Δημοψήφισμα Τουρκία: Οριακή νίκη Ερντογάν – Απάτη καταγγέλλει η αντιπολίτευση (εικόνες -βίντεο)

 Το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται με μικρή διαφορά
    Το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος έχει στόχο τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό
    Ισχυρό «κρας τεστ» για την κυριαρχία Ερντογάν
    Έκλεισαν οι κάλπες στην Ανατολική Τουρκία
    Σύμφωνα με το CNN Turk η συμμετοχή στο σημερινό δημοψήφισμα έφτασε το 90%
    Σε τελική ευθεία η καταμέτρηση των ψήφων.


20.26 Υποστηρικτής του «Όχι» στη Γερμανία

20.25 Λίγο πριν το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων
20.23 Η αντιπολίτευση θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.
20.13 Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας μεταδίδει ότι το «ναι» επικράτησε

20.12 Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι που μένουν σε χώρες της Ε.Ε.
  Έκτακτα μέτρα στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.
20.03 Πολύ μικρό το προβάδισμα για το «ναι»
— Karel Peka (@karelpeka) 16 Απριλίου 2017

20.00 Στις 9 μμ αναμένονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το δημοψήφισμα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι» σε εθνικό επίπεδο.
19.50 Το «όχι» προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

19.45 Με μικρή διαφορά προηγείται το «ναι»
19.41 Τεθωρακισμένα της αστυνομίας έξω από την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη

19.39 Αποτελέσματα σύμφωνα με @anadoluagency
19.35 Προηγείται το όχι στην Άγκυρα
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι».
Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα το «όχι» προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.
19.29 Μειώνεται και άλλο η διαφορά


19.20 Όχι από τους Τούρκους της Βρετανίας

19.13 Το «ναι» προηγείται με ποσοστό 52,8%
Το «ναι» προηγείται με ποσοστό 52,8%, έπειτα απο την καταμέτρηση του 90% των ψήφων, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το «όχι» προηγείται στην Κωνσταντινούπολη.
19.10 Στο 87% της επικράτειας το «ΝΑΙ» βρίσκεται λίγο κάτω από το 53%
Το «ΝΑΙ» φαίνεται να επικρατεί του «ΟΧΙ» καθώς η καταμέρτρηση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Στο 87% της επικράτειας το «ΝΑΙ» βρίσκεται λίγο κάτω από το 53% έναντι 47% το «Όχι».
Με την Κωνσταντινούπολη να εξελίσσεται σε «θρίλερ» με το «ΟΧΙ» να έχει περάσει μπροστά με 50,33% έναντι 49,67%. Καθώς η ώρα περνούσε και άνοιγαν οι κάλπες στις μεγάλες δυτικές πόλεις και τα παράλια, όπου τα «ΌΧΙ» είναι περισσότερα, μειώνονται τα ποσοστά του «ΝΑΙ», αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι ικανά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα υπέρ του «ΌΧΙ».
19.00 Μειώνεται η διαφορά – Παραμένει μπροστά το Ναι
Λίγο πριν το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων με την ενσωμάτωση να έχει φτάσει στο 85,27% το Ναι έχει χάσει μέρος της δυναμικής του, όμως παραμένει στην πρώτη θέση.
Τα αποτελέσματα αναλυτικά διαμορφώνονται στο 53,08% για το Ναι και 46,92% για το Όχι
18:52 Οριακά προηγείται το Ναι στην Κωνσταντινούπολη
 Οριακά (50,76%) προηγείται το ΝΑΙ στην Κωνσταντινούπολη. Κλείνει η ψαλίδα ΝΑΙ/ΟΧΙ στην επικράτεια

18.50: Στο 75% η καταμέτρηση των ψήφων
Στο 54,6% ανέρχεται το ποσοστό του «ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα έπειτα από την καταμέτρηση του 75% των ψήφων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
18.40 Καταγεγραμμένο το 63% των ψήφων
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που άρχισαν να μεταδίδονται με την άρση της απαγόρευσης, με καταγεγραμμένο το 63% των ψήφων, το «ΝΑΙ» φαίνεται να προηγείται με 55%.
Ειδικότερα, στην Κωνσταντινούπολη, στο 9% των καταμετρηθέντων το «ΝΑΙ» προηγείται με 54,9 %.
Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας. Είναι βέβαια νωρίς για όποια ξεκάθαρη εικόνα.
Πάντως αν η πορεία εξακολουθήσει έτσι, το «ΝΑΙ» θα βρεθεί πολύ κοντά στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διαπίστωναν την τελευταία εβδομάδα ανοδικές τάσεις.
18:32 To ποσοστό συμμετοχής
Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV.
18:30 CNN Turk: Κρίσιμη η περιοχή της Άγκυρας
Σύμφωνα με το CNN Turk και σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, ο Ερντογάν έχει «χάσει» τα παράλια, ενώ μάχη μεταξύ «ναι» και «οχι» δίνεται σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας.
18.28 προβάδισμα του Οχι στις ΗΠΑ

18.27 Στο 60% των ψήφων το Ναι έχει 56,2% έναντι 43,8%
18.26 Με ποσοστό 57% προηγείται το «ναι» έπειτα από την καταμέτρηση του 50% των ψήφων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Τα στοιχεία που επικαλείται το Ανατολη καταδεικνύουν ότι το «ναι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «όχι» δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα.
18.23 Με περισσότερες από 3 εκατομμύρια ψήφους μπροστά το «Ναι»
Στα επίσημα αποτελέσματα με ενσωμάτωση 55,40% το ΝΑΙ προηγείται με ποσοστό 56,81%, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 3 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω.
18.20  Στη Γερμανία έχει προβάδισμα το Ναι

17.58 Πρόβλημα νομιμότητας» του δημοψηφίσματος βλέπει το CHP
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

17.50 Προβάδισμα του «ναι»
Με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται με ποσοστό 63%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
17.35 Τα πρώτα αποτελέσματα
17.10 Πρώην υποστηρικτής του Ερντογάν δέχτηκε επίθεση επειδή ψήφισε «όχι»
Έντονες αποδοκιμασίες δέχτηκε ο δημοσιογράφος Αλί Μπαϊράμογλου που για μεγάλο διάστημα πριν από το δημοψήφισμα ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ..

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, όταν βρέθηκε σε εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, δέχθηκε επίθεση από υποστηρικτές του Ερντογάν, καθώς ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα.
17.05 Υψηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα
Σύμφωνα με το CNN Turk η συμμετοχή στο σημερινό δημοψήφισμα έφτασε το 90%.
17.00 Έκλεισαν οι κάλπες – Ξεκίνησε η καταμέτρηση
Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες. Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00.
Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.
Οι Τούρκοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία ενισχύονται σημαντικά οι εξουσίες του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα έχει σοβαρές συνέπειες, εννιά μήνες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι περίπου 55,3 εκατομμμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 07:00 (ώρα Ελλάδας)έως τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και από τις 08:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα.
Γιλντιρίμ: Η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε αφού ψήφισε στη Σμύρνη πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Εννοείται πως ψηφίζω για να στηρίξω τον πρόεδρο. Αν βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, είναι χάρη σ’ αυτόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμρά Γερλίνκαγια μέσα σ’ ένα εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.
..

Ο Χεντσέρ Σενκόμ, ένας απόστρατος στρατιωτικός, δεν μάσησε τα λόγια του αφού ψήφισε σ’ ένα σχολείο της Άγκυρας κατά της συνταγματικής αναθεώρησης.
«Είμαι κατά της κυβέρνησης αυτής, επειδή ξέρω το όραμά της για τον κόσμο. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στο 2002 και το 2004 και μας είπαν ότι η Τουρκία θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα έβαζε τέλος στην τρομοκρατία, αλλά τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έγινε», δήλωσε.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...