Πήγαν να βγάλουν από την χώρα 2.3 εκατ. ευρώ!

Αυτή είναι μόνο η αρχή», λένε αρμόδιες πηγές για τα ευρήματα από τους ελέγχους στα σύνορα κι όσους προσπαθούν να μεταφέρουν μετρητά εκτός Ελλάδας εν μέσω capital controls
Σε ελέγχους, που διενήργησαν τα Τελωνεία Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Κήπων, Ευζώνων και Κακαβιάς, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 2.375.248 ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές.

Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα καταβλητέο, ανέρχεται σε 608.062 ευρώ, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς οι εν λόγω φορολογούμενοι μπήκαν στο μικροσκόπιο από τις Αρχές και πλέον καλούνται να προσκομίσουν στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων.
Παρά τη «χαλάρωση» των κεφαλαιακών ελέγχων, δεν επιτρέπεται μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδας πάνω από 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι. Ως τώρα οι έλεγχοι ήταν τυπικοί, ειδικά σε μετακινήσεις εντός Σένγκεν και κάποιοι που είχαν αποσύρει καταθέσεις πριν από την επιβολή των capital controls, είναι προφανές ότι επιχειρούν να τα μεταφέρουν σε... βαλιτσάκια, ειδικά στις περιπτώσεις που η προέλευση αυτών των χρημάτων δεν είναι απολύτως «διαυγής».
Το σήμα έπεσε- έστω καθυστερημένα- και ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα παράνομης φυγής κεφαλαίων. Με βάση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, το περσινό πρώτο εξάμηνο, όπου είχαμε το απίστευτο bank run λόγω της αβεβαιότητας που σκέπασε τη διαπραγμάτευση, επιχειρήθηκε να γίνει ένας υπολογισμός για το πόσα κεφάλαια φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και πόσα κρύφτηκαν κάτω από τα στρώματα. Οι υπολογισμοί αυτοί «έδειξαν» ότι περίπου 15 δισ. ευρώ, που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες, παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας και στόχος είναι αυτά τα κεφάλαια να επιστρέψουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο σύστημα.


Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...