«Οι νύφες του Ιονίου» ζωντανεύουν έναν τοπικό θρύλο και μαγνητίζουν

Είναι πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαβάζεις ένα μυθιστόρημα ξένου συγγραφέα που διαδραματίζεται στη χώρα σου. Η διαφορετική οπτική με την οποία προσεγγίζει τα γεγονότα που στιγμάτισαν μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, τη νοοτροπία των ανθρώπων, χωρίς να παρασύρεται από συναισθηματισμούς και πατριωτικές εξάρσεις, είναι συναρπαστική. Η συγγραφέας Τζιλ Ντάουνι, βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία, σε έναν τοπικό θρύλο που διασώθηκε από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, και αναβίωσε μια ολάκερη εποχή με προσοχή, ευαισθησία και σεβασμό.
«Οι νύφες του Ιονίου» είναι από εκείνα τα μυθιστορήματα που επιτυγχάνουν να σε μαγνητίσουν με την ένταση της ιστορίας των χαρακτήρων της, αλλά και με την εξαιρετική αποτύπωση των αδιαπραγμάτευτων παραδόσεων της εποχής που εκτυλίσσεται.
Ο νεαρός Βρετανός αξιωματικός Όττο Άιβς, που έχει καταφθάσει στην Κέρκυρα ως κατάσκοπος του σερ Τσαρλς Νάπιερ, ερωτεύεται την εικοσάχρονη Μαγδαληνή, τη μέρα του γάμου της επτάχρονης αδερφής της. Εν έτει 1822, ενώ η ελληνική επανάσταση θεριεύει, ο Τσαρλς παλεύει με τους δαίμονές του και το καθήκον του, και προσπαθεί να βρει την ιδανική λύση. Όταν όμως η μικρή Αντζέλικα, αδερφή της αγαπημένης του, χηρεύει από το χέρι του, καταλαβαίνει ότι υπάρχει μόνο μία επιλογή: η διαφυγή στον μακρινό Καναδά. Μόνο που η διαβίωση για τις δύο γυναίκες στον ξένο τόπο θα είναι δύσκολη, και η ανέλπιστη παρουσία του έρωτα, θα της οδηγήσει σε μονοπάτια που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να περπατήσουν.
Η φλόγα της αγάπης δεν είναι ικανή να λιώσει τις αντιστάσεις και τις προσταγές των κλειστών κοινωνιών.
Η συγγραφέας έχει φέρει εις πέρας ένα εξαιρετικό δύσκολο εγχείρημα: να συνταιριάξει με αρμονία την εξιστόρηση των συνεχών ανατροπών στις ζωές της Μαγδαληνής και της Αντζέλικας, με τα έντονα γεγονότα που ταλάνιζαν την εποχή. Η ποιητική χροιά της γραφής της, κατόρθωσε να μην χαθεί η απαραίτητη ισορροπία και να αποτυπωθούν μοναδικά η θέση της γυναίκας, οι άγραφοι νόμοι, το ηθικό δίκαιο, η υπέρτατη αγάπη για την πατρίδα, οι αρχές της εκάστοτε οικογένειας, οι κανόνες που οφείλουν απόλυτη υπακοή με όποιο τίμημα. Μέσα από τις περιπέτειες καρδιάς των δύο γυναικών, προβάλλει μοναδικά το αυστηρό πλαίσιο των κοινωνιών σε κάθε μήκος και πλάτος της γης. Ο έρωτας δεν έχει θέση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, έχει αντικατασταθεί από τα «πρέπει» και τις υποταγές των προηγούμενων γενιών, οι οποίες τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια. Η φλόγα της αγάπης δεν είναι ικανή να λιώσει τις αντιστάσεις και τις προσταγές των κλειστών κοινωνιών.
Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι, χαρτογραφημένοι με λεπτομέρειες απαραίτητες για να συναισθανθεί ο αναγνώστης τις συναισθηματικές τους μεταπτώσεις και την ένταση των διλημμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Βρίσκονται συνεχώς μετέωροι ανάμεσα σε όσα επιθυμούν με πάθος και σε όσα είναι υποχρεωμένοι να πράξουν, ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Παλεύουν, μάχονται, προσπαθούν να επιβιώσουν και να μείνουν όρθιοι απέναντι στη λαίλαπα της αληθινής αγάπης. Η εναλλαγή του πρωταγωνιστικού ρόλου σε κάθε ενότητα που επιχείρησε η συγγραφέας, θεωρώ ότι στέρησε κάποιες στιγμές από το κείμενο την δύναμη των συναισθημάτων που διαχειριζόταν, απαιτώντας από τον αναγνώστη να ψάξει να βρει ξανά την άκρη του νήματος και να μπει εκ νέου στο νόημα της κατάστασης. Η επιλογή ενός πρωταγωνιστή πιστεύω πως θα είχε απογειώσει τη δύναμη του βιβλίου.
«Οι νύφες του Ιονίου» μας παρασύρουν σε αλλοτινούς καιρούς και μας μυούν στην αξία του έρωτα.
book

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...