Manu Chao: μετά την Αθήνα ο πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης ενθουσίασε και τη Βαρκελώνη

Περισσότεροι από 60.000 φίλοι του Manu Chao (Μάνου Τσάο) τον συνόδεψαν στο τραγούδι το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο καλλιτέχνης που τραγουδάει για μια επαναστατικότητα με γαλήνιες, αλληλέγγυες προθέσεις, στην άτυπη πατρίδα του, τη Βαρκελώνη.
Πολίτης του κόσμου ο ίδιος, ο Τσάο γεννήθηκε στο Παρίσι από Ισπανούς γονείς και τραγουδά στα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αραβικά, τα γαλικιανά, τα αγγλικά και ιταλικά,
ενώ έχει περάσει ένα μεγάλος μέρος της ζωής του περιοδεύοντας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο η πόλη της Ισπανίας τον θεωρεί παιδί της και εκείνος την θεωρεί μια ακόμη πατρίδα του, μια γενέτειρα του σχολιάζει σε δημοσίευμα της η Guardian.
"Δεν είναι μόνο γιατί έχει ζήσει πολλά χρόνια στην πόλη, αλλά και γιατί η μουσική του αντανακλά αυτό που αντιπροσωπεύει η καταλανική πρωτεύουσα, μία πόλη που τα συνδυάζει όλα από το να δεις κόσμο να εξασκείται στην καποέιρα στα πάρκα μέχρι να μελετήσεις την αρχιτεκτονική του Αντόνι Γκαουντί" προσθέτει η εφημερίδα.
Έπιστρέφοντας στην πόλη της Las Ramblas το Σάββατο ο Τσάο, επέστρεψε στο σπίτι του, καθώς εμφανίστηκε στην Βαρκελώνη στο πλαίσιο των εορτασμών για μία από τις πολιούχους της πόλης, της Παναγίας του Ελέους.
Μετά το 2001 ο 55χρονος χάρισε περισσότερες από 2,5 ώρες μελωδίας με στίχους που "μιλάνε", στην πόλη  με τα τοπικά μέσα να τον αποκαλούν "τοπικού ήρωα". Το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα το Παγκράτι, μια γειτονιά όπου πρόσφατα είχε τη χαρά να χορέψει σε μια αυτοσχέδια συναυλία του καλλιτέχνη στο παγκάκι της πλατείας Βαρνάβα. 

Ο πολίτης του κόσμου, ο καλλιτέχνης των ανθρώπων στο δρόμο

Ο Μάνου Τσάο είναι προφανώς ένας καλλιτέχνης του λαού, κάτι που αποδεικνύει και στις συχνές επισκέψεις του στην Ελλάδα.
Πρόσφατα ο Μάνου Τσάο βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ όταν τους συνάντησε έξω από το Υπουργείο Εργασίας, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους.
"Στηρίζω τα παιδιά της ΒΙΟΜΕ, αυτό που κάνουν είναι πολύ σημαντικό, είναι ο δρόμος της αυτονομίας, και για μένα είναι δάσκαλοι. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου γι’ αυτό που κάνουν, και θα είμαι μαζί τους πάντα" έλεγε ο Mάνου Τσάο και μετά χάρισε λίγες από τις μελωδίες του.

Πολιτικοποιημένος και ευθαρσής, ο Τσάο δεν δίστασε να απαντήσει και στον Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή την επιλογή του απερχόμενου πλανητάρχη να συμπεριλάβει το τραγούδι του "Μe gustas tu" στη λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια για το καλοκαίρι.
Απαντώντας ο καλλιτέχνης απάντησε στον Ομπάμα μέσω της σελίδας του στο Facebook δηλώνοντας την αντίθεση του στη ληστρική εμπορική συμφωνία TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων) καλώντας τον παράλληλα να τραγουδήσει μαζί με όλους Νo Me Gusta TTIP.
"Γεια σου κύριε Ομπάμα" ΄γραψε ο Μάνου Τσάο στο Facebook του. "Φαίνεται ότι σου πρότειναν να σου αρέσει η μουσική μου! Οπότε σου προτείνω να στηρίξεις και τους αγώνες μας!
Όχι στην TTIP!!!!
Όχι στην TTIP!!!!!
Ελάτε όλοι
Επαναλάβετε μετά από μένα:
Δεν μου αρέσει η TTIP
Δεν μου αρέσει η TTIP!!
Δικό σου κύριε πρόεδρε!
Τραγούδησε μαζί μας!!!!
Δεν μου αρέσει η TTIP
Δεν μου αρέσει η TTIP!!
Τι υπέροχο ελπιδοφόρο τραγούδι!!!!!
manuttip
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...