«Παρέλυσαν» Ν. Υόρκη και Ουάσινγκτον από τη χιονοθύελλα ( picture+video )

Η χιονοθύελλα που έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ ενισχύθηκε χθες, Σάββατο, «παραλύοντας» την Ουάσινγκτον και υποχρεώνοντας τις αρχές να κλείσουν μέχρι σήμερα το πρωί δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στη Νέα Υόρκη.

Συνολικά τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες Πολιτείες εξαιτίας της χιονοθύελλας αυτής με την ονομασία Τζόνας -και την επονομασία «Snowzilla», από τη λέξη "snow",
χιόνι, και το όνομα του κινηματογραφικού τέρατος Gondzilla. Είναι η δεύτερη σε συγκέντρωση χιονιού στην ιστορία της Νέας Υόρκης, καθώς μέχρι το μεσημέρι είχαν πέσει 68 εκατοστά, λίγο λιγότερο από το ρεκόρ του 2006, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Είναι επίσης από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει ποτέ την Ουάσινγκτον.


Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες στο Αρκάνσας, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Οχάιο, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Μέριλαντ και τρεις στην πόλη της Νέας Υόρκης ενώ απομάκρυναν με φτυάρια το χιόνι. Δύο έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία στη Βιρτζίνια, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Στην ακτή του Νιού Τζέρζι, μια περιοχή που είχε πληγεί σοβαρά το 2012 από την υπερκαταιγίδα Σάντι, η θύελλα προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές παραλιακές κοινότητες.

Αφού στη διάρκεια της νύκτας κάλυψε την περιοχή της Ουάσινγκτον μ' ένα στρώμα χιονιού 60 εκατοστών, η ένταση της χιονοθύελλας ενισχύθηκε αναπάντεχα καθώς στράφηκε προς τον βορρά και κατευθύνθηκε προς τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου ζουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η χιονοθύελλα συνεχίσθηκε σε όλη τη διάρκεια της νύκτας και στην πόλη της Νέας Υόρκης, το βόρειο Νιού Τζέρζι και το δυτικό Λονγκ Άιλαντ αναμένονται συγκεντρώσεις χιονιού 61 έως 76 εκατοστά, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 64 χλμ/ώρα, ανακοίνωσε η NWS. Η ορατότητα αναμένεται να μειωθεί στα 400 μέτρα ή λιγότερο.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκαναν και οι κυβερνήτες άλλων 10 πολιτειών. Επέβαλε επίσης απαγόρευση σε όλες τις μετακινήσεις στους δρόμους της περιοχής της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, με εξαίρεση τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, από το απόγευμα του Σαββάτου έως σήμερα στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), οπότε και θα επαναλειτουργήσουν όλες οι γέφυρες και οι σήραγγες που οδηγούν στην πόλη από το Νιού Τζέρζι.

Η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών της Ουάσινγκτον αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς για ολόκληρη τη σημερινή ημέρα.

«Αναμένουμε συνεχείς ισχυρούς ανέμους σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μάριελ Μπόουζερ.
Περισσότερες από 5.100 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, Σάββατο, και άλλες 3.300 ματαιώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.

Το ρεκόρ χιονόπτωσης των 71,1 εκατοστών στην Ουάσινγκτον είχε καταγραφεί το 1922 και η ισχυρότερη πρόσφατη χιονόπτωση ήταν το 2010 με 45,2 εκατοστά.

ΗΠΑ: Η United Airlines ακύρωσε όλες τις πτήσεις λόγω κακοκαιρίας

 Μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, η United Airlines, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς την περιοχή της Ουάσινγκτον, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Η θύελλα Τζόνας πλήττει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από το απόγευμα της Παρασκευής και έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην πρωτεύουσα αλλά και στις γειτονικές πολιτείες Μέριλαντ, Βιρτζίνια και Πενσιλβάνια.


Η Γιουνάιτεντ αναμένει ότι οι υπηρεσίες της θα ξαναρχίσουν να παρέχονται στο αεροδρόμιο Dulles και άλλα αεροδρόμια της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον «από τη Δευτέρα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Εξάλλου η εταιρεία αναμένει ότι θα αρχίσει να παρέχει «πολύ περιορισμένες» υπηρεσίες από το απόγευμα της Παρασκευής στο Newark Liberty Airport και άλλα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, τουλάχιστον 7.600 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας της χιονοθύελλας, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα ώθησαν τους κυβερνήτες 11 πολιτειών να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φονική χιονοθύελλα

 Θύελλα Αρμαγεδδών πλήττει από το πρωί τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι κάτοικοι πολλών περιοχών έχουν... ταμπουρωθεί στα σπίτια τους προκειμένου να προστατευθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στην κακοκαιρία, η οποία ήδη έχει αρχίσει να χτυπά τις ΗΠΑ.


Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στην κακοκαιρία η οποία ήδη έχει αρχίσει να χτυπά τις ανατολικές ακτέςΟι αρχές προειδοποιούν ότι το Σαββατοκύριακο σε πολλές πολιτείες είναι πιθανό να σημειωθούν μεγάλες διακοπές ρεύματος, πως το χιόνι που θα πέσει θα ξεπεράσει τα 70 εκατοστά και οι άνεμοι θα ξεπεράσουν τα 50 μίλια την ώρα. Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για περιοχές από το Αρκάνσας έως το Τενεσί και το Κεντάκι, ακόμα και τη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο της χιονοθύελλας βρίσκεται η Ουάσινγκτον. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη προς όλους, αυτή είναι μια μεγάλη θύελλα» δήλωσε η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, προειδοποιώντας ότι το βαρομετρικό χαμηλό μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες στην ιστορία.

Χιονόπτωση σημειώνεται και στη Νέα Υόρκη, όπου ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο έχει καλέσει τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στο Νιου Τζέρσεϊ ο κυβερνήτης Κρις Κρίστι, που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αποφάσισε να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία ώστε να συντονίσει τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Προκειμένου να βγουν σώοι από τον επονομαζόμενο «Snowzilla», εκατομμύρια Αμερικανοί τρέχουν τις τελευταίες ώρες στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα αγαθά, αφού κανείς δεν είναι σίγουρος για τις συνέπειες της χιονοθύελλας.

Μέχρι και αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί:
-7.000 ακυρώσεις πτήσεων το διήμερο Παρασκευής-Σαββάτου
-διακοπή ρεύματος σε περισσότερα από 100.000 σπίτια στη Βόρεια Καρολίνα
-9 θάνατοι σε τροχαία δυστυχήματα στο Τενεσί, στη Βόρεια Καρολίνα, στο Κεντάκι και αλλού
-κήρυξη πολλών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων σε Τενεσί, Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Μέριλαντ, Πενσυλβάνια κλπ.
-Ακυρώσεις συναυλιών, παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ουάσινγκτον δεν θα λειτουργήσουν τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...