια έχουμε πληρώσει 4 εκατ. στην DIGEA που θα τα είχαμε αποφύγει αν τους είχαμε αγοράσει. Ο λόγος που δεν τους αγοράσαμε είναι το έγκλημα ότι είχαν κλείσει την ΕΡΤ».
πηγη 

Ν. Παππας: Δεν θα κάνουμε το λάθος των προηγούμενων


Αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, που έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας κατά τη 2η ανάγνωση στις Επιτροπές της Βουλής. Δεν θα κάνουμε το λάθος των προηγούμενων, ότι με την ανοχή στην παρανομία θα αποσπάσουμε κάποια εύνοια, είπε ο Ν. Παππάς.
Τόνισε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου όλοι θα καταλάβουν την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου. Έντονες ήταν και πάλι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός κρατά επί της ουσίας μόνο τον αριθμό των αδειών και το τίμημα, και όχι το περιεχόμενο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.
Αναφορικά με τη δημοπρασία των αδειών ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι αυτό περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα των δανειστών. Σημείωσε ότι δεν αρκεί η ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς χρειάζονται ευρείες συναινέσεις για τη στελέχωση του ΕΣΡ. Για τα περιφερειακά κανάλια δήλωσε ανοιχτός στις προτάσεις των κομμάτων, ενώ για τον αριθμό των εργαζομένων στα κανάλια είπε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνέργειες.
Υπεραμύνθηκε της ενοποίησης των δύο γενικών γραμματειών ενημέρωσης εξοικονομώντας πόρους και το ίδιο είπε, θα γίνει και με τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού.
Σε σχέση με την παράλληλη απασχόληση και την ΕΡΤ ο κ. Παππάς είπε ότι και αυτό μπορούμε και πρέπει να το δούμε, για ειδικές περιπτώσεις, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς όπου η απασχόληση σε ένα δημόσιο φορέα ήταν πάρεργο και οι βασικές δουλειές ήταν αλλού.
Η βουλευτής της ΝΔ Κ. Παπακώστα είπε ότι ο «τυφώνας Τσίπρα στα ΜΜΕ» έχει ως στόχο να σκεπάσει «τη λίστα των μελλοθανάτων» αναφερόμενη στα νέα μέτρα που αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους. Αναφερόμενη στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ δήλωσε ότι θα υπάρξει ζήτημα περί κρατικών ενισχύσεων.
Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας δήλωσε ότι «άλλο το αλάθητο του Πάπα και άλλο το αλάθητο του Παππά» αναφερόμενος στις υπεραρμοδιότητες του υπουργού και όπως αναφέρονται στο νέο νομοσχέδιο.
Ο Συρμαλένιος Νίκος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ρηξικέλευθο και αυτό το αποδεικνύει και η αντίδραση των ιδιωτικών καναλιών τις τελευταίες μέρες.
Η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ δήλωσε ότι εφόσον άλλαξε η διαδικασία από το Προεδρείο χαρίζει τον χρόνο της ως ομιλήτρια. Μετά από παράκληση συνέχισε την ομιλία της δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στο τσουβάλι της αντιπολίτευσης με κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή.
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνοντας παλαιότερες διατάξεις είναι επαναστατική γυμναστική. Η κ. Κανέλλη, χαρακτήρισε αναχρονιστικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και είπε ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της για εθνική επικοινωνιακή πολιτική όταν έχασε τα δικαιώματά της στον Hellas sat δορυφόρο. Είπε ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να συντονίζει την επικοινωνιακή πολιτική της χώρας λέγοντας ότι δεν ασκείται πολιτική με χορηγίες στα γραφεία Τύπου. Κλείνοντας, δήλωσε ότι χρειάζεται ένα νομοσχέδιο σύγχρονο λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου υπηρετεί την ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος σε σχέση με το οικονομικό σύστημα και τα ΜΜΕ και το δεύτερο είναι η ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΤΤ. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχουν άπειρα κανάλια, αφήνοντας αιχμές για τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τις ανεξάρτητες Αρχές. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα κλειστό επάγγελμα αντίθετα εξορθολογίζει έναν χώρο. Επίσης, ότι δεν υπήρχε άλλη μελέτη για τον χάρτη συχνοτήτων δηλώνοντας ότι έγινε κατανοητός ο ρόλος της ΕΕΤΤ από τη σημερινή διαδικασία.
Το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό στο σύνολό του επί της αρχής και επί των άρθρων .
Πηγή ΑΜΠΕ
Καμία ανοχή, καμία υποχώρηση Τσίπρα στους καναλάρχες της διαπλοκής
 Αν κάνουν και αυτοί... πλάτες στον Ψυχάρη, τον Μπόμπολα και την παρέα τους, θα έχουν την τύχη των προκατόχων τους. Αργά ή γρήγορα...
Την ώρα που οι καναλάρχες της διαπλοκής έχουν ήδη ξεκινήσει το βρώμικο πόλεμο προς την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για να τον υποχρεώσουν να κάνει πίσω στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ή πρέπει να γνωρίζει αν το ξεχνά, πως αυτό το μέτωπο είναι το τελευταίο που του έχει απομείνει, για να μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια τον ελληνικό λαό.


Άλλωστε, η τήρηση της νομιμότητας και η πάταξης της διαπλοκής των καναλαρχών αποτελούσε ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που χάρισε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους τη ψήφο της πλειοψηφίας των πολιτών.

Και ευκαιρία άλλη δεν θα υπάρχει, ούτε... ανοχή από τους πολίτες φυσικά, για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, αν και στο πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό νομοσχέδιο που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαπλοκής, αρχίσουν να κάνουν... εκπτώσεις και συναντήσεις με τους νταβατζήδες, ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντά τους, αυτά που χρόνια κατήγγειλε εντός και εκτός Βουλής.

Δεν έχει κανένα περιθώριο, αλλά και καμία εξουσιοδότηση από τον λαό η κυβέρνηση, να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να μην επιβάλλει τη νομιμότητα έτσι όπως την ορίζει ο νέος νόμος για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες και όχι όπως έχουν συνηθίσει να λειτουργούν μέχρι σήμερα οι καναλάρχες της διαπλοκής.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει –επιτέλους- τάξη στο αχανές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της Ελλάδας είναι δεδομένη και την επιθυμεί το σύνολο του λαού.

Και εκφράζεται ήδη, μέσα από την ένταξη του νομοσχεδίου για τις άδειες σε δημόσια διαβούλευση, όμως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως πολλά πράγματα πρέπει να διασφαλιστούν με ευθύνη του ίδιου του Τσίπρα, ώστε η διαδικασία να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί σε ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και τήρησης όλων των προβλεπόμενων διατάξεων του νέου νόμου.

Ήδη, στην ανάγνωση και μόνο του νομοσχεδίου οι καναλάρχες της διαπλοκής που χρόνια τώρα «καπηλεύονται» τις εθνικές ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο προς την κυβέρνηση, επιχειρώντας με τις μεθόδους που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν... παραδοσιακά, να την υποχρεώσουν να κάνει πίσω και να ανοίξει... πόρτες και παραθυράκια, ώστε να μην χάσουν τα δικά τους κεκτημένα.

Κεκτημένα που μέχρι και σήμερα τα απολάμβαναν πάντα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, ξεχνώντας τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, αγνοώντας εκείνες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, τις οποίες και έχουν «φεσώσει», μεταφέροντας –ουσιαστικά- το κόστος της λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων- στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Κάπου εδώ, όμως, είναι που οφείλει η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που δηλώνει και φαίνεται πως είναι πράγματι αποφασισμένη, να πάει ως τέλος τη σύγκρουση με τους καναλάρχες και να «καθαρίσει» οριστικά και αμετάκλητα το «θολό» τηλεοπτικό τοπίο, να θέσει ξεκάθαρους κανόνες παιχνιδιού προς όλους όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τι σημαίνει αυτό; Πως θα πρέπει να τηρηθούν κανόνες τέτοιοι στο «παιχνίδι» που δεν θα μπορεί κανένας να αμφισβητήσει και τις προθέσεις της κυβέρνησης και εκείνες των παλαιών και νέων υποψηφίων.

Πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να... παίξει παιχνίδι στην πλάτη του ελληνικού λαού, για να παραμείνουν στο απυρόβλητο ο Μπόμπολας, ο Ψυχάρης και οι λοιποί καναλάρχες της διαπλοκής.

Γνωρίζει, καλά άλλωστε, πως αν και σε αυτό το νομοσχέδιο κάνει πίσω και τελικά επικρατήσει η άποψη των «νταβατζήδων» τότε οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί ως πρωθυπουργός των Ελλήνων, απέναντι σε έναν λαό που θα τον έχει κοροϊδέψει και στο κεφάλαιο της καταπολέμησης της διαπλοκής.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του για να διασφαλίσουν τα αυτονόητα;
1) Είναι εθνική υποχρέωση του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά, να μην κάνουν ούτε ένα βήμα... πίσω και να μην επιτρέψουν σε κανέναν από τους χρεοκοπημένους καναλάρχες της διαπλοκής, να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, χωρίς προηγουμένως να έχουν εισπραχθεί από το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, όλα όσα μέχρι και σήμερα οφείλουν οι εταιρείες που ελέγχουν τα ιδιωτικά κανάλια και την Digea, καθώς και το σύνολο των μετόχων τους. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια προς την αντίθετη κατεύθυνση, είτε προς το συμβιβασμό με τους σημερινούς ιδιοκτήτες των καναλιών θα αποτελέσει τεράστιο πολιτικό και οικονομικό ατόπημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μα πάνω απ’ όλα με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Πρέπει, λοιπόν, ρητά να απαγορευτεί η συμμετοχή στο διαγωνισμό προς οποιονδήποτε καναλάρχη χρωστά έστω και ένα ευρώ προς τρίτους και μάλιστα με δεσμευτική πρόβλεψη από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί και το... τρικ που θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν, διαλύοντας –πιθανότατα- τις χρεοκοπημένες εταιρείες και κατεβαίνοντας στο διαγωνισμό με νέες «καθαρές». Μπορεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αποτυπώνεται στην αναφορά για την ύπαρξη φυσικών προσώπων και ονομαστικοποίηση των μετοχών, όμως αυτή η διαδικασία από μόνη της, δεδομένων των στοιχείων που ήδη υπάρχουν διαθέσιμα από τη δράση των καναλαρχών, είναι αρκετή για να οδηγήσει στον αποκλεισμό αρκετών εξ αυτών. Και, πλέον, εκείνο που πρέπει να διασφαλιστεί με οποιοδήποτε κόστος, είναι η αποφυγή της επιλογής... αχυρανθρώπων που θα εμφανιστούν ως «μπροστινοί» των νταβατζήδων για να αποφύγουν τις κυρώσεις που θα προβλέπει το τελικό σχέδιο νόμου.
2) Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση μια διαδικασία εθνικού συμφέροντος για την χώρα μας να διεξαχθεί... νύχτα και να επιχειρηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ο απόλυτος αιφνιδιασμός των επενδυτών, φέρνοντας το διαγωνισμό μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να δίνεται ο χρόνος που απαιτείται ώστε να προσελκύσει όσους γίνεται περισσότερους ενδιαφερόμενους.
Πληροφορίες που έχει συλλέξει το Newsbomb.gr αναφέρουν ότι οι καναλάρχες της διαπλοκής, έχοντας ορισμένοι φτάσει στο σημείο της... κατευθείαν συζήτησης με κυβερνητικά στελέχη, πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου και τον αρμόδιο υπουργό κ. Παππά, να τρέξει σε χρόνο... μηδέν την προκήρυξη των αδειών, ακριβώς για να παίξουν... μόνοι τους και να μην επιτραπεί σε ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, αφού ξέρουν πως κάτι τέτοιο και εφόσον τηρηθεί ο όρος της δικής τους... εκκαθάρισης, θα τους θέσει αυτόματα εκτός διαδικασίας.
Γι’ αυτό και οφείλει ο κ. Παππάς και η κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε καμία απολύτως ενέργεια που θα αποτρέψει νέους επενδυτές να μπουν στο διαγωνισμό και βέβαια να μην φέρει... νύχτα και μέσα στα μπάνια του λαού, ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο, πολύ περισσότερο την διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού. Αυτό που απαιτείται σήμερα, είναι να γίνουν ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης, να προχωρήσει με αργά βήματα η δημόσια διαβούλευση και να γίνουν οι απαραίτητες –αν κριθούν ως τέτοιες- αλλαγές στο νομοσχέδιο και μέσα στον Σεπτέμβριο να προχωρήσει η συζήτησή του στη Βουλή, έτσι ώστε τον Οκτώβριο να είναι όλα έτοιμα για να μπουν οι υποψήφιοι επενδυτές στη μάχη για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών. Η προκήρυξή τους δεν μπορεί να αποτελεί μια διαδικασία λίγων ημερών, αλλά θα πρέπει να έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα, ώστε και οι επενδυτές να έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους για να καταθέσουν πλήρεις φακέλους και η κυβέρνηση να είναι σε θέση να πετάξει εκτός παιχνιδιού εκείνους που θα επιχειρήσουν να παρακάμψουν τη διαδικασία μέσω offshore και αχυρανθρώπων. Οτιδήποτε άλλο, πέραν αυτών των προϋποθέσεων, θα αποτελεί σκάνδαλο μεγατόνων...
3) Όλες οι διαδικασίες επιβάλλεται να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν χωρίς κανένα απολύτως αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία γνωρίζει πως ο χρόνος λειτουργεί ως ο πλέον ισχυρός σύμμαχός της σε αυτή τη «μάχη» που καλείται να δώσει κόντρα στην εγχώρια διαπλοκή. Η διαφάνεια στο διαγωνισμό απαιτείται από όλους τους εμπλεκομένους και αυτή πρέπει να διασφαλιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που έχει με κατηγορηματικό τρόπο εκφράσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς και να κερδίσει ένα «στοίχημα» που κανένας από τους προκατόχους του δεν τόλμησε καν να διανοηθεί, πολύ περισσότερο να το βάλει με τους «βαρόνους» των Media.
Πέντε τα σχήματα, γερό μπάσιμο από Ρώσους και Κινέζους
Μέχρι στιγμής είναι τουλάχιστον πέντε οι κοινοπραξίες που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται από νέους επενδυτές, που στόχο έχουν να συμμετάσχουν στο διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, τα δεδομένα που θα προκύψουν θα προκαλέσουν τεράστιες ανατροπές σε σχέση με όσα μέχρι σήμερα ισχύουν, καθώς Ρώσοι και Κινέζοι επενδυτές είναι ήδη αποφασισμένοι να κάνουν δυνατό μπάσιμο και μέσω συνεργασιών τους με Έλληνες επιχειρηματίες να αλλάξουν άρδην το ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για τη διαδικασία φέρονται μέχρι στιγμής να δείχνουν:
1) Η Γιάννα Αγγελοπούλου, συμμετέχοντας με ποσοστό 80% σε σχήμα συνεργασίας με το Real Group (Χατζηνικολάου – Κουρής από 10%).
2) Ο Γιάννης Αλαφούζος έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Μαριάννας Λάτση και του Ομίλου Λάτση, με απώτερο σκοπό –σύμφωνα με δημοσιεύματα- τον μελλοντικό έλεγχο από την πλευρά Λάτση, της Εθνικής Τράπεζας.
3) Ο Βαγγέλης Μαρινάκης
4) Επενδυτικό Fund με Κινέζους επιχειρηματίες.
5) Γνωστός Έλληνας, απόλυτα επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο των Media με τεράστια επένδυση στο διαδίκτυο. Έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο σχήμα Ρώσων επενδυτών που ενδιαφέρονται να μπουν πολύ δυνατά στη διαδικασία, θέλοντας έτσι από κοινού οι δύο πλευρές να συνδράμουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και σε άλλες σημαντικές επενδύσεις στην πατρίδα μας.
Κανένας, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, στη διαδικασία της διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας, να μπει και η ισχυρότερη οικογένεια της Ελλάδας, η οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Οι προβληματισμοί του Μεγάρου Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εξ αρχής θέσει ως στόχο την είσοδο νέων παικτών στη διαδικασία, αφού γνωρίζουν ότι τα υπάρχοντα κανάλια και οι ιδιοκτήτες τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, χωρίς να καταστρατηγηθεί ο νέος νόμος και όσα θα προβλέπει για τους όρους της συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό.
Και είναι σαφές ότι και τα τρία πρώτα σχήματα που σήμερα αποκαλύπτει το Newsbomb.gr κινούνται προς την κατεύθυνση της... εσωτερικής λογικής άσκησης επιρροής των επιχειρηματιών που τα αποτελούν, με διάφορους τρόπους προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να διασφαλίσουν ή και να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες που θέλουν για να κερδίσουν έδαφος τα δικά τους πλάνα.
Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι επενδυτές, αισθάνονται απόλυτα βέβαιοι πως αν η διαφάνεια είναι το μοναδικό κριτήριο με το οποίο θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς σε αυτή τη διαδικασία, δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και θα καταφέρουν να πάρουν δύο από τις άδειες που θα προκηρύξει η κυβέρνηση, όταν πλέον το νομοσχέδιο ψηφιστεί από την ελληνική βουλή.
Όλα, λοιπόν, θα κριθούν από την τήρηση ή μη των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου προς τον ελληνικό λαό. Για τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά τους να κλείσουν την πόρτα τους στους διαπλεκόμενους και χρεοκοπημένους καναλάρχες και τους επιχειρηματίες που θέλουν να συνεχιστεί η πολιτική του παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Την ώρα που όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, λόγω του κινδύνου της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, πήγαν περίπατο, είναι εθνικό καθήκον του πρωθυπουργού –τουλάχιστον- να μην κάνει και αυτός τα... χατίρια στους «νταβατζήδες».
Μέσω αυτής και μόνο της διαδικασίας, αν τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντέξει τον πόλεμο και καταφέρει να τη φέρει εις πέρας με απόλυτη διαφάνεια, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα κερδίσουν πάρα πολλά.
Αν κάνουν και αυτοί... πλάτες στον Ψυχάρη, τον Μπόμπολα και την παρέα τους, θα έχουν την τύχη των προκατόχων τους. Αργά ή γρήγορα...
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...