Πότε να πάτε & τι καιρό θα βρείτε στις πιο ελκυστικές περιοχές του κόσμου

Τροπικές βροχές, ζέστη και κρύες θάλασσες: αυτή είναι συχνά η πραγματικότητα των διακοπών των ονείρων σας. Για να μη συναντήσετε δυσάρεστες εκπλήξεις, αρκεί να έχετε πληροφορίες για το κλίμα και τη θερμοκρασία που επικρατεί στις πιο ελκυστικές περιοχές του κόσμου
Είναι αλήθεια ότι ο καιρός αλλάζει όλο και περισσότερο, οι εποχές τείνουν να καταργηθούν.
Στο Μαϊάμι, για παράδειγμα, χιόνισε φέτος μετά από 80 χρόνια. Οπως είναι αλήθεια ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα ταξιδιωτικά γραφεία επιλέγουν εν γνώσει τους περιόδους τροπικών βροχών ή μουσώνων, μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν θέσεις σε αεροπλάνα και ξενοδοχεία. Οι μετεωρολόγοι, όμως, υποστηρίζουν ότι οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού μπορούν να προβλεφθούν, αφού έχουν εκδηλωθεί και στο παρελθόν. Εξάλλου, ήδη δύο αιώνες ενωρίτερα, ο ποιητής Βιργίλιος έγραφε: «Οι εποχές δεν είναι πια όπως μια φορά».

 Οι περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για τις διακοπές τους. Σε κάποιες περιοχές του κόσμου, όμως, τους μήνες αυτούς ο καιρός είναι πολύ άσχημος, συνεπώς είναι καλύτερα να το γνωρίζετε. Οσοι λατρεύετε την Ινδία, για παράδειγμα, καλό είναι να ξέρετε ότι οι καλοκαιρινοί μουσώνες προκαλούν αλλαγές στη θερμοκρασία, γι' αυτό και η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κανείς τη χώρα είναι η περίοδος από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο.

 Ιδού ένας κατάλογος με τις κλιματολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τις διάφορες χώρες του κόσμου και με προτάσεις για την καλύτερη περίοδο για διακοπές σε κάθε τόπο. Η τελική επιλογή είναι δική σας.

Αίγυπτος
Κλίμα ζεστό και ξηρό, με υγρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον χειμώνα οι νύχτες είναι κρύες, ιδιαίτερα στην έρημο. Στις βόρειες ακτές το κλίμα είναι μεσογειακό. Στο Κάιρο δεν βρέχει περισσότερο από 10-15 ημέρες τον χρόνο. Ακόμη και τον χειμώνα ο ήλιος μπορεί να λάμπει επτά ώρες την ημέρα. Τον Απρίλιο φυσάει ο Καμσίμ, άνεμος ζεστός που έρχεται από τη Σαχάρα. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Οκτώβριο ως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Η Αλεξάνδρεια και η μεσογειακή ακτή είναι φιλόξενες και το καλοκαίρι.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, βίζα, διεθνής άδεια οδήγησης, τεστ HIV για παραμονή άνω του ενός μηνός.
Αυστραλία
Η χώρα βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, άρα οι εποχές εκεί λειτουργούν διαφορετικά: η άνοιξη καλύπτει τους μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο, το καλοκαίρι από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, το φθινόπωρο από τον Μάρτιο ως τον Μάιο και ο χειμώνας από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο. Το κλίμα είναι, γενικά, ήπιο και ευχάριστο, με λίγες περιόδους καύσωνα, συνήθως το καλοκαίρι και στο εσωτερικό της χώρας. Οι τέσσερις εποχές είναι πιο ευδιάκριτες σε περιοχές όπως το Περθ και η Μελβούρνη, ενώ στις τροπικές περιοχές, όπως το Ντάρουιν, ο χειμώνας είναι ξηρός και το καλοκαίρι υγρό.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: όλος ο χρόνος.
Εγγραφα: διαβατήριο με βίζα (δωρεάν για όποιον θα μείνει στη χώρα ως τρεις μήνες) και διεθνές δίπλωμα οδήγησης.
Βραζιλία
Η Αμαζονία είναι μια περιοχή ζεστή, υγρή και βροχερή. Στην καρδιά του δάσους το επίπεδο της υγρασίας σπάνια πέφτει κάτω από το 100%. Από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο βρέχει αρκετά. Στο Ρίο διακρίνονται δύο κλιματικές περίοδοι: κατά τη διάρκεια του χειμώνα (από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο) οι θερμοκρασίες είναι κανονικές αλλά το νερό της θάλασσας είναι κρύο. Το καλοκαίρι (από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο) επικρατεί ένας αέρας ζεστός, ενώ βρέχει συχνά. Οι βροχές πολλαπλασιάζονται από τα τέλη Νοεμβρίου ως τα μέσα Μαρτίου. Στις βόρειες ακτές επικρατεί κλίμα σχεδόν μεσογειακό. Στο Σάο Πάολο οι θερμοκρασίες είναι κανονικές καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προστατευθείτε από τον κίτρινο και τον τυφοειδή πυρετό, την ελονοσία, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: για την Αμαζονία από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, για το Σαλβαδόρ από τον Σεπτέμβριο ως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, εισιτήριο με επιστροφή.
Γαλλική Πολυνησία
Κλίμα της περιοχής των τροπικών, εύκρατο καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην Ταϊτή. Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο επικρατούν ζέστη και υγρασία (είναι η περίοδος των βροχών, με μέση θερμοκρασία στους 35 βαθμούς), ενώ από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο επικρατούν δροσιά και ξηρασία, με μέση θερμοκρασία στους 27 βαθμούς. Προφυλαχθείτε από τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, εισιτήριο με επιστροφή, διεθνής άδεια οδήγησης.
ΗΠΑ
Η κλιματική κατάσταση της περιοχής είναι περίπλοκη. Στο Νιου Ινγκλαντ και στις πολιτείες βόρεια της Νέας Υόρκης ο χειμώνας είναι δροσερός, η άνοιξη σύντομη και ήπια, τα καλοκαίρια ζεστά και συχνά υγρά κατά μήκος των ακτών και το φθινόπωρο ήπιο. Στο κέντρο ο χειμώνας είναι ψυχρός, η άνοιξη και το φθινόπωρο ήπιο, τα καλοκαίρια ζεστά και ξηρά, σπάνια υγρά. Στον Βορρά το κλίμα είναι εύκρατο όλο τον χρόνο. Στην κεντροανατολική ζώνη ο χειμώνας είναι ψυχρός, το καλοκαίρι ήπιο και συχνά ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο εύκρατα. Στα κεντρικά πεδινά ο χειμώνας είναι κρύος στον Βορρά και πιο ήπιος στον Νότο, το καλοκαίρι ζεστό και ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο ήπια. Στα Βραχώδη όρη οι θερμοκρασίες διαφοροποιούνται με βροχές και χιόνια τον χειμώνα και ζεστά καλοκαίρια στο Κολοράντο και στη Γιούτα. Στα νοτιοανατολικά ο χειμώνας είναι ήπιος, το καλοκαίρι ζεστό και ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο σχετικά ζεστά. Στη Δύση η βόρεια ζώνη είναι ψυχρή και βροχερή, ενώ η νότια είναι πιο εύκρατη όλο τον χρόνο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: η άνοιξη, ήπια και σχετικά σύντομη, και το φθινόπωρο. Ειδικότερα στα νοτιοανατολικά ο χειμώνας είναι η τουριστική εποχή, ενώ στον Νότο, στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη, το κλίμα είναι καλό καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Εγγραφα: διαβατήριο, βίζα, εισιτήριο με επιστροφή για παραμονή 90 ημερών, άδεια οδήγησης.
Ιαπωνία
Οι τέσσερις εποχές είναι ευδιάκριτες. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, ενώ ο χειμώνας πολύ ψυχρός. Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου. Την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου ενδέχεται να εκδηλωθούν τυφώνες.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο.
Εγγραφα: διαβατήριο, διεθνής άδεια οδήγησης.
Ινδία
Οι μουσώνες καθορίζουν το κλίμα της περιοχής, που χωρίζεται σε τρεις περιόδους: δροσιά και ξηρασία από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, ζέστη και ξηρασία από τον Μάρτιο ως τα τέλη Ιουνίου, με σπάνιες βροχές και μέση θερμοκρασία 40 βαθμούς, ζέστη και υγρασία από τον Ιούλιο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε οι μουσώνες προκαλούν βροχοπτώσεις. Τον Οκτώβριο εκδηλώνονται ισχυροί κυκλώνες. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο.
Εγγραφα: διαβατήριο, βίζα, ειδική άδεια για επίσκεψη σε κάποιες περιοχές, διεθνής άδεια οδήγησης.
Ινδονησία
Κλίμα ζεστό και υγρό κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Απρίλιο - Μάιο ως τον Σεπτέμβριο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, εισιτήριο με επιστροφή, διεθνής άδεια οδήγησης.
Ιορδανία
Στις χαμηλές περιοχές το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό, αποφύγετέ το. Η καλύτερη περίοδος επίσκεψης είναι από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο, ιδιαίτερα για την Ακαμπα. Οι περιοχές της ερήμου είναι ζεστές, λιγότερο κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο (οπότε μπορείτε να επισκεφθείτε το Αμμάν). Η καλύτερη περίοδος για επίσκεψη στις ψηλότερες περιοχές είναι το φθινόπωρο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: άνοιξη και φθινόπωρο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, βίζα, διεθνής άδεια οδήγησης.
Καναδάς
Διακρίνονται πέντε μεγάλες κλιματικές ζώνες: η πολική, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών, όπου επικρατεί έντονο ψύχος όλο τον χρόνο, η υπο-αρκτική, από το Βόρειο Γιούκον ως τη χερσόνησο του Λαμπραντόρ, όπου οι χειμώνες είναι μεγάλοι και κρύοι ενώ τα καλοκαίρια σύντομα και ζεστά, η ορεινή, από το Νότιο Γιούκον και τις επαρχίες της Αλμπέρτας και της Βρετανικής Κολομβίας ως τα Βραχώδη όρη, η ήπια, κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού ωκεανού, όπου επικρατούν ισχυρές βροχοπτώσεις και υγρασία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, και η ηπειρωτική, στις κατοικημένες περιοχές, όπου οι χειμώνες είναι κρύοι. Στο Οντάριο το κλίμα είναι εύκρατο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Ιούνιο ως τα μέσα Οκτωβρίου (ιδανικοί μήνες ο Ιούλιος και ο Αύγουστος).
Εγγραφα: διαβατήριο, εισιτήριο με επιστροφή, διεθνής άδεια οδήγησης.
Κένυα
Τη χώρα διασχίζει ο Ισημερινός και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές κλίματος από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Το κλίμα είναι ζεστό και υγρό στις παραθαλάσσιες περιοχές, ήπιο στο εσωτερικό, ξηρό στον Βορρά. Βροχές εκδηλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα ορεινά. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: για σαφάρι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Στις ακτές από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο και από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για τρεις μήνες από την ημερομηνία επιστροφής, εισιτήριο με επιστροφή.
Κόστα Ρίκα
Ζέστη επικρατεί κατά μήκος των ακτών και στα πεδινά, ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 βαθμών. Η περίοδος των βροχών είναι από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, εισιτήριο με επιστροφή και διεθνής άδεια οδήγησης.
Κούβα
Το κλίμα είναι αυτό της περιοχής των τροπικών. Η μέση ετήσια θερμοκρασία φτάνει το καλοκαίρι τους 30 βαθμούς, οπότε επικρατεί ζέστη και υγρασία, ενώ τον χειμώνα επικρατεί θερμοκρασία γύρω στους 19 βαθμούς και ο καιρός είναι ξηρός. Βροχές εκδηλώνονται από το τέλος Απριλίου ως τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ κυκλώνες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Προφυλαχθείτε από τον τύφο, τον παράτυφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, εισιτήριο με επιστροφή και συμπλήρωση ειδικού εντύπου με προσωπικά στοιχεία, έγκυρου για 30 ημέρες.
Μαδαγασκάρη
Το κλίμα είναι αυτό των τροπικών περιοχών. Από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο η περίοδος είναι ξηρή, από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο επικρατούν βροχές. Κατά την περίοδο της ξηρασίας το κλίμα είναι δροσερό στα υψίπεδα και στις ακτές.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για 30 ημέρες τουλάχιστον, εισιτήριο με επιστροφή, χρήματα αρκετά για τη διαμονή, διεθνής άδεια οδήγησης.
Μαλδίβες
Κλίμα τροπικό, με μέση θερμοκρασία από 27 ως 33 βαθμούς. Οι νοτιοανατολικοί μουσώνες εκδηλώνονται μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και προκαλούν θαλασσοταραχή. Οι βορειοανατολικοί μουσώνες, λιγότερο ισχυροί, εκδηλώνονται από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο. Οι βροχές είναι άφθονες μεταξύ Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και Μαΐου - Ιουνίου. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για τρεις μήνες από την ημερομηνία επιστροφής, τουριστική βίζα για παραμονή 300 ημερών που παραχωρείται δωρεάν στο αεροδρόμιο του Μάλι, μαζί με τοπική άδεια οδήγησης.
Μαρόκο
Ηπια καλοκαίρια και χειμώνες χαρακτηρίζουν τις περιοχές κοντά στις ακτές, όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει τον χειμώνα κάτω από τους 10 βαθμούς. Χιόνι πέφτει τον χειμώνα σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων και διατηρείται από 7 ως 9 μήνες σε υψόμετρο 2.000 μέτρων. Το καλοκαίρι είναι θερμό στις πόλεις του Νότου και στις εσωτερικές περιοχές, όχι όμως και στις ορεινές. Βρέχει από τον Νοέμβριο ως τον Φεβρουάριο. Προφυλαχθείτε από τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: όλος ο χρόνος για τις παραθαλάσσιες περιοχές (καλύτεροι μήνες ο Ιούλιος και ο Αύγουστος), το φθινόπωρο και η άνοιξη για την πόλη.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για τρεις μήνες από την ημερομηνία άφιξης (δεν απαιτείται βίζα για παραμονή τριών μηνών), διεθνής άδεια οδήγησης, πράσινη κάρτα.
Μαυρίκιος
Το κλίμα είναι αυτό της περιοχής των τροπικών, με υγρασία κατά μήκος των ακτών. Η περίοδος των ισχυρών βροχών, με πιθανότητα κυκλώνων, είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου - Απριλίου. Σποραδικές βροχές, όμως, εκδηλώνονται όλο τον χρόνο, ενώ η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, εισιτήριο με επιστροφή, διεθνής άδεια οδήγησης και άδεια των τοπικών αρχών για τους οδηγούς.
Μεξικό
Το κλίμα ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο. Στην Πόλη του Μεξικού τα καλοκαίρια είναι ξηρά και οι χειμώνες βροχεροί. Οι ημέρες είναι ζεστές ενώ οι νύχτες δροσερές. Περίοδος βροχοπτώσεων από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Προφυλαχθείτε από τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο τουλάχιστον ως την ημερομηνία επιστροφής, τουριστική κάρτα για παραμονή άνω των 90 ημερών, διεθνής άδεια οδήγησης.
Μπαχάμες
Το κλίμα είναι τροπικό, η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία φθάνει τους 28 βαθμούς, ενώ τον χειμώνα η μέση θερμοκρασία είναι 21-22 βαθμοί. Εντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται ξαφνικά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν κρατούν πολύ. Το νότιο τμήμα του αρχιπελάγους είναι πιο ζεστό, ενώ στο βόρειο τμήμα εκδηλώνονται θύελλες, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Πάρτε προληπτικά μέτρα κατά του τυφοειδούς πυρετού και της ηπατίτιδας Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες τουλάχιστον, εισιτήριο με επιστροφή, άδεια οδήγησης έγκυρη για τρεις μήνες.
Μπελίσε
Το κλίμα του Μπελίσε είναι αυτό της περιοχής των τροπικών, με ζέστη, υγρασία και ξαφνικές βροχοπτώσεις. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι το επίκεντρο κυκλώνων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Οκτωβρίου, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Η περίοδος Ιουνίου - Σεπτεμβρίου είναι η πιο βροχερή.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο.
Εγγραφα: απαιτείται διαβατήριο και εισιτήριο με επιστροφή (για παραμονή ενός μήνα δεν απαιτείται βίζα) αλλά και απόδειξη κατοχής χρηματικού ποσού ύψους 50 δολαρίων ημερησίως το άτομο, καθώς και διεθνής άδεια οδήγησης.
Μποτσουάνα
Κλίμα τροπικό στα βόρεια, εύκρατο στα νότια. Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο παρατηρούνται πυκνές βροχές και αρκετή υγρασία. Τον Μάρτιο επικρατεί ξηρασία. Από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο οι ημέρες είναι ήπιες ενώ οι νύχτες κρύες. Η περίοδος από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο είναι ζεστή, με ήπιες νύχτες. Τον Οκτώβριο φυσάει αρκετά, ενώ τον Δεκέμβριο υπάρχει πιθανότητα βροχοπτώσεων. Προστατευθείτε από την ελονοσία, τον τύφο, τον παράτυφο και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο.
Εγγραφα: διαβατήριο (για παραμονή άνω των έξι μηνών), διεθνής άδεια οδήγησης.
Ναμίμπια
Στην περιοχή επικρατεί ζέστη την ημέρα και δροσιά τη νύχτα. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 40 βαθμούς. Στις βορειοανατολικές περιοχές το κλίμα είναι ξηρό. Κατά μήκος της ακτής δροσεροί άνεμοι μειώνουν τη ζέστη. Ασθενείς βροχές εκδηλώνονται από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο, ισχυρότερες από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο και από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τα μέσα Μαρτίου.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες από την ημερομηνία επιστροφής, εισιτήριο με επιστροφή, διεθνής άδεια οδήγησης.
Νέα Ζηλανδία
Οι εποχές είναι αντίθετες από αυτές της Ελλάδας. Κλίμα ήπιο, χωρίς υπερβολική ζέστη (μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμοί, ελάχιστη 0 βαθμοί). Το κεντρικό τμήμα της χώρας είναι πιο ζεστό το καλοκαίρι, από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο. Το Νότιο Νησί είναι πιο δροσερό, ενώ στις Αλπεις της Νέας Ζηλανδίας μπορεί κανείς να κάνει σκι από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Η υγρασία είναι σπάνια. Βροχές εκδηλώνονται στο εσωτερικό κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι ανοιξιάτικοι μήνες της άνθισης, ενώ το φθινόπωρο, δηλαδή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, τα χρώματα της βλάστησης επικρατούν.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τα τέλη Νοεμβρίου ως το Πάσχα.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για τρεις μήνες από την ημερομηνία επιστροφής, εισιτήριο με επιστροφή, βεβαίωση επαρκών εσόδων για την παραμονή στη χώρα (ως τρεις μήνες), βίζα πριν από την αναχώρηση (για παραμονή τριών μηνών).
Νήσοι της Παρθένου
Κλίμα ήπιο, με σπάνιες υψηλές θερμοκρασίες. Βρέχει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η μέση θερμοκρασία φτάνει τους 25 βαθμούς τους δροσερούς μήνες και τους 28 βαθμούς τις πιο ζεστές περιόδους. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υπάρχει πιθανότητα καταιγίδων.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Απρίλιος, Μάιος.
Εγγραφα: διαβατήριο (για παραμονή συντομότερη από 90 ημέρες), έγγραφο Form 1-94W που παρέχεται από τις αεροπορικές εταιρείες ή τα ταξιδιωτικά γραφεία πριν από την αναχώρηση, εισιτήριο με επιστροφή, άδεια οδήγησης.
Νορβηγία
Το κλίμα της περιοχής είναι σχετικά ήπιο χάρη στο θερμό Ρεύμα του Κόλπου. Στις ακτές επικρατεί δροσιά και υγρασία, στο εσωτερικό το κλίμα είναι πιο ξηρό. Η άνοιξη, από τις αρχές Μαρτίου ως τα μέσα Ιουνίου, είναι δροσερή με ηλιοφάνεια. Το καλοκαίρι είναι ζεστό.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τις αρχές Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες με τις λιγότερες βροχές.
Εγγραφα: ταυτότητα ή διαβατήριο (για τουριστική παραμονή τριών μηνών), άδεια οδήγησης, πράσινη κάρτα.
Νότιος Αφρική
Το κλίμα ποικίλλει. Στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου παρουσιάζει μεσογειακά χαρακτηριστικά και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 19 και 26 βαθμών. Η άνοιξη (από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο) είναι ευχάριστη εποχή στην περιοχή αυτή, ενώ στο Κέιπ Τάουν το καλοκαίρι (από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο) είναι η καλύτερη εποχή. Στις βορειοανατολικές περιοχές, όπως το Τρανσβαάλ και το Νατάλ, κυριαρχεί υγρασία και ζέστη με τη θερμοκρασία από 21 ως 29 βαθμούς. Η ακτή του Νατάλ μπορεί να είναι λίγο κρύα τον χειμώνα και βροχερή το καλοκαίρι. Πάντως, εκεί μπορεί κανείς να κολυμπήσει όλο τον χρόνο. Στις εσωτερικές περιοχές το κλίμα είναι ηπειρωτικό και οι ημέρες ηλιόλουστες και ζεστές ενώ οι νύχτες κρύες. Οι θερμοκρασίες πέφτουν στις ορεινές περιοχές, ενώ το κλίμα είναι ξηρό και ζεστό στα βόρεια της ατλαντικής ακτής. Κοντά στα σύνορα με τη Ναμίμπια το κλίμα έχει τα χαρακτηριστικά της ερήμου. Προφυλαχθείτε από την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες από την αναμενόμενη ημερομηνία αναχώρησης, βίζα για παραμονή άνω των τριών μηνών, διεθνής άδεια οδήγησης (για να οδηγήσετε πρέπει να έχετε συμπληρώσει τα 24).
Πράσινο Ακρωτήριο
Κλίμα ξηρό τροπικό, με ανέμους από τον Νοέμβριο ως τον Ιούλιο και δροσερές νύχτες από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο. Η μέση θερμοκρασία φτάνει τους 24 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 23 στις παραθαλάσσιες περιοχές. Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάιο έχει πιο πολλή δροσιά. Προστατευθείτε από την ελονοσία, τη χολέρα, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: όλος ο χρόνος.
Εγγραφα: θεωρημένο διαβατήριο και διεθνής άδεια οδήγησης.
Ρωσία
Εκεί συναντά κανείς όλα τα είδη κλίματος, από το αρκτικό ως το τροπικό. Στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Ρωσίας το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με ήπιο καλοκαίρι, κρύα άνοιξη, κρύο φθινόπωρο και ψυχρό χειμώνα. Στη Μαύρη θάλασσα τα καλοκαίρια είναι ήπια και υγρά (μπορείτε να κολυμπήσετε από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο), οι χειμώνες σύντομοι και εύκρατοι.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για τρεις μήνες, βίζα, διεθνής άδεια οδήγησης, τεστ HIV για όσους επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο από τρεις μήνες.
Σεϋχέλλες
Κλίμα της περιοχής των τροπικών, ήπιο κοντά στη θάλασσα. Μέση θερμοκρασία από 25 ως 30 βαθμούς, με μια πιο δροσερή περίοδο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο και βροχές από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο. Προφυλαχθείτε από τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Μάιος, Ιούνιος και από μέσα Σεπτεμβρίου ως μέσα Νοεμβρίου.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, εισιτήριο με επιστροφή (βίζα παραχωρείται κατά τη στιγμή της άφιξης και ισχύει για ένα μήνα, με δυνατότητα ανανέωσης για τρεις μήνες), άδεια οδήγησης.
Συρία
Κλίμα μεσογειακό, με τέσσερις σαφείς εποχές. Το καλοκαίρι είναι σχετικά ζεστό και ξηρό στο εσωτερικό, χωρίς πολλή υγρασία, και τον χειμώνα το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Οι χειμερινές βροχές είναι άφθονες στην ακτή, σποραδικές στο εσωτερικό. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Απρίλιος, Μάιος και από μέσα Σεπτεμβρίου ως μέσα Νοεμβρίου.
Εγγραφα: διαβατήριο, διεθνής άδεια οδήγησης.
Ταϊλάνδη
Κλίμα υγρό τροπικό. Η περίοδος της ζέστης είναι από τον Μάρτιο ως τον Μάιο (27-35 βαθμοί), η περίοδος των βροχών με ζέστη και υγρασία είναι από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο (24-32 βαθμοί), ενώ η δροσερή περίοδος διαρκεί από τον Νοέμβριο ως τον Φεβρουάριο (18-32 βαθμοί). Στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές βρέχει από τον Οκτώβιο ως τον Ιανουάριο. Πιθανότητα τυφώνων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τύφο, τον παράτυφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο.
Εγγραφα: διαβατήριο, διεθνής άδεια οδήγησης, διεθνής άδεια κυκλοφορίας, εισιτήριο με επιστροφή, βίζα για τουριστική παραμονή άνω των 15 ημερών (ανώτατο όριο 60 ημέρες). Αν ταξιδεύετε για δουλειές, απαιτείται βίζα 24 ώρες το 24ωρο.
Τζαμάικα
Κλίμα τροπικό στις ακτές (μέση θερμοκρασία 30 βαθμοί) και σχεδόν τροπικό στο εσωτερικό. Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, με κάποια ύφεση τον Ιούνιο. Αυξημένη υγρασία. Προφυλαχθείτε από τον τύφο, τον παράτυφο και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες, εισιτήριο με επιστροφή.
Τσεχοσλοβακία
Το κλίμα είναι μέτριο ηπειρωτικό, το φθινόπωρο ήπιο, ο χειμώνας ξηρός και κρύος, η άνοιξη και το καλοκαίρι ζεστά. Χιόνι πέφτει άφθονο στα βουνά από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο τουλάχιστον για τρεις μήνες από την είσοδο στη χώρα, πράσινη κάρτα για όποιον ταξιδεύει με το δικό του αυτοκίνητο.
Τυνησία
Το κλίμα είναι μεσογειακό στο βόρειο τμήμα, στο κέντρο και στις νότιες περιοχές έχει τα χαρακτηριστικά της στέπας, ενώ στη νοτιοδυτική ζώνη παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της ερήμου. Βροχοπτώσεις εκδηλώνονται τον χειμώνα (στον Νότο υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας), ενώ τα καλοκαίρια είναι ξηρά. Το κλίμα επηρεάζεται γενικά από τη θάλασσα και το υψόμετρο. Προφυλαχθείτε από τον τέτανο, τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: η άνοιξη και το φθινόπωρο. Για παραμονή στις παραθαλάσσιες περιοχές, το καλοκαίρι είναι ιδανικό.
Εγγραφα: διαβατήριο, εισιτήριο με επιστροφή (για παραμονή τριών μηνών), διεθνής άδεια οδήγησης, πράσινη κάρτα και κάρτα κυκλοφορίας. Για οργανωμένα ταξίδια αρκεί η ταυτότητα.
Φιλιππίνες
Από τον Μάρτιο ως τον Μάιο το κλίμα είναι ζεστό και υγρό, με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο είναι η περίοδος των μουσώνων, όπου επικρατούν ισχυρές βροχές και, ενδεχομένως, τυφώνες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική περιοχή. Μέση θερμοκρασία μεταξύ 25 και 32 βαθμών, μέσα επίπεδα υγρασίας 77%. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για έξι μήνες από την ημερομηνία επιστροφής, εισιτήριο με επιστροφή, βίζα για παραμονή άνω των 21 ημερών, διεθνής άδεια οδήγησης.
Φινλανδία
Ιδιαίτερα ψυχροί χειμώνες, κυρίως στον Βορρά. Η χαμηλή υγρασία καθιστά κάπως υποφερτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα καλοκαίρια είναι μάλλον ζεστά.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: το καλοκαίρι.
Εγγραφα: ταυτότητα (για παραμονή άνω των τριών μηνών), άδεια οδήγησης, πράσινη κάρτα.
Φίτζι
Το κλίμα είναι τροπικό, χωρίς υπερβολική υγρασία ή ζέστη (μέση θερμοκρασία 18-32 βαθμοί). Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τον Δεκέμβριο ως τον Αύγουστο. Προφυλαχθείτε από τον τύφο και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο.
Εγγραφα: διαβατήριο έγκυρο για τρεις μήνες από την ημερομηνία επιστροφής, εισιτήριο με επιστροφή, άδεια οδήγησης, επαρκής διάθεση χρημάτων για τη διάρκεια της παραμονής. Η τουριστική βίζα (έγκυρη για ένα μήνα και ανανεώσιμη για άλλους πέντε) παραχωρείται με το διαβατήριο κατά την άφιξη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...