Bloomberg: Ο απρόσμενος παράγοντας ώθησης της ελληνικής οικονομίας

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες με την προσφυγική κρίση για άλλη μια φορά να βρίσκεται στην ατζέντα, κάποιοι από αυτούς μπορεί να επαναλάβουν ότι οι οικονομίες των χωρών τους δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της βοήθειας των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές. Η Ελλάδα δεν θα είναι μία από αυτές, γράφει το Bloomberg.

Μετά από όλα όσα έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, η άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από το Αιγαίο μπορεί να είναι ο παράγοντας που θα δώσει βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για να δημιουργηθούν καταφύγια, εφόδια και μέτρα στήριξης για τους πρόσφυγες σε μία περίοδο που οι κυβερνητικές δαπάνες έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές.
Χιλιάδες άτομα, από κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι μηχανικούς, από διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως επίσης ντόπιοι κατασκευαστές, έχουν αναπτυχθεί για να στηρίξουν τη γιγαντιαία επιχείρηση της φιλοξενίας περισσότερων από 60.000 προσφύγων στις υποδομές της χώρας.

Μία έρευνα από τον Απρίλιο του φετινού χρόνου, δείχνει ότι η επίδραση αυτής της προσπάθειας στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φθάσει το 0,3%. Με τη χώρα να έχει κερδίσει την εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, είναι πολύ πιθανό ότι το θετικό σενάριο θα γίνει πραγματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι έχει εγκρίνει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση σχεδίων σχετικών με την προσφυγική κρίση αυτή τη χρονιά. Αυτό μπορεί να μην μοιάζει με ένα μεγάλο ποσό, αλλά αυτή η αύξηση των δαπανών έρχεται την ώρα που τα δημοσιονομικά στη χώρα είναι τόσο σφιχτά καθώς το συνολικό ποσό των δημοσίων δαπανών της κυβέρνησης δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η Κομισιόν προβλέπει οικονομική συρρίκνωση κατά 0,3% για φέτος, οι δαπάνες για βοήθεια των προσφύγων μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην συρρίκνωση και την εξισορρόπηση.

«Οι ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να φιλοξενήσει το προσφυγικό βάρος, μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικές» λέει η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, αναλύτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σωματείων στις Βρυξέλλες. «Μέχρι αυτή τη στιγμή η ΕΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί καλύπτουν το κόστος της φιλοξενίας των προσφύγων, το επιπλέον κόστος των δημοσίων υπηρεσιών, των προμηθειών μπορεί επίσης να καλυφθεί, νέο προσωπικό μπορεί να προσληφθεί και αυτό προσφέρει μία μικρή ώθηση στην ελληνική οικονομία» προσθέτει.
Εάν αυτά είναι καλοδεχούμενα νέα, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να κρατήσει τα δημοσιονομικά της σε τροχιά που θα ικανοποιούν τους δανειστές, υπάρχουν κι άλλα θετικά. Οι ανησυχία για το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση θα εμπόδιζε τους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα αποδείχθηκαν επίσης υπερβολικές.

Ο τουρισμός το 2016 φαίνεται ότι πέτυχε το στόχο του, όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...