Κλειστά σχολεία λόγω του χιονιά σε δυτική Μακεδονία, Έβρο και Τρίκαλα

Η σφοδρή χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -5 βαθμούς Κελσίου και ο παγετός στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και στον Έβρο έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, αλλά και στη λειτουργία των σχολείων.


Η κακοκαιρία που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα επηρεάζει και την λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της βόρειας Ελλάδας , όπου τα σχολεία σήμερα Τετάρτη δεν λειτούργησαν, σκορπίζοντας... χαμόγελα στις τάξεις των μαθητών.
Στο Δήμο της Φλώρινας εξ αιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών τα σχολεία για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου παρέμειναν κλειστά ενώ λειτούργησαν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Την ίδια στιγμή στο Δήμο Πρεσπών και στο Δήμο Αμυνταίου τα σχολεία λειτούργησαν, αλλά άνοιξαν αργότερα, στις 9.15 το πρωί. Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τα σχολεία στην πόλη ξεκίνησαν στις 9.15 το πρωί ενώ λειτούργησαν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου.
Κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία στον Δήμο Σερβίων Βελβεντού ενώ τα σχολεία στο Δήμο Εορδαίας λειτούργησαν κανονικά. Επίσης στον δήμο Βοϊου τα σχολεία λειτούργησαν με μια ώρα καθυστέρηση. Στο Δήμο Καστοριάς ξεκίνησαν με μια ώρα καθυστέρηση ενώ στο Δήμο Άργους Ορεστικού τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Στο Δήμο Γρεβενών όλες οι σχολικές μονάδες ξεκίνησαν με μια ώρα καθυστέρηση.
Κλειστά παραμένουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, «το οδικό δίκτυο της περιοχής παραμένει ανοιχτό αλλά λόγω παγετώνα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν οι δάσκαλοι προς τα σχολεία». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που διαμένουν στον ορεινό όγκο δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα μαθήματά τους καθώς δεν εκτελούνται από χθες τα δρομολόγια των λεωφορείων που έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους στο γυμνάσιο και λύκειο Σουφλίου, τα οποία λειτουργούν κανονικά.
Μέχρι και πάνω από μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού, σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, ενώ ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων συνεχίζεται η χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 25 εκατοστά.
Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Καλαμπάκας λειτούργησαν κανονικά. Δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων.
Στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά.
Παρά την ελεγχόμενη κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Νομού Λάρισας, σχετικά με την χιονόπτωση, καθώς δεν εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα, εντούτοις στις ορεινές περιοχές όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση τα σχολεία παραμένουν κλειστά.
Συγκεκριμένα κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο Σαραντάπορο, Βερδικούσια Λιβάδι, Κρανιά Ελασσόνας. Το χιόνι στην περιοχή φτάνει τους 20 πόντους και η θερμοκρασία καταγράφεται στους -4.
Επίσης, στο δήμο Τεμπών δεν λειτουργούν τα σχολεία σε Αιγάνη και Καλιπέυκη, και στη Μελοιβία του δήμου Αγιάς.
Να υπενθυμίσουμε επίσης πως στη περιοχή της Σπηλιάς του δήμου Αγιάς το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να μείνει προσβάσιμο το οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος του. Αποκλεισμένα είναι αρκετά ποιμνιοστάσια της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...