Σημαντική πρόοδο διαπιστώνουν οι θεσμοί- Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα λέει η Κομισιόν

Επαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2018, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που η διαπραγμάτευση παραμένει σε κρίσιμο σημείο.
Ενθαρρυντική σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν από την Αθήνα, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για
συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξ αποστάσεως, προκειμένου να συμφωνηθεί μία συνολική δέσμη μέτρων και να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους. «Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σ” ένα πακέτο πολιτικής που θα μπορούσε ν” ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις επί της βιωσιμότητας του χρέους και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για ένα συνολικό πακέτο μέτρων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και αναμένεται να έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Το κλίμα προσέγγισης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ότι δεν είναι απαραίτητο ένα προληπτικό πακέτο μέτρων.

EU Commission on the economic governance decisions and the 2015 country-specific recommendationsΤη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Δεν χρειάζεται μια λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο. Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι θεσμοί πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη, αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας. Θέλουμε το ΔΝΤ αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει αποδεκτός από την ελληνική πλευρά και να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. «Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς «αυτήν την κατεύθυνση». Υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί εκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα».
Με την άποψη του Πιέρ Μοσκοβισί συντάχθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Δεν ζητάμε από την Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμά της. Ζητάμε να βρει ένα μονοπάτι, σύμφωνο με το νομικό της σύστημα, που θα δώσει αξιοπιστία στις δεσμεύσεις της», επεσήμανε.
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα «βλέπει» ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατανοώντας τις νομικές δυσκολίες του προληπτικού πακέτου μέτρων. «Θα υπάρξει συμφωνία εντός 2 εβδομάδων. Τα προληπτικά μέτρα είναι ένα νομικά δύσκολο ζήτημα. Γι” αυτό θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να συζητηθούν και οι δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όποιον αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat και ζήτησεEU Commission Economic Semester 2015 περισσότερο χρόνο για να εξεταστεί η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.
«Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε με τις ελληνικές αρχές τα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Υπάρχει και μία συζήτηση για μέτρα εκτάκτου ανάγκης, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.
Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ειδικές Αποστολές» και στον Φάνη Παπαθανασίου. «Είμαστε αρκετά κοντά σε συμφωνία» και «είναι θέμα λίγων ημερών πλέον», εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας ενώ αναφερόμενος στα προληπτικά μέτρα τόνισε: «Αυτά τα μέτρα υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή τα ζητά το ΔΝΤ. Καταλαβαίνω ότι δεν τα ζητούν οι άλλοι τρεις, ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε ο ESM. Είναι ένα θέμα που θέτει το ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα όμως τη στιγμή που ο μηχανισμός αυτός έχει γίνει δεκτός από την ελληνική πλευρά, είναι μια λεπτομέρεια που μένει να καθοριστεί ακόμη», κατέληξε ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...