Καιρός: Σφοδρή επιδείνωση με χιόνια ακόμα και στην Αθήνα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες καθώς με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο θα αποχαιρετήσει το 2016 την Ελλάδα, η οποία θα υποδεχθεί το νέο έτος ντυμένη στα λευκά.
Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από την Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές, κατά τόπους, χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ στα πελάγη και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

«Για πιο ισχυρό χιονιά σε σχέση με την κακοκαιρία των προηγούμενων εβδομάδων» κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, ενώ θα χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας: «Στην Αττική, στα βόρεια του νομού και κατά περιόδους μέσα στην Αθήνα, θα χιονίζει από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το μεσημέρι του Σαββάτου».
ΧΙΟΝΙ 1
(Πηγή φωτογραφίας EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Αναλυτικά η πρόγνωση, σύμφωνα με τον κ. Λάλο, είναι ως εξής: «Από αύριο, τα χιόνια θα αρχίσουν να κατεβαίνουν σιγά-σιγά από τις πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας - όπου θα είναι πρόσκαιρες οι χιονοπτώσεις και μικρότερης διάρκειας - προς την Αττικοβοιωτία και μέσα στη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, τα χιόνια θα έχουν φτάσει γύρω-γύρω από την Αττική, στα ορεινά βόρεια προάστια. Την Πέμπτη, η ανατολική Θεσσαλία, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά - συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- η ανατολική και βόρεια Πελοπόννησος καθώς και η Κρήτη θα έχουν χιονοπτώσεις και στα πεδινά. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, κυρίως σε Αθήνα, Κυκλάδες και Κρήτη, καθώς η βελτίωση θα αρχίσει πρώτα από τα βόρεια».
Προβλήματα θα υπάρχουν στις θαλάσσιες συγκοινωνίες με τους ανέμους, από το πρωί της Πέμπτης, κυρίως στο Αιγαίο, να φτάνουν στα 9 με 10 μποφόρ, ενώ η έντασή τους θα αρχίσει να μειώνεται από το βράδυ της Παρασκευής και κυρίως, το Σάββατο.
Τέλος ο κ. Λάλος είπε ότι «τσουχτερό κρύο και παγετός αναμένεται σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές. Στα βόρεια δεν αποκλείεται ο ολικός παγετός, δηλαδή να μην ανεβαίνει ο υδράργυρος πάνω από το μηδέν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας».
ΧΙΟΝΙ 2
(Πηγή φωτογραφίας EUROKINISSI)

Ο Θοδωρής Κολυδάς στο CNN Greece

Για επιδείνωση μιλά στο CNN Greece και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς. Σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Κολυδά περιμένουνε χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά και στα πεδινά. Πιο βαρύς ο χιονιάς την Πέμπτη και την Παρασκευή με πυκνές χιονοπτώσεις σε Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, Ανατολική Στερεά αλλά και στην Αττική. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Κολυδάς, χιόνι θα πέσει στα Βόρεια Προάστια αλλά και στο κέντρο της Αττικής. Χιόνια και στην Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Από το Σάββατο το μεσημέρι σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Έτσι, την πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι βελτιωμένος αλλά με αρκετό κρύο.
Από 13 με 14 βαθμούς Κελσίους που έχουμε αυτές τις μέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πάμε στους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. 6 με 7 βαθμούς Κελσίου θα έχουμε την πρωτοχρονιά. Νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές.
Οι άνεμοι θα δημιουργήσουν προβλήματα αφού θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Πέμπτη και Παρασκευή θα φτάσουν τοπικά και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Την Κυριακή, οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα είναι 5 με 6 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

Ένα βίντεο ανέβασε το βράδυ της Δευτέρας στον λογαριασμό του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου στο οποίο μιλάει αναλυτικά για τις περιοχές που θα «χτυπήσει» ο χιονιάς.Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Αττική, Βοιωτία και Εύβοια θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα να «πνιγούν» στο χιόνι.


Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Τετάρτη
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο κατά περιόδους. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία πιθανόν τοπικά 8μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία ε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 7 με 8 πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -4 έως 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, κυρίως στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΧΙΟΝΙ 3
(Πηγή φωτογραφίας EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Βελτίωση του καιρού από το Σάββατο

Το Σάββατο, παραμονή πρωτοχρονιάς, προβλέπεται βελτίωση του καιρού, που στα δυτικά και βόρεια θα είναι αίθριος. Στα υπόλοιπα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, ενώ ο παγετός θα παραμείνει τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.
3991254

Πρωτοχρονιά με βελτιωμένο καιρό

Την πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται στο νότιο Αιγαίο, και τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε Κυκλάδες και Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, ενώ παγετός αναμένεται να σημειωθεί στα ηπειρωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...