Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο – «Δεν μπορεί να είναι τυχαίες οι φωτιές»

  Οι φλόγες περικύκλωσαν τις Μαριές
    Κάηκαν σπίτια και καταστήματα
    Καταστροφές στην Αναφωνήτρια

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα πεύκων, αλλά και ελαιοκαλλιεργειών και στάβλων με ζώα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει, αυτή τη στιγμή, τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή των Μαριών,με όλη την πυροσβεστική δύναμη να βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα.


Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα από το πρωί της Δευτέρας στο νησί, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν 5 αεροπλάνα τύπου Canadair, 4 ελικόπτερα, 3 μπουλντόζες του στρατού, καθώς και 150 πυροσβέστες με 53 οχήματα, μόνο στην περιοχή των Μαριών.
Ακόμα, πριν λίγη ώρα έφτασαν στη Ζάκυνθο 15 οχήματα με 60 άντρες από την ανατολική Θράκη και την Μακεδονία.
Πλησίασαν σπίτια οι φλογές
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών στις Μαριές, με τους πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες να έχουν αναπτύξει μια ασπίδα μπροστά από τα σπίτια για να τα προφυλάξουν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της, στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια, ενώ οι φλόγες, που έκαιγαν τα γύρω πεύκα, έφταναν σε ύψος τα 8 μέτρα.
Περίπου στις 23:30 το βράδυ της Κυριακής, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια και περιουσίες κατοίκων της περιοχής. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικήσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.
Στην Ζάκυνθο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν φωτιές στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Αναφωνήτρια, Καπελέτι – Άνω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίες οι φωτιές
«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές», είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.
«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».
«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».
«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε.
Προσαγωγές υπόπτων
Δυο προσαγωγές υπόπτων είχαμε στις Μαριές, την ώρα που το χωριό παλεύει να σωθεί από τις φλόγες που καίνε τα πάντα στο πέρασμα τους. Ο ένας μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη.

Η κατάσταση αυτήν την στιγμή είναι αποπνικτική στην περιοχή, με 20 ηλικιωμένους να απομακρύνονται από τις Μαριές με mini bus του Δήμου. Οι υπόλοιποι κάτοικοι έχουν μείνει στο χωριό για να το υπερασπιστούν. Οι κατοικίες κινδύνεψαν αρκετές φορές, αλλά η μάχη πυροσβεστικής και κατοίκων έχει αποσοβήσει μεγαλύτερες καταστροφές.

Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Τεράστιες καταστροφές στην Αναφωνήτρια
Η φωτιά καίει για τρίτη ημέρα σήμερα και εκτός από το σπίτι στις Μαριές χθες, το Σάββατο, τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων κάηκαν στο χωριό της Αναφωνήτριας.
...Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της.
..
Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας,, Κορινθίας και Αργολίδας, ενώ υψηλός (δείκτης 3) για τους νομούς Έβρου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, καθώς και για τα νησιά Σκύρος, Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Ικαρία, Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα.
Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Μολύκρειο Ναυπακτίας επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Οριοθετημένες, με διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου, παραμένουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αμόργιανοι Αμφιλοχίας, Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων, Παππαδάτες Πρέβεζας, Καντήλι Μεγάρων Αττικής, Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης, Άγιος Νικόλαος Αχαΐας, Σαντομέρι Αχαΐας και στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.
Ακόμη, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στον Κουβαρά Αττικής και την Αγορά Θεσπρωτίας.
Πληροφορίες: imerazante.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...