Αυτοί (θα) είναι οι νικητές των βραβείων Όσκαρ

Σε αυτό το άρθρο, δεν προβλέπουμε, όπως όλοι, τους νικητές. "Ξέρουμε" ποιοι είναι και σας το λέμε, αρκετές ώρες πριν την απονομή των φετινών σημαντικών διακρίσεων.
Με μία γρήγορη αναζήτηση στο Google θα βρείτε ότι έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και έχουν γραφτούν εκατομμύρια άρθρα στα οποία προβλέπονται οι νικητές των βραβείων Οσκαρ, όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία τις περισσότερες φορές. Γνωρίζουμε ότι για τα βραβεία αυτά, ψηφίζουν τα μέλη της Ακαδημίας (περίπου 6.000 μέλη)
που δεν είμαι και πολύ σίγουρη ότι έχουν πραγματικά δει όλες τις υποψήφιες ταινίες και πρωταγωνιστές. Ποιοι θα ήταν οι νικητές όμως αν ψηφίζαμε όλοι εμείς;
AdTech Ad
Σε αυτή την ψηφοφορία λοιπόν, λόγο έχουν όλοι όσοι έχουν προφίλ στα social media. Που πας για να ποστάρεις τη γνώμη σου για ένα γεγονός της τρέχουσας επικαιρότητας; Το κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο γνώμης είναι το Twitter και εδώ θα εστιάσουμε. Εδώ δημοσιεύουμε τη γνώμη και τα συναισθήματά μας για μία ταινία που συνήθως έχουμε ήδη δει, κάτι που μετατρέπει αυτή μας την γνώμη σε ακλόνητη ψήφο εμπιστοσύνης.





Αντί λοιπόν να αφήσουμε τις τύχες των βραβείων στα χέρια 6.000 επαγγελματιών του χώρου και να περιμένουμε μέχρι το ξημέρωμα ακούγοντας και όλες τις μακρόσυρτες ομιλίες των νικητών (αν και φέτος μάλλον θα συντομεύσουν), «ρωτάμε» λοιπόν τα εκατομμύρια ανθρώπων που χρησιμοποιούν ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα: Ποιος θα πάρει το βραβείο Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου; Και το μεγαλύτερο σώμα ψηφοφόρων του κόσμου, δηλαδή εσύ, είναι έτοιμο να μας αποκαλύψει την ψήφο του...
Τα δύο σημαντικότερα βραβεία της βραδιάς που αποδίδονται στον πρωταγωνιστή και την πρωταγωνίστρια, που υποδύθηκαν με τον πειστικότερο τρόπο το ρόλο τους, θα μας απασχολήσουν σήμερα: Το βραβείο για τον Ανδρικό ρόλο ήταν το θέμα 79.54ο tweets ενώ το αντίστοιχο γυναικείο σχολιάστηκε με 46.795 tweets.
Η isMOOD ανέλυσε πάνω από 2,005,695 tweets και μας παρέδωσε με ασφάλεια και διακριτικότητα τα τελικά αποτελέσματα.

Πού συγκεντρωνόμαστε σήμερα

Καταρχήν πάμε να δούμε πως διαχέεται και ακολούθως συγκεντρώνεται η πληροφορία, και πού λαμβάνει κυρίως χώρα η ψηφοφορία: στα hashtags. Kαι παρακάτω ακολουθούν τα δημοφιλέστερα:

  *Ακολουθήστε τα hashtags για να ενημερώνεστε κατά τη διάρκεια της αποψινής τελετής.
Και νομίζω πως έφτασε πιά η στιγμή για να αποκαλύψουμε ποιοι θα ήταν οι νικητές των δύο σημαντικότερων βραβείων της βραδιάς (ε, δεν αποφέρουν και λίγα στους κατόχους τους…) αν αντί για την Ακαδημία των Οσκαρ, ψήφιζαν τα εκατομμύρια των θεατών. Μία πιο ζωντανή και ουσιαστικότερη ψηφοφορία.

Θα το πάρει ο DiCaprio να ησυχάσουμε;

Για να βρούμε τον νικητή, η isMOOD παρήγαγε ένα σύστημα βαθμολογίας, το isMOOD score: Είναι ένας αλγόριθμος που λαμβάνει υπόψη του το «θόρυβο» που προκαλεί ένα γεγονός σε συνδυασμό με το συναίσθημα που εκφράζεται. Δεν μετράει δηλαδή μόνο τον όγκο των αναφορών αλλά καταγράφει και αναλύει τη θετική, αρνητική και ουδέτερη χροιά σε κάθεμια από αυτές. Ψηφίσαμε λοιπόν, τα αποτελέσματα βγήκαν και χωρίς άλλη καθυστέρηση, σας παρουσιάζω τους νικητές: Leonardo Di Caprio και Jennifer Lawrence!

  Στο παρελθόν, αυτός ο αλγόριθμος δούλεψε με εντυπωσιακή ακρίβεια οπότε μην ξεχάσετε πού διαβάσατε πρώτα αυτή την πρόβλεψη.

Η ανάλυση των αναφορών για το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου


  Τα περισσότερα από τα tweets σχετικά με αυτή την κατηγορία, αναφέρονται στη Charlotte Rampling (‘45 Years’), αν και στην πλειοψηφία τους είναι αρνητικά και συνδέονται απευθείας με τα σχόλιά της για την πολυπολιτισμικότητα (#oscarssowhite & #oscarsowhite). Δεν έχει σχολιαστεί ιδιαίτερα για την ερμηνεία και την υποψηφιότητά της. Δεύτερη πιο δημοφιλής η Jennifer Lawrence: Συγκέντρωσε κυρίως θετικά σχόλια για την υποψηφιότητά της αλλά και για το γεγονός ότι σε τόσο νεαρή ηλικία έχει ήδη 4 υποψηφιότητες. Η ταινία ‘Carol’ συγκέντρωσε θετικά σχόλια σε γενικές γραμμές όμως η  Cate Blanchett προσείλκυσε κυρίως αρνητικά. Η υποψηφιότητα της Brie Larson για το ‘Room’ δεν τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή των σχολιαστών ενώ εκείνη της Saoirse Ronan για το ‘Brooklyn’ δεν σχολιάστηκε όσο οι δηλώσεις της για το πώς έμαθε για την υποψηφιότητά της: «Κοιμόμουν στο κρεβάτι μου και η μαμά μου μπήκε μέσα στο δωμάτιο με λυγμούς.  Εκείνη μού είπε τα νέα και δεν θα ήθελα να είχε συμβεί με κανέναν άλλο τρόπο» είπε η Ronan σε συνέντευξη στο EW.
Αναλυτικά:

Η ανάλυση των αναφορών για το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου

Χλιαρά τα σχόλια για τον Bryan Cranston (Trumbo). Η ερμηνεία του αξιολογείται ως καλή και η ταινία μέτρια. Η υποψηφιότητα του Matt Damon για το ‘The Martian’ σχολιάζεται θετικά ενώ όπως θα περίμενε κανείς, είναι πάρα πολλές οι αστείες (έως και ξεκαρδιστικές αναφορές για το γεγονός ότι ο Leonardo DiCaprio δεν έχει πάρει ακόμη Oscar και το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να κοιμηθεί σήμερα το βράδυ στο ίδιο σπίτι με το αγαλματίδιο. Η υποψηφιότητα του Michael Fassbender (‘Steve Jobs’) δεν σχολιάστηκε και πολύ και απλώς αναπαράγεται σε ουδέτερου τόνου tweets. Κυρίως θετικά εκφράστηκαν αρκετοί χρήστες του Twitter για τον Eddie Redmayne (‘The Danish Girl’), η ποσότητα των tweets όμως, συγκριτικά, είναι πολύ μικρή.
Αναλυτικά:

Eρευνα: isMOOD (Ανάλυση 2,005,695 tweets κατά το διάστημα 08/01/2016 – 24/02/2016)
H isMOOD είναι μία startup που ιδρύθηκε το 2013 από μια ομάδα νέων, αποφοίτων και ερευνητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύεται στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από κοινωνικά δίκτυα σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, η isMOOD συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα που αναρτούν οι χρήστες και εντοπίζει τα θέματα που τους απασχολούν, πώς εξελίσσονται στο χρόνο καθώς και τη στάση των χρηστών απέναντι σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...