Τουρκία: Ελεύθερος αφέθηκε Γερμανός ακτιβιστής

Ελεύθερος αφέθηκε ο Γερμανός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιντερ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία και κρατείτο για σχεδόν 100 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας, κατηγορούμενος για συμμετοχή ή υποστήριξη ενόπλων τρομοκρατικών ομάδων.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε το βράδυ της Τετάρτης την υπό όρους απελευθέρωση οκτώ αγωνιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ο Βερολινέζος Πέτερ Στόιντερ και ο Σουηδός συνάδελφός του Αλί Γκαραβί, σε μια δίκη για «τρομοκρατία» που ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα.

Ο Στόιντνερ πρόκειται να επιστρέψει το συντομότερο στο Βερολίνο. «Είμαι ευτυχής για την δικαστική απόφαση και ανακουφισμένος που θα μπορέσω επιτέλους να επιστρέψω σε συγγενείς και φίλους. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους έδωσαν μάχη για μας σε νομικό, σε διπλωματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Τους ευχαριστώ για την αλληλεγγύη που έδειξαν», δήλωσε συγκινημένος ο ακτιβιστής.
TURKEY
Πηγή: Reuters
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ παρενέβη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να επιτύχει την απελευθέρωση του Στόιντερ, έγινε γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Είμαι πολύ ευγνώμων στον Γκέρχαρντ Σρέντερ για τη μεσολάβησή του», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον ιστότοπο του περιοδικού Der Spiegel που προσθέτει πως ο πρώην καγκελάριος (1998-2005) συνομίλησε με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πριν μεταβεί στην Άγκυρα μια εβδομάδα μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
«Είναι μια πρώτη ένδειξη εκτόνωσης διότι η τουρκική κυβέρνηση τήρησε όλες τις δεσμεύεις της», δήλωσε επίσης ο Γκάμπριελ, καθώς οι δύσκολες γερμανο-τουρκικές σχέσεις εντάθηκαν περαιτέρω μετά τη σύλληψη του Στόιντνερ στις αρχές Ιουλίου μαζί με υπευθύνους της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.
turkey 2
Πηγή: Reuters
«Οφείλουμε τώρα να δουλέψουμε και για την απελευθέρωση άλλων κρατουμένων», πρόσθεσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Άλλοι δέκα Γερμανοί πολίτες, μερικοί από τους οποίους έχουν και τουρκική υπηκοότητα, παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτσέλ.
Από παλιά φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε πρόσφατα έντονες επικρίσεις στη Γερμανία, ιδιαίτερα από την Άγκελα Μέρκελ, επειδή τέθηκε επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της γιγάντιας ρωσικής ημιδημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Διαβάστε επίσης
Μεγαλύτερη, νεαρότερη και λιγότερο... θηλυκή η Μπούντεσταγκ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...