Γερμανία - Exit poll: Πρώτη με απώλειες η Μέρκελ - Τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Τέταρτη θητεία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν τα exit poll των γερμανικών εκλογών. Με βάση τα exit poll το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ CDU, καταλαμβάνει 32,5% Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU το 20 % ενώ το ακροδεξιό AfD 13,5%.
Το SPD εμφανίζει μείωση 5,5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD.

Στην Bundestag επανέρχονται μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10,5%. Στην πέμπτη θέση οι Πράσινοι με 9,5% και πίσω τους το κόμμα της Αριστεράς με 9%.
Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών ήταν ιδιαίτερα μουδιασμένη, με εκπρόσωπό τους να κάνει λόγο για «τέλος» του μεγάλου συνασπισμού και πέρασμα στην αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.
Πρόσθεσε, ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο,  που επικαλείται γερμανικά μέσα, το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους.
Το AfD ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα».
Τα ποσοστά συμμετοχής κινούνταν έως τις μεσημεριανές ώρες στα επίπεδα της εκλογικής αναμέτρησης του 2013, οπότε είχε προσέλθει στην κάλπη το 71,5% των ψηφοφόρων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...