Με μια λαμπρή τελετή παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα για τους Χειμερινούς Αγώνες 2018 (video-foto)

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με κάθε επισημότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην Οργανωτική Επιτροπή της Πιονγκτσάνγκ. ενόψει των Χειμερινών Αγώνων 2018.








Πλέον η Φλόγα, που άναψε στις 24 Οκτωβρίου στην Αρχαία Ολυμπία, έχει πάρει το δρόμο προς τη Νότια Κορέα, όπου θα συνεχιστεί η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία μέχρι την έναρξη των αγώνων στις 9 Φεβρουαρίου.
Την Φλόγα παρέδωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος στο πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της Πιονγκτσάνγκ Λι Χίι Μπεόμ, με την παρουσία στο Παναθηναϊκό Στάδιο πλήθους επισήμων και άνω των 15.000 θεατών που καταχειροκρότησαν εξαιρετικά δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν καθώς και την καθιερωμένη τελετή από την Πρωθιέρεια, Κατερίνα Λέχου και τις Ιέρειες, σε χορογραφία της Αρτέμιδας Ιγνατίου με θέμα «Κόρες Κούροι και Καρυάτιδες» σε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα.
Παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο Έλληνας επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αμερικανός Πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, στελέχη της Ολομέλειας της ΕΟΕ κ.α.
Η τελετή άρχισε με το πολιτιστικό δρώμενο της Ελλάδας, με την ομάδα Γενικής Γυμναστικής «Ολυμπιάδα Θρακομακεδόνων», αποτελούμενη από 90 αγόρια και κορίτσια που παρουσίασαν το θέμα: «Οι Λύκοι και το Φεγγάρι» και δίκαια απέσπασαν τις επευφημίες των θεατών με την εξαιρετική χορογραφία και τις κινήσεις των γυμναστών που συμμετείχαν.
Το δρώμενο της Δημοκρατίας της Κορέας περιελάμβανε τη δημιουργία λυρικής ατμόσφαιρας με χορούς και τραγούδια της χώρας, καθώς και παρουσίαση της μουσικής σύνθεσης της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας επί κορεατικού εδάφους.
Ακολούθως η Ολυμπιακή Φλόγα εισήλθε στο Παναθηναϊκό Στάδιο από τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή της χιονοδρομίας Ιωάννη Πρώιο και ενώ λίγο νωρίτερα παρέλαβε το ιερό Φως, από τον τρεις φορές χρυσό Ολυμπιονίκη της Δημοκρατίας της Κορέας στο πατινάζ ταχύτητας, Κιμ Κι-Χουν.
Ο Ολυμπιακός ύμνος καθώς και οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Δημοκρατίας της Κορέας ερμηνεύτηκαν από τη Μικτή Νεανική Χορωδία των Δήμων Λαυρεωτικής και Μαρκοπούλου. Με το πέρας της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε προς την χορωδία και χαιρέτησε τα μέλη της καθώς και τους θεατές στις εξέδρες του σταδίου και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα.
Ο κ. Καπράλος στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε όλους στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου στην αρχαιότητα διοργανώνονταν τα Παναθήναια, αλλά και άλλοι σπουδαίοι αγώνες, στο οποίο αναβίωσαν το 1896 οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, είπε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος με όσα ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, από την Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, μέχρι να φτάσει εδώ, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα.
Ήμασταν μάρτυρες της γέννησης του Ολυμπιακού φωτός, σε μία συγκινητική τελετή στον τόπο που ξεκίνησε το 776 πχ η κορυφαία αθλητική, κοινωνική αλλά και πολιτιστική διοργάνωση, που εξελίχθηκε στη δυνατότερη έκφραση φιλίας και άμιλλας των λαών όλου του κόσμου.
Είδαμε, στη συνέχεια, τη Φλόγα να διανύει τη μακρά πορεία της στη χώρα μας από χέρι σε χέρι, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από πόλη σε πόλη και να στέλνει μέσω της λάμψης της, τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.
Και τώρα ήλθε η ώρα, το ταξίδι αυτό στη χώρα μας να φτάσει στο τέλος του με ιδανικό επίλογο εδώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το στάδιο που αποτελεί το συνδετικό κρίκο των αρχαίων με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Φλόγα που θα παραδοθεί σε λίγη ώρα στην αντιπροσωπεία της PyeongChang, είναι ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που διέπουν το Ολυμπιακό Κίνημα. Είναι ένας φάρος για τις Ολυμπιακές αξίες. Είναι το σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.
Ως αναγνώριση αυτών των αξιών, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο καλεί τα έθνη να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Αυτό το ψήφισμα γίνεται ξανά επίκαιρο στις ημέρες μας και είναι ευχή όλων μας, οι λαμπαδηδρόμοι που θα μεταφέρουν τη φλόγα στην Κορέα, να μεταδώσουν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί να προάγει την ειρήνη και να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.
Αγαπητοί φίλοι μας από την Κορέα.
Σας παραδίδουμε, σήμερα, την Ολυμπιακή Φλόγα για να τη μεταφέρετε στη μακρινή αλλά πανέμορφη χώρα σας και να συνεχίσει να μεταφέρει στο υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού της, τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης.
Ενώνω τη φωνή μου, με τη φωνή όλων των Ελλήνων και σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, καλή επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang. Είμαι σίγουρος ότι με τη μακραίωνη παράδοση, την πίστη στις αξίες και τη μεγάλη αγάπη σας για τον αθλητισμό, θα διοργανώσετε εξαιρετικούς αγώνες τον επόμενο Φεβρουάριο!
».
Από την πλευρά του ο κ. Λι Χίι Μπεόμ τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις της Πιονγκτσάνγκ είναι ήδη έτοιμες, πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της PyeongChang θα είναι αγώνες ειρήνης και αρμονίας και προσκάλεσε όλους να συμμετάσχουν: «Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους εκείνους που μοιράζονται το πάθος μαζί μας, σήμερα, σε αυτήν την τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.
Είμαι επίσης πραγματικά ευγνώμων στους πολίτες της Ελλάδας που συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα, για να μοιραστούν αυτή την ιδιαίτερη στιγμή μαζί μας. Η PyeongChang έχει την τιμή να φιλοξενεί την Ολυμπιακή Φλόγα για δεύτερη φορά στην Κορέα μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.
Το σύνθημα της PyeongChang 2018 “Let Everyone Shine” σημαίνει ότι η Φλόγα θα λάμψει για το όνειρο, το πάθος και το μέλλον όλων, κάθε στιγμή, σε κάθε γωνιά της γης. Η Ολυμπιακή Φλόγα εκφράζει αυτό το σημαντικό νόημα. Όταν η Ολυμπιακή Φλόγα φτάσει στην Κορέα, θα γιορτάσουμε τις 100 μέρες μέχρι την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της PyeongChang. Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία είναι ένα ταξίδι 101 ημερών που θα λάμψει σε όλη τη χώρα.
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα είναι ένα πολύ ξεχωριστό ταξίδι που θα λάμψει για το όνειρο και το πάθος για τα χειμερινά αθλήματα στην Ασία και όχι μόνο.
Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τον κόσμο στην PyeongChang.
Η κατασκευή των εγκαταστάσεων έχει ολοκληρωθεί.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της PyeongChang θα είναι αγώνες ειρήνης και αρμονίας.
Με αυτό το όραμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στους εορτασμούς μας στην Κορέα
».
ΠΗΓEΣ: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...