Η υποκρισία της Δύσης – «Αποκεφαλισμοί; Αρκεί να τους κάνουν οι σύμμαχοι μας» (vids&pics)

Ο πόλεμος εναντίον του ISIS κορυφώθηκε όταν τα μέλη του Ισλαμικού κράτους προχώρησαν στους δημόσιους αποκεφαλισμούς τριών Αμερικανών και δύο Βρετανών. Ο δυτικός κόσμος δήλωσε σοκαρισμένος.

Τα ΜΜΕ φρόντισαν να ενημερώσουν τον κόσμο για τις αρρωστημένες πρακτικές των δολοφόνων. Όλοι συμφωνούσαν πως τέτοιου είδους πρακτικές πρέπει να τιμωρηθούν.

Επιμέλεια: Ευγενία  Κουντούρη
Παρόλο όμως τον, δίκαιο, ξεσηκωμό που έγινε για τους αποκεφαλισμούς αυτούς, κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με το γεγονός πως στην Σαουδική Αραβία οι αποκεφαλισμοί είναι... καθημερινό φαινόμενο. Το ο,τι η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον πιο στενό σύμμαχο των Αμερικανών, αλλά και τον Ευρωπαίων στην Αραβία, κανείς δεν φαίνεται να το προσέχει. Και πόσο εύκολο είναι να το αγνοήσει κανείς όταν μόνο τον Ιανουάριο έγιναν 59 δημόσιοι αποκεφαλισμοί; Προφανώς πολύ εύκολο.









Πως είναι να αποκεφαλίζεστε;
Εάν καταδικαστείς σε αποκεφαλισμό στην Σαουδική Αραβία, (κάτι που μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους από ληστεία μέχρι... μαγεία), θα περάσεις τον τελευταίο μήνα της ζωής σου στην απομόνωση. Την ημέρα της εκτέλεσης θα σηκωθείς νωρίς, θα φας πρωινό κι αν είσαι τυχερός θα σου δοθεί και κάποιο ηρεμιστικό, όπως βάλιουμ, ώστε να καλμάρουν τα νεύρα σου.
Οι αποκεφαλισμοί γίνονται συνήθως πρωινές ώρες, ώστε να αποφύγουν οι εκτελεστές την ζέστη της ερήμου, σε μία κεντρική πλατεία. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία είναι οι μοναδικές χώρες στον κόσμο που γίνονται ακόμα δημόσιες εκτελέσεις.
Ο κόσμος θα συγκεντρωθεί για να σε δει να πεθάνεις. Άλλωστε οι δημόσιοι αποκεφαλισμοί αποτελούν ουσιαστικά την μοναδική μορφή διασκέδασης στην Σαουδική Αραβία, εκτός από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Εάν είσαι κρατούμενος στη Ριγιάντ, στην πρωτεύουσα, τότε πιθανότατα θα εκτελεστείς στην κεντρική πλατεία, την «Ντίρα» η οποία έχει αποκτήσει ένα, μάλλον μακάβριο παρατσούκλι. «Chop Chop Square», δηλαδή Πλατεία τεμαχισμού. Πριν φτάσεις εκεί, η αστυνομία έχει ετοιμάσει την περιοχή. Μπορεί να έχουν μπει και κορδέλες ώστε να κρατήσουν σε κάποια απόσταση τους θεατές.
Θα οδηγηθείς στη μέση της πλατείας. Όπως είχε εξομολογηθεί ένας δήμιος, ο Μοχάμεντ Σαάντ αλ -Μπέσι που είχε δώσει συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα «Αραβικά Νέα» τον Ιούνιο του 2003, ο φυλακισμένος σε εκείνο το σημείο βρίσκεται πιθανότατα σε κατάσταση απόλυτης «παράδοσης». Η ενέργεια τον έχει εγκαταλείψει, βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα να χάσει τις αισθήσεις του, τόσο από την κούραση, όσο και από τον φόβο. Δεν πρόκειται λοιπόν να πολεμήσεις για τη ζωή σου, ή να προσπαθήσεις να σπάσεις τα δεσμά σου και να ελευθερωθείς. 'Έχεις πλέον αποδεχτεί τη μοίρα σου.
Η εξομολόγηση ενός δήμιου
«Όταν οι φυλακισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο φτάνουν στην πλατεία, δεν έχουν πλέον δυνάμεις» είπε ο αλ-Μπέσι, ο οποίος έχει πάρει το κεφάλι μέχρι και επτά κρατουμένων σε μία ημέρα κι ο οποίος χαρακτήρισε αυτό που κάνει ως «δουλειά του Θεού».
Πολλές φορές επισκέπτεται την οικογένεια του ανθρώπου του οποίου πρόκειται να κόψει το κεφάλι με σκοπό να λάβει συγχώρεση. Όχι για τον ίδιο, αλλά για τον άνθρωπο που πρόκειται να εκτελεστεί: «Πάντα ελπίζω, ακόμα και την τελευταία στιγμή και προσεύχομαι στον Θεό να δώσει σε αυτόν τον εγκληματία μια άλλη ζωή» είπε στην εφημερίδα.
Δεν αποκάλυψε πόσο αμείβεται για να κάνει αυτή τη... δουλειά, να κόβει κεφάλια, αλλά είπε πως το σπαθί (προτιμάει ένα μαχαίρι το οποίο μάλιστα τροχίζει ο ίδιος) είναι δώρο της κυβέρνησης και κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια.
Ο Αλ-Μπέσι ξεκίνησε την εκπαίδευση του στη Τζέντα το 1998, αλλά αρκετοί από τους εκτελεστές προέρχονται από ... οικογένειες εκτελεστών, μία απασχόληση που περνάει από γενιά σε γενιά, σαν μία πολύτιμη κληρονομιά.
Στη Σαουδική Αραβία οι δήμιοι δεν κόβουν μόνο κεφάλια. Μπορεί να κόψουν κι άλλα μέρη του σώματος, όπως χέρια και πόδια, ανάλογα με το έγκλημα που έχει διαγράψει ο φυλακισμένος.
Στην πλατεία θα βάλουν τον φυλακισμένο να γονατίσει. Πλαστικές σακούλες θα έχουν τοποθετηθεί γύρω ώστε να μαζέψουν το αίμα που θα χυθεί όταν το κεφάλι αποκοπεί με ένα μόνο χτύπημα, αν φυσικά ο φυλακισμένος είναι τυχερός.
Ο εκτελεστής, πάντα άντρας, δεν επιτρέπεται να μιλήσει στο θύμα. Διαβάζει τις κατηγορίες εναντίον του και κάποια σημεία από το κοράνι. Του δένει τα μάτια, κάτι πολύ σημαντικό κι όχι φυσικά για λόγους... ανθρωπιάς. Εάν, την στιγμή που κατεβαίνει το σπαθί το θύμα κουνηθεί από φόβο, ενστικτωδώς, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ... ζόρικα. Η λεπίδα μπορεί να μην φέρει ένα μοιραίο χτύπημα ή ο εκτελεστής μπορεί να χάσει το σημάδι του. Το αίμα δεν θα χυθεί στις πλαστικές σακούλες και το κεφάλι μπορεί να μην... αποκολληθεί με τη μία.
Ο κρατούμενος θα είναι ντυμένος με ρούχα που αφήνουν το σβέρκο του κενό. Τα χέρια θα είναι δεμένα πίσω από την πλάτη. Είναι καλύτερο, για όλες τις πλευρές, να μείνει εντελώς ακίνητος, κάτι που φάνηκε καθαρά στο βίντεο της 24χρονης υπηρέτριας από τη Σρι Λάνκα, της Ριάνα Ρίφικ που εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 2013. Είχε κατηγορηθεί πως σκότωσε τον μόλις 4 μηνών γιο του αφεντικού της. Εκείνη δήλωνε αθώα κι έλεγε πως το μωρό πνίγηκε, πίνοντας γάλα. Γύρναγε το κεφάλι της δεξιά κι αριστερά με συνέπεια η εκτέλεση της να γίνει πιο... τσαπατσούλικα απ' ότι συνηθίζεται.
...
Κάποιες ανυπόμονες φωνές μπορεί να έρθουν από το συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι άλλωστε συνηθισμένοι στο... θέαμα. Οι εκτελέσεις δεν ανακοινώνονται επίσημα, αλλά πάντα μαθαίνονται και μάλιστα γρήγορα. Πολλές φορές, πριν την εκτέλεση οι οικογένειες των θυμάτων θα δεχτούν ένα τηλεφώνημα, στο οποίο θα τους πουν να μην μιλήσουν σε ακτιβιστές, εκπροσώπους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφους. Συχνά απειλούνται ή απλά τρομοκρατούνται.
Πτώματα στον σταυρό
Στην πλατεία οι φρουροί βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις κι ένα τζιπ έτοιμο δίπλα. «Διαβάζω την απόφαση και περιμένω το σήμα. Μόλις αυτό δοθεί, κόβω το κεφάλι» εξηγεί ο Αλ – Μπεσι.
Συνήθως ο θάνατος έρχεται γρήγορα. Αλλά κάποιες φορές χρειάζεται παραπάνω από μία προσπάθεια. Το κεφάλι, μόλις αποκολληθεί φαίνεται να «πετάγεται» από το σώμα, όπως γίνεται με μία κούκλα όταν την ζουλήξεις πολύ δυνατά. Πέφτει είτε μπροστά, είτε δίπλα από το σώμα το οποίο έχει σπασμούς, αφού η καρδιά συνεχίζει να χτυπάει για λίγο. Το τζιπ έρχεται κοντά και κάποιος μαζεύει το σώμα για να το φορτώσει.
Ακόμα όμως και μετά το θάνατο, ο φυλακισμένος δεν απελευθερώνεται. Η δολοφονία γίνεται για να περάσει ένα μήνυμα στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας κι αυτό είναι πως η «διαφωνία» με το κράτος δεν γίνεται ανεκτή. Ένας ντελάλης ανακοινώνει το έγκλημα που έχει διαπράξει αυτός που εκτελέστηκε και το σώμα μπορεί να πάει αμέσως για ταφή. Μπορεί όμως και όχι. Εάν οι κατηγορίες είναι για ληστεία ή εμπόριο ναρκωτικών, όπως για επτά πολίτες που αποκεφαλίστηκαν πέρυσι, τότε το πτώμα θα σταυρωθεί.
Το πτώμα θα βρίσκεται στον σταυρό και το κεφάλι θα τοποθετηθεί μέσα σε μία πλαστική σακούλα σε θέση έτσι ώστε να αιωρείται από πάνω. Το πτώμα μπορεί να μείνει σε αυτή την θέση μέχρι και τέσσερις ημέρες σαν μία ... υπενθύμιση για το τι περιμένει όσους παραβιάσουν το νόμο.
Δεκάδες βίντεο της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά και των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα προβάλουν τις σκηνές που περιγράψαμε. Οργανώσεις που καταδικάζουν την πρακτική της Σαουδικής Αραβίας και ζητούν από τον Δυτικό κόσμο να παρέμβει.
...
Φωνή βοώντος
Αποτελεί μυστήριο γιατί τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που υποστηρίζουν σθεναρά το καθεστώς στην Σαουδική Αραβία με τον τεράστιο πλούτο από το πετρέλαιο, την στρατηγική και στρατιωτική του σημασία, δεν το καταδικάζουν παράλληλα δημόσια για τις φρικιαστικές, μεσαιωνικές του εκτελέσεις.
Ακόμα και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν επισκέφτηκε ο Τζον Κέρι την Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με Άραβες διπλωμάτες ώστε να υπάρξει συνεργασία κατά του ISIS, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν συζητήθηκαν ποτέ.
Είναι πολύ ξεκάθαρα τα διαφορετικά στάνταρτς με τα οποία αντιμετωπίζεται για παράδειγμα το Ιράν. Παρότι το Ιράν είναι πολύ πιο δημοκρατικό κράτος, από την Σαουδική Αραβία.
Γιατί λοιπόν κάνουν τα στραβά μάτια; Γιατί οι αποκεφαλισμοί που κάνει το ISIS είναι καταδικαστέοι, ενώ αυτοί που γίνονται στην Σαουδική Αραβία αγνοούνται; «Πρόκειται για ... εσωτερικούς νόμους και το πως χειρίζονται και κατανοούν την δικαιοσύνη. Αφορά τους πολίτες της χώρας τους» είναι η «επίσημη» εξήγηση. Πείθει κανέναν; Φυσικά και όχι.
Άλλωστε είναι γνωστό πως όσοι αποκεφαλίζονται, σπάνια έχουν διαπράξει κάποιο σοβαρό αδίκημα. Μοιχεία και ... μαγεία ήταν τα «εγκλήματα» που είχαν διαπράξει αρκετοί από αυτούς που έχασαν το κεφάλι τους. Οι πιο «βαριές» περιπτώσεις είναι των εμπόρων ναρκωτικών, που φυσικά δεν είναι τίποτα... μεγαλέμποροι, αλλά κάτι κακομοίρηδες που πιάστηκαν να έχουν στην κατοχή τους λίγα γραμμάρια κάνναβις. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Σείχης Νιμρ Αλ-Νιμρ καταδικάστηκε γιατί οι ομιλίες του... γεννούσαν βία. Περιμένει να εκτελεστεί τον Σεπτέμβριο, όπως και ο 18χρονος ανιψιός του.
Η Σαουδική Αραβία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ εναντίον του ISIS. Οπότε οι δημόσιες εκτελέσεις δεν πρόκειται να καταδικαστούν ούτε από την Αμερική, ούτε από τους Ευρωπαίους. Μπορεί όμως κανείς να πάρει στα σοβαρά τους εκπροσώπους του Δυτικού κόσμου όταν μιλάνε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως τα καταπατεί το Ισλαμικό κράτος;
Πως να γίνει αυτό, όταν οι πιο στενοί τους σύμμαχοι ακολουθούν ακριβώς τις ίδιες πρακτικές και κανείς δεν ασχολείται;
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...