Φλέβα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο

Γεωλογικές δομές όμοιες με εκείνες του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου ΖΟΡ της Αιγύπτου - των τριάντα τρισ. κυβικών ποδιών» διαπιστώνει στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Στην ετήσια έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων η εταιρεία - όπως γράφει η « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» -  επισημαίνει τις τεράστιες προοπτικές που έχει η Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα των υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει ήδη παρουσιάσει σε γενικές γραμμές τη στρατηγική στον τομέα αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης,όπως οι Total και η ExxonMobil, έχουν κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της προετοιμασίας ενός πλαισίου το οποίο θα υιοθετεί τις πρακτικές και την τεχνογνωσία της Κύπρου και της Νορβηγίας.
Ο κ. Σταθάκης ετοίμασε διεθνή διαγωνισμό για τρεις εκτάσεις, τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ) και αυτό στα δυτικά της Κέρκυρας (Emergean Oil & Gas), ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τρεις είναι συνοπτικά οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει στρατηγικά ο Γιώργος Σταθάκης:
* Ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.
* Η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΔΕΥ Α.Ε.
* Η έναρξη της συζήτησης για το είδος της σύμβασης παραχώρησης, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών (ΕΛΚΑΓ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...