ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ- Το ΣτΕ δεν επιστρέφει το διαβατήριο στην Αναστασία Βάτσικα

Τον Σεπτέμβριο του 2014 μετά την απολογία του στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους το ζεύγος Γριβέα. Στον Κυριάκο Γριβέα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ και η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ. Παράλληλα, και στους δύο τέθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους.



Κατόπιν αυτού, η κυρία Βάτσικα κλήθηκε να παραδώσει - και το παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης- το διαβατήριο της, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004, σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται το διαβατήριο σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.

Στη συνέχεια, η κυρία Βάτσικα προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου της είναι παράνομη και αντισυνταγματική.Σήμερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ στην υπ΄ αριθμ. 1477/2017 απόφασή του, αναφέρει ότι η νομοθεσία που θεσπίζει περιορισμούς στην ελεύθερη έξοδο και είσοδο οποιουδήποτε Έλληνα δεν αντίκειται στο σύνταγμα.
Παράλληλα, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται πως η αφαίρεση του διαβατηρίου μετά την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης, ανεξαρτήτως από το εάν υπάρχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα από δικαστική αρχή, δικαιολογείται από λόγους δημόσιου συμφέροντος που συνδέονται με την ανάγκη αποτροπής κινδύνου διαφυγής σε τρίτες χώρες (μη μέλη της Ε.Ε.) των προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ιδιαιτέρως σοβαρής ποινικής κολάσιμης πράξης. Επίσης, αποβλέπει στην εξασφάλιση της αυτοπρόσωπης παρουσίας του κατηγορουμένου στην ποινική δίκη και στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της, αλλά και στην εξασφάλιση ότι «θα υποβληθεί στην εκτέλεση της ποινικής απόφασης».
Εξάλλου - αναφέρει το ΣτΕ - με την αφαίρεση του διαβατηρίου δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, γιατί ως μέτρο δεν υπερβαίνει το αναγκαίο, όταν μάλιστα το υπό κατηγορία πρόσωπο μπορεί να κινηθεί ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα να επιστραφεί προσωρινά το διαβατήριο για λόγους υγείας του ίδιου του κατηγορούμενου ή συγγενών του εξ’ αίματος και εξ αγχιστείας, όταν είναι αναγκαία η μετάβασή του στην αλλοδαπή.

Όπως είναι γνωστό, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης σε γνωμοδότησή του (8/2014) έχει υποστηρίξει ότι το διαβατήριο πρέπει να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του, μετά την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
πηγη 

 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΡΙΒΕΑΣ -ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΤΣΙΚΑ

Ο 50χρονος Κυριάκος Γριβέας ήταν φαρμακοποιός.
Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση με τη σύσταση μιας εταιρείας για επιστημονικές εκδόσεις. Η Αναστασία Βάτσικα είχε την εταιρεία C&C, η οποία διοργάνωνε συνέδρια. Μετά τον γάμο τους η εταιρεία των συνεδρίων αναπτύχθηκε, ενώ αργότερα σύστησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Mondus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP, είχαν αναλάβει την Diners Club από τη Citibank (επί Χρ. Βασιλειάδη), δημιούργησαν την ID Events που είχε αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων και είχαν πάρει επίσης και την εκμετάλλευση των γνωστών σε όλους ξενοδοχείων «Country Club».
Ο Γριβέας και η Βάτσικα γιγάντωσαν τις εταιρείες τους, κυρίως στο σκέλος των συνεδρίων και των επικοινωνιακών προγραμμάτων που αναλάμβαναν για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στην αρχή οι εταιρείες Glaxo και Yanssen Cilag εισέφεραν στις εταιρείες του Γριβέα πάνω από το 70% του συνολικού τζίρου, αφού διοργάνωναν συνέδρια με χορηγούς τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες, τα γραφεία Τύπου τους, αλλά και «ταξίδια κινήτρων».
Ο Γριβέας στα νιάτα του ήταν ΟΝΝΕΔίτης ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως το Νίκο και Αντρίκο.
Τον Αύγουστο του 2009 (προεκλογική περίοδος) ο κ. Γριβέας ζήτησε από τον κ. Φιλιππίδη 17 εκατ. ευρώ ως δάνειο (μαζί με τη σύζυγο του Αναστασία Βάτσικα).
Το δάνειο εγκρίθηκε και εκταμιεύθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Τα 10 εκατ. ευρώ, εκταμιεύθηκαν τον Αύγουστο και η δεύτερη δόση, των 7 εκατ. ευρώ, λίγες ημέρες αργότερα. Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν ακίνητα του ζεύγους αξίας περίπου 3εκ ευρώ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το μεγαλύτερο ποσό του δανείου το εξήγαγαν,στην Αγγλία και εκεί εξαγόρασαν άλλες δύο επιχειρήσεις.
Ο κ. Γριβέας μέχρι πρόσφτα ζούσε με την σύζυγο του στο Λονδίνο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον έχουν μετακομίσει στην Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...