Ρόδος-Ζάκυνθος σε «αναμμένα κάρβουνα» για Βρετανούς τουρίστες

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς εξακολουθούν να κινούνται τα ξενοδοχεία της χώρας που φιλοξενούν Βρετανούς τουρίστες, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του δημοψηφίσματος που επικύρωσε το Brexit.
Ωστόσο, πίσω από τη φαινομενική ηρεμία η ανασφάλεια και η αγωνία απλώνεται σα δίχτυ πάνω από τις μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που δουλεύουν την τουριστική σεζόν κυρίως με Βρετανούς τουρίστες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις κρατήσεις των Βρετανών τουριστών, όχι μόνο αυτές της τελευταίας στιγμής, αλλά και με όσα πακέτα έχουν προπληρωθεί εδώ και μήνες, καθώς όλα πλέον θα ρυθμιστούν από την ισορροπία της νέας ισοτιμίας μεταξύ στερλίνας και ευρώ.

Είναι λογικό η ανησυχία να είναι μεγαλύτερη στα νησιά που παραδοσιακά υποδέχονται το μεγαλύτερο όγκο της βρετανικής τουριστικής κίνησης, με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου σε Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Κέρκυρα να είναι πιο ανήσυχοι.
Γιάννης Παπαβασιλείου, αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Μιλώντας στο economy365.gr ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, τόνισε ότι το μεγάλο για την ώρα πρόβλημα εστιάζεται στην υπογραφή των νέων συμβολαίων για την επόμενη τουριστική σεζόν του 2017. «Όλα θα κριθούν έως το τέλος Ιουνίου όταν θα έχουμε τη νέα πιο ισορροπημένη ισοτιμία στερλίνας-ευρώ».
Ο κ. Παπαβασιλείου ήταν καθησυχαστικός όσον αφορά την ακύρωση αφίξεων ή συμβολαίων με τουρ οπερέιτορς. Σε ένα νησί που κάθε χρόνο δέχεται περίπου 370.000 Βρετανούς τουρίστες, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει αναστάτωση στις τουριστικές ροές από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Όλα λειτουργούν κανονικά, οι αφίξεις συνεχίζονται με ομαλό ρυθμό και δεν έχουμε καμία ακύρωση». Αν και για το κατά πόσο θα συνεχιστεί το κύμα κρατήσεων ώς το φθινόπωρο, εμφανίστηκε προβληματισμένος σημειώνοντας πως είναι «νωρίς ακόμα για να ξέρουμε πώς θα κλείσει η σεζόν».
Σε ερώτησή μας για το κατά πόσο οι Βρετανοί έχουν τροποποιήσει τις πρώτες ημέρες μετά το δημοψήφισμα την καταναλωτική τους συμπεριφορά, ο κ. Παπαβασιλείου εκτίμησε ότι «όσα χρήματα έχουν φέρει θα τα ξοδέψουν» ενώ σχολίασε ότι «ουδεμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με το μούδιασμα των Ελλήνων τουριστών πέρσι τέτοια εποχή όταν έγινε γνωστός ο έλεγχος κεφαλαίων στην τραπεζική αγορά».
Τέλος, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου όσον αφορά τον ανταγωνισμό με την τουρκική τουριστική βιομηχανία, η οποία επιδιώκει να προσελκύσει τους Βρετανούς τουρίστες της τελευταίας στιγμής. «Η Τουρκία εμφανίζεται πολύ επιθετική, κάνοντας πολύ φθηνές προσφορές. Έτσι οι Βρετανοί που ακόμα δεν έχουν κλείσει κάτι, σκέπτονται σοβαρά να αναλάβουν το ρίσκο και να επιλέξουν Τουρκία για τις διακοπές τους».
Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου

Με αγωνία αναμένουν τις εξελίξεις και οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου, που κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 250.000 τουρίστες από τη Βρετανία. Μιλώντας στο economy365.gr η κα Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος του Συολ΄γοου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου, που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας για Βρετανούς τουρίστες, σημείωσε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες ανατροπές, είναι νωρίς για αντιδράσεις. Όλοι περιμένουμε να δούμε πού θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία στερλίνας-ευρώ για να κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους».
Η κα Τετράδη διευκρίνισε ότι τα φετινά «πακέτα» είναι διασφαλισμένα καθώς όλοι οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς έχουν ήδη προπληρώσει τις κρατήσεις με βάση την προ Brexit νομισματική ισοτιμία, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι θωρακισμένοι απέναντι στην ανατροπή της ισοτιμίας στερλίνας-ευρώ.
Όσον αφορά την καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών, η κα Τετράδη σημείωσε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία ουσιαστική διαφοροποίηση και ότι συνεχίζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.
Οι 4 φόβοι του ΣΕΤΕ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, «αναμφίβολα δημιουργεί νέες συνθήκες και δεδομένα και για τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα».
'Οπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, καταλυτικό ρόλο, σε κάθε περίπτωση, θα διαδραματίσει η ισοτιμία Λίρας/Ευρώ αλλά και η τυχόν αρνητική εξέλιξη στο ΑΕΠ της Μεγ. Βρετανίας. Ενδεχόμενα μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή/και πτώση του ΑΕΠ, θα επιδράσει αρνητικά τόσο στις αφίξεις, όσο και στην μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε ευρώ, άρα, πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη Βρετανική αγορά, η οποία, σημειωτέον, καθίσταται ανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν.
Με δεδομένο ότι λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται στη Βρετανία και της νέας ισοτιμίας, τέσσερις είναι οι φόβοι των ξενοδόχων για το μέλλον της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας όσον αφορά τους Βρετανούς πελάτες της;
1. Άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών
2. Ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν Ήλιος & Θάλασσα, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ.
3. Σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνονται τελευταία στιγμή (έως και έναν μήνα προ της αναχώρησης), δηλαδή εντός Ιουνίου και Ιουλίου / Αυγούστου. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.
4. Παράλληλα, όσο θα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. και θα προχωρούν οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, θα προκύπτουν νέα δεδομένα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής τουριστικής αγοράς, μίας εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων για την παγκόσμια αγορά Τουρισμού και Ταξιδιών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ενδεχόμενο αλλαγής των ισχυόντων δεδομένων (δρομολογήσεις, ναύλα) στις αερομεταφορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βασικό πακέτο (κατάλυμα – μεταφορά) που έχει κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία επιλογής προορισμού από τον επισκέπτη.
Του Δημήτρη Σταμούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...