«Κόκκινα» δάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΜΕ και κόμματα..Ο Μπόμπολας ζήτησε διαγραφή χρεών αλλιώς βάζει λουκέτο

Η «Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας» αποκαλύπτει το μέγεθος της έκθεσης των συστημικών τραπεζικών σε κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και ΜΜΕ, με τα νούμερα να προκαλούν ίλιγγο.

Η Εξεταστική Επιτροπή συνεχίστηκε σήμερα με την εξέταση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργου Πουλόπουλου.
Σύμφωνα με τον εξεταζόμενο μάρτυρα τα δάνεια των κομμάτων που έχει χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 246 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 240 εκατ. ευρώ έχουν καταγγελθεί. Στα ΜΜΕ το νούμερο αγγίζει τα 202 εκατ. ευρώ (έχουν καταγγελθεί) ενώ άλλα 76 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Σε ότι αφορά τα κόμματα ο Γ. Πουλόπουλος παραδέχτηκε ότι η δυνατότητα αποζημίωσης είναι εξαιρετικά δυσχερής για την τράπεζα αφού τα δάνεια έχουν εξασφαλίσεις μόνο σε ένα ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τα δάνεια της ΝΔ που έχουν καταγγελθεί ανέρχονται στα 131,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ στα 108 εκατ. ευρώ.
Ο Γεώργιος Πουλόπουλος, επεσήμανε ότι τα μεγαλύτερα ποσά των δανειοδοτήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας κατά τα προηγούμενα έτη και αυτά πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το 2012.
Δυσχερής είναι η κατάσταση και στα δάνεια των ΜΜΕ. Τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί αφορούν το Alter (110 εκατ. ευρώ), το Mega (48 εκατ. ευρώ) και με μικρότερα ποσά στις εκδόσεις Τεγόπουλου και Λυμπέρη.
Εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς για ένα δάνειο στην εφημερίδα «Κήρυκας των Χανίων». Η εφημερίδα έλαβε το 2005 δάνειο ύψους 300 χιλ. ευρώ χωρίς να το αποπληρώσει μέχρι και σήμερα. Η σύμβαση καταγγέλθηκε το Δεκέμβριο του 2015 χωρίς η τράπεζα να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Ερωτήσεις και απάντηση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, δέχτηκε σωρεία ερωτημάτων από τους βουλευτές μεταξύ άλλων και: Γιατί τον Νοέμβριο του 2007 η Πειραιώς ενέκρινε δάνειο 21 εκατ. ευρώ στην «Αναπτυξιακή Α.Ε. Μέσων Ενημέρωσης» ιδιοκτησίας Θ. Αναστασιάδη (40%), Μ. Τριανταφυλλόπουλου (40%) και Αν. Καραμήτσου (20%), ώστε τα 18 εκατ. από το συγκεκριμένο ποσό να αξιοποιηθούν για την αγορά των μετοχών της εταιρείας «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Α.Ε.», την οποία κατείχαν τα ίδια πρόσωπα με τα ίδια ποσοστά επί του μετοχικού κεφαλαίου;
Γιατί τον Μάιο του 2010 η τράπεζα ενέκρινε 15ετές δάνειο στην εταιρεία «Νέο Θέμα των Δημοσιογράφων - Εκδόσεις Α.Ε.» ιδιοκτησίας Αναστασιάδη (50%) και Καραμήτσου (50%)για να αποκτήσει το 70% της εταιρείας «Αναπτυξιακή Α.Ε. Μέσων Ενημέρωσης» από την «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.» κι ενώ το δάνειο των 18 εκατ. παραμένει σε εκκρεμότητα;
Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας απάντησε πως το δάνειο του «Πρώτου Θέματος» είναι ενημερωμένο.

Η Alpha δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο σε κόμματα

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κατέθεσε ότι το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η Alfa Bank σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέρχεται σε 311 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο σε κόμματα.
Υποστήριξε, επίσης, ότι όλα είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα ΜΜΕ έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την «Τηλέτυπος», με την οποία η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί λύση, όπως η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Την Πέμπτη αναμένεται να προσέλθει για στοιχεία εκπρόσωπος της Attica Bank.

85 εκατ. ευρώ τα δάνεια της Eurobank στα ΜΜΕ

epitropi_voulis.jpg

Επιτροπή ΒουλήςTο πρόβλημα που εντοπίζεται στον φάκελο του MEGA για τις τηλεοπτικές άδειες από την έλλειψη τραπεζικής ενημερότητας επιβεβαιώθηκε χθες στη Βουλή από την πλευρά της Eurobank, κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων.
Οπως ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, η «Τηλέτυπος» είναι η μοναδική από τις 11 επιχειρήσεις που έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό αδειοδότησης και δεν διαθέτει τραπεζική ενημερότητα από την Eurobank λόγω του ανεξόφλητου δανείου που έχει λάβει, ύψους 13 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που διέθεσε στην Επιτροπή, επίσης ασυνεπής στις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα εμφανίζεται ο Ομιλος Κοντομηνά -όχι όμως ως προς τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha που έχει μηδενικό δανειακό υπόλοιπο- με μη εξυπηρετούμενο δάνειο 3,387 εκατ. ευρώ, αλλά και η «Ναυτεμπορική» με 148.000 ευρώ.
Η «Καθημερινή», που δανειοδοτήθηκε από την τράπεζα το 2012 με 7,5 εκατ. ευρώ (σε επίπεδο ομίλου) αποπληρώνει, όπως είπε ο κ. Καραβίας, τις υποχρεώσεις της (έχει παραχωρήσει εξασφαλίσεις μεταξύ των οποίων και προσημείωση ακινήτου).
Το ίδιο ισχύει και με το «Πρώτο Θέμα», που επίσης δανειοδοτήθηκε το 2012 με 1 εκατ. ευρώ, με βάση προσωπικές εγγυήσεις και επιταγές τρίτων.
Μέχρι στιγμής (κατά τη διάρκεια της τετραετίας δηλαδή) έχει καταβληθεί συνολικά ποσόν 200.000 ευρώ.
Το δεδομένο σημειώνεται πως σχολιάστηκε αρνητικά, ειδικότερα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο που υπενθύμισε προς το τραπεζικό στέλεχος τις περιπέτειες με τη δικαιοσύνη ενός εκ των ιδιοκτητών της εφημερίδας.
«Είναι ένα δάνειο που έχει απομειωθεί στη διάρκειά του και εξυπηρετείται κανονικά», απάντησε ο κ. Καραβίας, εξηγώντας πως η τράπεζα έχει λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία.
Η «Πήγασος» επίσης εμφανίζεται να εξυπηρετεί κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις που ανέρχονται συνολικά σε 3.150.000 ευρώ (4,5 εκατ. το αρχικό ποσόν).
Οπως και η «REAL» (έχει δανειοδοτηθεί με ποσόν χαμηλότερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ) που εκχωρεί τις εισπράξεις από το πρακτορείο διανομής «ΕΥΡΩΠΗ», έχει ενεχυριάσει επιταγές τρίτων, εξυπηρετεί κανονικά τους τόκους και καταβάλλει μικρά ποσά αποπληρωμής κεφαλαίου σε τακτική βάση.
Τα δάνεια που έχει χορηγήσει συνολικά η Eurobank στα ΜΜΕ (έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου) ανέρχονται στα 85 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές αγγίζουν τα 16,5 εκατ. ευρώ, συγκροτούν δε μικρότερο ποσοστό του 10% επί του συνόλου των δανειακών επιχορηγήσεων σε άλλου τύπου επιχειρήσεις.
Το ποσοστό των επισφαλειών που παρουσιάζουν είναι μεγαλύτερο του 35% στο σύνολο του χαρτοφυλακίου, ενώ οι ακάλυπτοι κίνδυνοι τοποθετούνται σε ποσοστό 21,18% (18 εκατ. ευρώ).
Η τράπεζα δεν έχει υλοποιήσει αναδιάρθρωση των δανείων. Οι προβλέψεις για το συνολικό ποσόν των 85 εκατομμυρίων είναι 6,7 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των προβλέψεων και των επισφαλειών του MEGA.
Σημειώνεται πως ο κ. Καραβίας δεν συμμερίστηκε, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών, το επιχείρημα της Τράπεζας της Ελλάδος που εμφανίζει τις επιχειρήσεις Τύπου ως «υψηλού κινδύνου», υποστηρίζοντας σε αντιδιαστολή πως οι επισφάλειες των ΜΜΕ είναι της τάξης του 19% έναντι του αντίστοιχου ποσοστού του 35% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς.
Ο ίδιος σημείωσε πως η συγκεκριμένη τράπεζα άλλωστε κινείται συντηρητικά και η πολιτική της είναι να διατηρεί μικρά υπόλοιπα δανειοδοτήσεων και να μην αναχρηματοδοτεί ληξιπρόθεσμους τόκους.
Η συζήτηση που εξελίχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της τα δάνεια των ΜΜΕ, αφού η Εξεταστική Επιτροπή έχει αποφασίσει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με αυτό το σκέλος.
Ως προς τις υποχρεώσεις των κομμάτων, ο Φωκ. Καραβίας ενημέρωσε ότι από την Eurobank έχουν δανειοδοτηθεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με 3,3 και 5,2 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Το δάνεια δεν εξυπηρετούνται, έχουν καταγγελθεί, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε συνεννόηση με την τράπεζα για την αποπληρωμή του δανείου, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ.

Ομιλοι ΜΜΕ: Τα ταμεία των τραπεζών ήταν δικά τους

Αιθουσα Τύπου










Κατάπληξη προκαλούν όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τον τρόπο που δανειοδοτούνταν από τις τράπεζες οι μεγάλες εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην αρχή της συνεδρίασης της επιτροπής αποφασίστηκε να ζητηθούν στοιχεία για τον δανεισμό των ομίλων «Πήγασος», «Ναυτεμπορική», ΔΟΛ, «Καθημερινή», «Real» και «Πρώτο Θέμα», αλλά και για τον «Ελεύθερο Τύπο», τον «Επενδυτή» και τον όμιλο των «Παραπολιτικών» (ραδιόφωνο και εφημερίδα).
Κατά την εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκη, υπογραμμίστηκε από βουλευτές ότι είναι χωρίς κάλυψη (εγγυήσεις) πάνω από το 50% των κεφαλαίων που έχουν πάρει σε δάνεια οι μεγάλοι όμιλοι.
Για τον «Πήγασο» το 88% των κεφαλαίων που έχει πάρει είναι ακάλυπτοι κίνδυνοι, για τον ΔΟΛ το 70%, για το «Πρώτο Θέμα» το 70%, για το Star το 82%.
Ο βουλευτής Σπ. Λάππας επικαλέστηκε, επίσης, πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, βάσει του οποίου μετά το 2010 ο ΑΝΤ1, ο «Τηλέτυπος», ο ΔΟΛ, ο «Πήγασος», το «Πρώτο Θέμα», ο «Real», τα «Παραπολιτικά» και άλλοι είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Εντούτοις, συνέχιζαν να δανείζονται από τις τράπεζες -όπως είπε ο βουλευτής- προνομιακά.
Αξιοπρόσεκτα είναι και τα όσα είπε ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντοριναίος. Συγκεκριμένα, στις 17/2/2014 η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε την «Παρά Ενα Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» με το ποσό των 800.000 εφάπαξ, προκειμένου να προβεί στην αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού «90,1», του σημερινού «Παραπολιτικά FM» και του συνόλου του τεχνικού εξοπλισμού.
Για την ασφάλεια της χρηματοδότησης προσφέρθηκε ενέχυρο κατάθεσης ποσού 1.266.000 δολαρίων «μίας offshore εταιρείας, η οποία φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας κάποιου κ. Μαρινάκη», όπως είπε ο βουλευτής.
Πρόσθεσε, δε, ότι στην προεκλογική περίοδο, εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, η τράπεζα αποδέσμευσε αυτό το ενέχυρο και το αντικατέστησε με μέρος των εσόδων του ομίλου που θα προέρχονταν από διαφημίσεις της Εθνικής Τράπεζας στα Μέσα του ομίλου (εφημερίδα και ραδιόφωνο) «Παραπολιτικά».
Δηλαδή η τράπεζα έδωσε ένα δάνειο το οποίο εγγυήθηκε η ίδια ότι θα πληρωνόταν από τις δικές της διαφημίσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν ποτέ να προβληθούν αν ο όμιλος «Παραπολιτικά» ήταν σε αδυναμία να λειτουργήσει και να εξυπηρετεί το δάνειό του!
Στην επιτροπή αναφέρθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Μηταράκη ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας «Αυγή» συμμετέχει κυπριακή offshore εταιρεία.
Απαντώντας χθες μέσω του κύριου άρθρου της η εφημερίδα αναφέρει: «Το 2014 η πολυμετοχική εταιρεία Αυγή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ’ αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη».

Ο Μπόμπολας ζήτησε διαγραφή χρεών αλλιώς βάζει λουκέτο

 

Απείλησε ευθέως με κλείσιμο της «Πήγασος». Το είπε ξεκάθαρα στους τραπεζίτες, χωρίς υπεκφυγές. «Τίμια» πράγματα, «καθαρές» πράξεις, έτσι;
Είχε συνάντηση με τις τράπεζες χθες και σήμερα το πρωί ο Φώτης Μπόμπολας προκειμένου να βρουν λύση, αν βρουν, για τις δανειακές συμβάσεις της εταιρίας του «Πήγασος».
Τους ζήτησε ευθέως να του διαγράψουν ένα μεγάλο μέρος από το χρέος του, αλλιώς θα αναγκαστεί να βάλει άμεσα λουκέτο στην εκδοτική εταιρία του (Εθνος, Ημερησία, Goal κ.ά.). Η απάντηση ήταν αρνητική από τις τράπεζες, προειδοποιώντας τον όμως πως αν προχωρήσει στην... απειλή του, θα υπάρχουν επιπτώσεις και για τις υπόλοιπες εταιρίες του.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...