Συντρίμμια, απόγνωση και τρόμος για νέο χτύπημα του Εγκέλαδου (pics&vids)

Τέσσερις ημέρες μετά τους διαδοχικούς σεισμούς που έπληξαν την κεντρική Ιταλία, ο εφιάλτης των Ρίχτερ επέστρεψε στη γειτονική χώρα. Η ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,6 R που σημειώθηκε λίγο πριν τις 07.00 το πρωί της Κυριακής, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια σε διάφορες πόλεις, αλλά και να σημάνει συναγερμός για νέο και ενδεχομένως ισχυρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου. «Δεν υπάρχουν θύματα, παρά μόνο τραυματίες», δηλώνει η Πολιτική Προστασία.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής έκανε αρχικά λόγο για 7,1R, εν συνεχεία, όμως, υποβάθμισε τον σεισμό στα 6,6R, συμπληρώνοντας ότι το επίκεντρο εντοπίστηκε στην πόλη Νόρτσια και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 R.
Ο σεισμός ήταν μεγάλος σε διάρκεια και έγινε περισσότερο αισθητός στη Ρώμη από ότι αυτοί της Τετάρτης, ενώ έχει ήδη προκαλέσει περισσότερες και πιο σοβαρές υλικές ζημιές.


Αξιο αναφοράς είναι ότι στην ιταλική πρωτεύουσα, οι Αρχές έκλεισαν προληπτικά το Μετρό, ενώ εκκενώθηκε και η Βασιλική του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών (Basilica of Saint Paul Outside the Walls), καθώς παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους.




Στη Νόρτσια, την οποία οι περισσότεροι κάτοικοί της είχαν ευτυχώς εγκαταλείψει, έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν ζωντανά από συντρίμμια, εννέα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε νοσοκομεία, ενώ κατέρρευσε η ιστορική Εκκλησία San Benedetto (Αγιος Βενέδικτος).
444
REUTERS / REMO CASILLI


Τρεις άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια κτιρίου και στην Ussita, της οποίας το ιστορικό κέντρο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με τον δήμαρχό της.




Το μόνο ευχάριστο, αν κάποιος μπορεί να το χαρακτηρίσει έτσι, που προέκυψε από τους σεισμούς της περασμένης Τετάρτης, είναι ότι οι κάτοικοι πόλεων που επλήγησαν, είχαν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα κτίρια που κατέρρευσαν σήμερα, να είναι άδεια.

Σεισμός Ιταλία: Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες

Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες από τον σεισμό των 6,6R που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Ιταλία.
Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Χριστογιάννης, επίτιμος πρόξενος στην Περούτζια, όπου ζουν πολλοί Έλληνες φοιτητές. Το λειτουργείο λειτουργεί κανονικά ενώ αν όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά για περαιτέρω πληροφορίες μπορεί να καλεί στο 0039 075 57 35 140.
Μικρής έκτασης υλικές ζημιές παρατηρήθηκαν στο ελληνικό προξενείο, στην Ανκόνα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ισχυρότερο σεισμό»

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι εκφράζεται από επίσημα χείλη η πιθανότητα εκδήλωσης ακόμα ισχυρότερου σεισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, ενός δημόσιου φορέα «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο νέων σεισμών και πιθανότατα ενός ακόμα πιο ισχυρού από τον σημερινό».

Τ

Γ. Χουλιάρας: Πρωτοφανής δραστηριότητα, δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.


Όπως εκτίμησε ο κ. Χουλιάρας, έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.
«Έχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται».
Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνο 100-200 χιλιομέτρων.
121
φωτογραφία αρχείου




 

italy
Reuters / Stringer

Σεισμός Ιταλία: Εννέα μετασεισμοί άνω των 4R μέσα σε δύο ώρες

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην κεντρική Ιταλία μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού των 6,6R.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...