Ντι Κάπριο στο Νταβός: Αρκετά με την απληστία των πολυεθνικών!...Εξήντα δύο κροίσοι έχουν τόσα χρήματα όσα 3,5 δισ. άνθρωποι

Μια ομιλία που προκάλεσε αίσθηση έδωσε ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο Νταβός.

Εκεί που συνεδριάζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην καρδιά των πολυεθνικών, ο ηθοποιός δεν δίστασε να τις καταστήσεις υπεύθυνες για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βραβεύτηκε με το βραβείο Crystal Award για τη συμβολή
του στη «βελτίωση της κατάστασης του κόσμου» - έχει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος - και στην ομιλία του είπε:




«Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επιτρέπουμε να καθορίζεται το μέλλον της ανθρωπότητας από την απληστία των βιομηχανιών του άνθρακα, του πετρελαίου και του αερίου.
» Εκείνοι που ελέγχουν τις βαριές βιομηχανίες αρνούνται την περιβαλλοντική καταστροφή. Κάνουν πως δεν βλέπουν. Φτάνει πια. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ιστορία θα μας ορίσει υπεύθυνους για το κακό που γίνεται.
» Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι διατηρούν τα κέρδη τους και να συγκαλύπτουν την αλλαγή του κλίματος. Αρκετά πια».
πηγη

Το Νταβός προβλέπει: Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι

 

Οι πλούσιοι θα μεγεθύνουν τον πλούτο τους και η εισοδηματική ανισότητα θα αυξηθεί, λόγω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Αυτό είναι ένα από τα κύρια πορίσματα που θα αναφερθούν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στις 20-23 Ιανουαρίου.
Ένα από τα κύρια θέματα του Φόρουμ είναι «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση», που αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του αυτοματισμού της παραγωγής, και της περισυλλογής και χρησιμοποίησης γιγαντιαίων όγκων δεδομένων. Μια επανάσταση που, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS για το φετινό Φόρουμ, θα ευεργετήσει τις ανεπτυγμένες χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ και θα αυξάνει την ανισότητα παγκοσμίως.
Η τεχνολογική επανάσταση θα επηρεάσει αρνητικά κυρίως τις αναδυόμενες οικονομίες και όσους απασχολούνται σε τομείς που απαιτούν δεξιότητες χαμηλού ή μέσου επιπέδου. Όμως ακόμα και θέσεις εργασίας που απαιτούν δεξιότητες υψηλού επιπέδου απειλούνται, λόγω της συνεχώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας  αυτοματισμού και ρομπότ.
Η ανισότητα αναμένεται να αυξηθεί και στις κοινωνίες της Δύσης. Οι λιγότερο εξειδικευμένοι σε αυτές τις κοινωνίες, κυρίως οι πτωχότεροι και οι γηραιότεροι, θα παραγκωνιστούν από την αύξηση της αυτοματοποίησης και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις των «σοφών» του Νταβός. Εξάλλου ερευνητές του  Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπολόγισαν πέρυσι ότι περίπου οι μισοί εργάτες στις ΗΠΑ και το ένα τρίτο των εργατών στη Βρετανία θα αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένα συστήματα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Η UBS υπολογίζει στην έκθεσή της ποια κράτη θα κερδίσουν και ποια θα χάσουν από τις οικονομικές επιπτώσεις των τεχνολογικών εξελίξεων. Στα 45 κράτη που αναφέρονται, τις 5 πιο προνομιακές θέσεις κατέχουν η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στη 13η θέση και η Ελλάδα στη 36η.
Οι «σοφοί» του Φόρουμ  διατύπωναν τις προβλέψεις τους στις 20 Ιανουαρίου ενόσω οι αγορές ανά τον κόσμο έπεφταν κατά 3-4%. Μια εύλογη ερώτηση που προκύπτει είναι εφόσον οι εν λόγω σοφοί της διεθνούς οικονομίας δεν μπορούν να προβλέψουν την παρούσα οικονομική κατάσταση, πώς μπορούν να προβλέψουν το μέλλον;
Όταν η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ ερώτησε τους οικονομολόγους στο London School of Economics αμέσως μετά την κρίση του 2008 «Γιατί δεν προβλέψατε την πιστωτική κρίση;» δεν έλαβε απάντηση. Το 2012, τέσσερα χρόνια αργότερα, ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Αγγλίας απάντησε στην ερώτησή της, λέγοντας της ότι οι κρίσεις είναι απρόβλεπτες, σαν τους σεισμούς και τις επιδημίες γρίπης, και ότι οι τραπεζίτες πίστευαν τότε (το 2008) ότι οι αγορές δεν είχαν ανάγκη ελέγχου.
Βέβαια κάτι σημαντικό έχει αλλάξει από το 2008: οι πολλαπλές «εκ των έσω» προβλέψεις από την Διεθνή Τράπεζα, τη Royal Bank of Scotland και τη J. P. Morgan, μέχρι και τον George Soros,  για ένα επερχόμενο κραχ των αγορών. Όμως εφόσον τα πορίσματα του Νταβός που προαναφέρθηκαν προμηνύουν τη μεγέθυνση του πλούτου της οικονομικής ολιγαρχίας, δεν πρέπει να αναμένεται καμία ειλικρινής προσπάθεια αποφυγής μιας νέας κρίσης ή διόρθωσης της σαθρότητας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής οικονομίας. Το κόστος της κρίσης του 2008 το επωμίστηκαν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι μπορούν να κληθούν ανά πάσα στιγμή, να πληρώσουν τα σπασμένα μιας νέας κρίσης.

Εξήντα δύο κροίσοι έχουν τόσα χρήματα όσα 3,5 δισ. άνθρωποι

 

Μόλις 62 άνθρωποι κρατούν στα χέρια τους πάνω από τον μισό πλούτο του κόσμου! Το μέγεθος της ανισότητας αναφορικά με την διανομή του πλούτου παγκοσμίως, αλλά και τη μάχη των φύλων στην αγορά εργασίας καταδεικνύει έκθεση της Oxfam.
Με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα μιλήσουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 40 και πλέον κράτη,να έχει αρχίσει, η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δημοσιεύσει σήμερα μια άκρως αποκαλυπτική έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -όπως αυτοί καταγράφονται από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes- έχει αυξηθεί κατά 44%. Αντίθετα το ποσοστό ευημερίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη καταγράφει την ίδια περίοδο μείωση της τάξης του 41%. Μάλιστα τα τελευταία 25 χρόνια το μέσο εισόδημα του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφει αύξηση μόλις κατά 3 δολάρια, ήτοι 2,75 ευρώ ετησίως.
Σχεδόν οι μισοί κροίσοι, που δεν έχουν καταλάβει τι θα πει κρίση, είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.
Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για αυτή την ανισότητα. «Η αναπότρεπτη ανισότητα έχει δημιουργήσει έναν κόσμο, όπου 62 άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση. Μάλιστα παρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αυξανόμενης ανισότητας, το κενό που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς έχει μεγαλώσει δραματικά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Η επικεφαλής της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam Γουίνι Μπιανίμα χαρακτηρίζει αυτή την τάση που φαίνεται να παγιώνεται παγκοσμίως ως «μη αποδεκτή».
Γιατί αυτή η διαφορά
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανισότητες οφείλονται εν μέρει στις διαφορές εισοδήματος, ιδιαίτερα μεταξύ μεγαλουπόλεων και αγροτικών περιοχών, αλλά επίσης και σε διαφορές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, στην παιδεία και σε θέσεις απασχόλησης. Όπως λέει ο οικονομολόγος Όουεν Μπάρντερ, που αναφέρεται στην έκθεση, «οι αριθμοί φαίνεται να δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αιτίες της φτώχειας είναι (...) η πολιτική, οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων σε χώρες που κατά τα άλλα τα πάνε μια χαρά».
Παρότι οι φόροι και οι διαβιβάσεις βοηθούν να μειωθεί η εισοδηματική ανισότητα στις ανεπτυγμένες χώρες, τα συστήματα αυτά είναι λιγότερο εύρωστα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Εξαίρεση είναι η Βραζιλία, η οποία προσφέρει επιδόματα σε περισσότερες από 13,3 εκατομμύρια φτωχές οικογένειες αρκεί να εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία και να συμμετάσχουν σε προγράμματα υγείας. «Αυτό έχει βοηθήσει να μειωθούν τα ποσοστά και της παιδικής φτώχειας και της ανισότητας» αναφέρεται στην έκθεση.
Μην κλείνετε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους!
Με αφορμή το Νταβός, η Οxfam κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ζητώντας να σταματήσουν πρακτικές που διαιωνίζουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, θέτοντας για παράδειγμα τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.
«Η μη αντιμετώπιση αυτού του θέματος έχει στερήσει πολλές κυβερνήσεις από σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με γνώμονα την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας». Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Oxfam το 30% του πλούτου που υπάρχει στην Αφρική βρίσκεται σε offshore φορολογικούς παραδείσους, κοστίζοντας σε πολλά αδύναμα οικονομικά κράτη περίπου 14 δις δολάρια (12,8 δισ. ευρώ ετησίως).
«Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιες ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο, δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη», λέει η Μπιάνιμα.
Καμπανάκι και για τη μάχη των φύλων στην αγορά εργασίας
Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης αφορά επίσης την κατάσταση των εργαζομένων ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η οργάνωση η συντριπτική πλειοψηφία των πλέον κακοπληρωμένων εργαζομένων ανά τον κόσμο είναι γυναίκες, με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό τομέα να αυξάνεται αντί να μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και στη λίστα των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, μόλις 9 είναι γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...