O Χαρούλης ξεσήκωσε με Παλαμά την Φιλοσοφική Αθηνών (Photos - Video)

Ο Γιάννης Χαρούλης παρουσίασε στο κοινό τη νέα δισκογραφική δουλειά του, όπου μελοποιεί το έργο «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου». Στυλοβάτης μία σημαντικής δισκογραφικής έκδοσης γίνεται ένας ερμηνευτής με αρετές, ο Γιάννης Χαρούλης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σύνδεση της ποίησης με την ελληνική μουσική. «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου», ένα διαχρονικό και συμβολικό έργο, συνεγράφη από τον εξέχοντα Έλληνα ποιητή, πεζογράφου και συγγραφέα Κωστή Παλαμά το 1907.
109 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» παραμένει πάντα επίκαιρος και η ανάγκη για να αφουγκραστεί το κοινωνικό σύνολο τα μηνύματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Με την πολύτιμη συμβολή του Λουκά Θάνου, ο οποίος μερίμνησε για τη μελοποίηση, ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει δώδεκα αποσπάσματα του έργου προβάλλοντας με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του τα νοήματα που το λαξεύουν. Η ελευθερία, η αποτίναξη του υποδουλωτικού ζυγού και η αέναη δημιουργικότητα είναι έννοιες – καταλύτες για την υπέρβαση κάθε τροχοπέδης.

Η παρουσίαση του δίσκου (που κυκλοφορεί από τη Minos EMI) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα «AULA» της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
επιλογή του χώρου δεν έγινε διόλου τυχαία. Ο Κωστής Παλαμάς, μία από τις κεντρικές μορφές της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής Σχολής, διετέλεσε Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 31 έτη (1897 – 1928). Συνεπώς, η ανάγκη του Γιάννη Χαρούλη να ερμηνεύσει ζωντανά το σημαντικό αυτό εγχείρημα αποτέλεσε και ένα φόρο τιμής προς το δημιουργικό κεφάλαιο του ποιητή. Την εκδήλωση χαιρέτησε η κ. Ελένη Καραμαλέγκου, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση της αίθουσας έγινε με πολλή χαρά, καθώς «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» διδάσκεται στους φοιτητές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Επιπλέον, η κ. Καραμαλέγκου έπλεξε το εγκώμιο των τριών κύριων πυλώνων που κάνουν πραγματικότητα τη μουσική μεταφορά του έργου, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι «η έγκυρη έγκυρη δισκογραφική εταιρεία, ο ιδιαίτερα αξιόλογος συνθέτης και ο εξαιρετικά ταλαντούχος και δημοφιλής ερμηνευτής» εγγυώνται την επιτυχία της. Την παρουσίαση προλόγισε και ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, κ. Ευρυπίδης Γαραντούδης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «…Με τη σημερινή εκδήλωση η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραχωρεί τον λόγο στη μουσική. Εννοώ τον ποιητικό λόγο και μάλιστα εκείνον του μεγάλου ποιητή, του Κωστή Παλαμά, που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιό μας από τη θέση του Γραμματέα του επί 31 χρόνια, από το 1897 μέχρι το 1928. Θεωρημένη λοιπόν από αυτή τη σκοπιά η σημερινή εκδήλωση τιμά έναν δικό μας άνθρωπο. Και τον τιμούμε, πιστεύω, με έναν τρόπο που του αρμόζει: χάρη στο ξαναζωντάνεμα της ποίησής του μέσω της μουσικής μεταφοράς της. Έτσι λιγότερο τιμούμε τη μνήμη του Παλαμά και περισσότερο γιορτάζουμε τη ζωντανή του παρουσία.»


Για να εξάρει μετέπειτα και τη συνεισφορά του Γιάννη Χαρούλη: «…Κι αν ο ποιητικός λόγος του Παλαμά κατορθώνει να ηχεί σύγχρονος, χάρη στη μουσική μεταφορά του από τον Θάνο, πολύ σημαντική γι’ αυτόν τον εκσυγχρονισμό είναι η συνεισφορά του ερμηνευτή Γιάννη Χαρούλη. Σωστά ο Θάνος στο ολιγόλεξο σημείωμά του στο άλμπουμ μιλά για το «οργιαστικό ένστικτο» και τη «μέγιστη ηθοποιία» του Χαρούλη, ένστικτο και ηθοποιία που ενισχύονται από τις λιτές ενορχηστρώσεις. Είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι ένας άνθρωπος τραγουδάει με την ψυχή του, αλλά δεν είναι δύσκολο να το νιώσεις. Προσωπικά ακούγοντας τον Χαρούλη να ξετυλίγει στα τραγούδια που θα ακούσετε όλη την ερμηνευτική γκάμα της φωνής του δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος θα μπορούσε να τα τραγουδήσει καλύτερα…» Το λόγο παρέλαβε και η κ. Μαργαρίτσα Μάτσα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MINOS EMI, μιλώντας για τη βαρύνουσα σημασία του «Δωδεκάλογου» στο σήμερα: «…Είναι μεγάλη τιμή για την εταιρεία μας να παρουσιάζουμε σήμερα το έργο αυτό και να συμπεριλαμβάνεται πλέον ανάμεσα στα σπάνια μουσικά ντοκουμέντα της Ελληνικής δισκογραφίας. Δεν θα μπορούσαμε την παρουσίαση του άλμπουμ αυτή να την πραγματοποιήσουμε σε ιδανικότερο χώρο από αυτόν της φιλοσοφικής σχολής την οποία υπηρετούσε για 31 χρόνια ο μεγάλος ποιητής μας και ευχαριστούμε πολύ την Κοσμητεία για την φιλοξενία, όπως επίσης δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερος ερμηνευτής για το έργο αυτό από τον Γιάννη Χαρούλη…»


Το «παρών» έδωσε και ο συνθέτης Λουκάς Θάνος, ο οποίος στάθηκε και στην προσωπικότητα του Κωστή Παλαμά και στη συνεργασία με το Γιάννη Χαρούλη. Στο κυρίως μέρος της παρουσίασης, ο Γιάννης Χαρούλης ερμήνευσε όλα τα τραγούδια του δίσκου δημιουργώντας μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, παρουσία όσων έσπευσαν να απολαύσουν αυτή τη σπάνια στιγμή δια ζώσης.
. . . ..
 Πηγή κειμένου & φωτογραφιών: hit-channel.com
πηγηhttp://www.topontiki.gr/article/196519/o-haroylis-xesikose-me-palama-tin-filosofiki-athinon-photos-video

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...