ΠΓΔΜ: Το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ είναι ο μεγάλος νικητής και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών

Το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ήταν ο μεγάλος νικητής και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, καθώς επικράτησε στους περισσότερους δήμους όπου στήθηκαν κάλπες.
Συγκεκριμένα δεύτερος γύρος διεξήχθη σε 35 δήμους, ενώ σε άλλους 46 δήμους η αναμέτρηση κρίθηκε από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου.
Το κόμμα του Ζάεφ επικράτησε σε 19 δήμους στον δεύτερο γύρο, ενώ το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι σε μόλις δύο.

Συνολικά, το SDSM νίκησε σε 57 δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών στα Σκόπια και σε όλους τους μεγάλους δήμους όπου κυριαρχεί ο σλαβικός πληθυσμός, ενώ το VMRO-DPMNE σε μόλις πέντε μικρούς δήμους.
Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ, ο νικητής των δημοτικών εκλογών ήταν το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο επικράτησε συνολικά σε δέκα δήμους, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι δήμοι του Τέτοβο, της Στρούγκα και του Τσάιρ στα Σκόπια.
Το έτερο αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, η "Συμμαχία για τους Αλβανούς" του Ζιγιαντίν Σέλα, επικράτησε σε τρεις δήμους, μεταξύ των οποίων και ο δήμος του Γκόστιβαρ.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ για «μαζική εξαγορά και εκφοβισμό ψηφοφόρων» και έκανε λόγο για «μαφιόζικες εκλογές, οι οποίες οργανώθηκαν από τη χούντα του Ζάεφ».
Ο Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τις δημοτικές εκλογές, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ απέρριψε τις καταγγελίες Γκρούεφσκι και ανέφερε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν «με δίκαιο, δημοκρατικό και κρυστάλλινο τρόπο» και επιβεβαίωσαν ότι η πολιτική ζωή της χώρας έχει γυρίσει σελίδα. Επίσης, απέδωσε τις δηλώσεις του αρχηγού του VMRO-DPMNE, ότι δεν αναγνωρίζει τις δημοτικές εκλογές, «στην πικρία του ηττημένου» και τον κάλεσε να επανεξετάσει τη στάση του.
Παράλληλα, ο Ζάεφ απέρριψε το αίτημα Γκρούεφσκι για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι η χώρα έχει μπροστά της πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν και πρόσθεσε ότι «και να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, γνωρίζουμε από τώρα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...