Η Goldman Sachs θα πληρώσει και πάλι. Τι έκανε αυτή τη φορά

Η επενδυτική τράπεζα συνεχίζει να βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες με το αμερικανικό δημόσιο
Η Goldman Sachs Group θα καταβάλει πρόστιμο 120 εκατομμυρίων δολαρίων για τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να χειραγωγήσει ένα παγκόσμιο επιτόκιο αναφοράς για επιτοκιακά προϊόντα γνωστό στη Wall Street ως «ISDAFIX», δήλωσαν οι αρχές των ΗΠΑ.


Η προσφυγή κατά της Goldman Sachs, η οποία ασκήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίας Συμβολαίων Παραγώγων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission), ήταν η τελευταία σε μια σειρά από ευρείες έρευνες για χειραγώγηση των παγκόσμιων επιτοκίων αναφοράς από τις μεγάλες τράπεζες.
Μέχρι σήμερα, η CFTC έχει επιβάλει ποινές ύψους άνω των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως απόρροια αυτών των ερευνών, που περιλαμβάνουν το Libor και Euribor, επιτόκια αναφοράς αγορών ξένου συναλλάγματος, και το επιτόκιο αναφοράς USD ISDAFIX.
Αρκετές τράπεζες έχουν καταβάλει πρόστιμα που σχετίζονται με το χειρισμό των διαφόρων παγκόσμιων επιτοκίων αναφοράς.
Η Goldman Sachs, η οποία είχε επίσης κατηγορηθεί από την CFTC για ψευδείς αναφορές σχετικά με το επιτόκιο αναφοράς, θα διευθετήσει την υπόθεση χωρίς να παραδεχθεί ή να αρνηθεί τις κατηγορίες.
Τα επιτόκια ISDAFIX χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση της αξίας του χρηματικού διακανονισμού δικαιωμάτων προαίρεσης για συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων και άλλων προϊόντων. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι κυβερνήσεις των Πολιτειών στις ΗΠΑ συχνά βασίζονται σε προϊόντα που τιμολογούνται από το επιτόκιο αναφοράς για να προβούν σε αντιστάθμιση κινδύνου έναντι μελλοντικών μεταβολών των επιτοκίων.
Η CFTC είπε ότι διάφορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ηχογραφήσεις αποκάλυψαν ότι οι χρηματιστές της Goldman συζητούσαν τα σχέδιά τους για το πώς θα προσπαθήσουν να μετακινήσουν το επιτόκιο αναφοράς σε κατευθύνσεις που θα βοηθούσαν τις δικές τους επενδύσεις.
Προσπάθησαν να παραποιήσουν τις υποβολές της τράπεζας που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του επιτοκίου αναφοράς που καταγράφεται κάθε μέρα στις 11 π.μ., δήλωσε η CFTC.
Προχώρησαν επίσης σε εμπορία διαφόρων προϊόντων κατά τον χρόνο καθορισμού του επιτοκίου στις 11 π.μ. «με τρόπο προσχεδιασμένο» για να επηρεάσουν τη δημοσιευμένη τιμή, πρόσθεσε η CFTC.
Η Goldman Sachs είναι η τρίτη τράπεζα που καταβάλει πρόστιμο για κατηγορίες σχετικά με το επιτόκιο αναφοράς ISDAFIX. Οι άλλες δύο ήταν η Barclays PLC το 2015 και η Citigroup Inc το 2016.
 FORTUNE GREECE:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...