Ειρηνική αντίσταση κηρύσσει η Βαρκελώνη

Ο ηγέτης του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, Κάρλας Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει πρόεδρος» της Καταλονίας, υποστηρίζει ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας.

Η Μαδρίτη αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, διαμηνύοντας απειλητικά δια του πρεσβευτή της στην Γαλλία ότι ο Πουτζντεμόν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές, που έχουν προκηρυχθεί για τις 21 Δεκεμβρίου, εκτός αν, προσθέτει με νόημα, η Δικαιοσύνη λάβει διαφορετική απόφαση.


«Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν αν είναι εκτός νόμου ή όχι. Για την ώρα, μπορεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του στις εκλογές», δήλωσε ο πρεσβευτής.

Υπενθυμίζεται ότι η γενική εισαγγελία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά του Πουτζντεμόν κατηγορώντας τον για «εξέγερση», ένα αδίκημα, που κατά τον ισπανικό νόμο μπορεί να επισύρει ποινή έως και 30 ετών φυλάκισης.

Διάγγελμα δίπλα στη σημαία της ΕΕ

Από την πλευρά του ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας, ευρισκόμενος στις συμπληγάδες μεταξύ λαϊκής πίεσης για ανεξαρτησία και απειλών της Μαδρίτης, προφανώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, συμμαχίες και εντυπώσεις.



Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του δήλωσε πως «είναι σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση» στον έλεγχο της Μαδρίτης και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται «για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Ήταν η πρώτη δήλωση του Πουτζντεμόν, μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του, και την έκανε ενώ στεκόταν δίπλα σε μία σημαία της Καταλονίας και σε μία της Ε.Ε. Πάντως στην γραπτή εκδοχή του διαγγέλματος ο Πουτζντεμόν υπογράφει ως «πρόεδρος της Καταλονίας».

Διέξοδος το πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο;

Η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα αν το ζητήσει ο ίδιος», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, υπογραμμίζοντας τη διαφορετική θέση που πήρε η χώρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την ανάληψη κάθε εξουσίας από την Μαδρίτη, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι καθίσταται η υπ΄αριθμόν ένα αρχή στην Καταλονία.
Μετά την ανάληψη κάθε εξουσίας από την Μαδρίτη, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι καθίσταται η υπ΄αριθμόν ένα αρχή στην Καταλονία.


Σημειώνεται ότι το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Αν και η δήλωση προκάλεσε εντύπωση,  θεωρείται χωρίς ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζντεμόν θα πάει στο Βέλγιο.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Οι συνέπειες της μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μιας μεγάλης περιφέρειας ίσης έκτασης με το Βέλγιο όπου ζει το 16% των Ισπανών, δεν μπορούν να εκτιμηθούν επαρκώς, αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη, είναι όσα είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η ΕΕ «δεν έχει ανάγκη άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα», ενώ οι μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017, 13:38

Καταλονία: Ο Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες - Το κόμμα του στις εκλογές

Καταλονία: Ο Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες - Το κόμμα του στις εκλογές
...
Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πως ο Πουτζντεμόν βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως συνοδεύεται από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με δικηγόρους, μετέδωσε σήμερα το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και βρίσκεται καθ’ οδόν» έγραψε το VRT στον ιστότοπό του.

«Ο Πουτζντεμόν θα συναντηθεί εδώ με δικηγόρους και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων» επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έπαυσε την περιφερειακή κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού οι ηγέτες της Καταλονίας έλαβαν μονομερώς την απόφαση να κηρύξουν ανεξαρτησία.

Ο κ. Πουτζντεμόν αντιμετωπίζει κατηγορίες για «στάση» και προσπάθεια απόσχισης τμήματος της ισπανικής επικράτειας, καθώς η Καταλονία προχώρησε σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν εγκατέλειψε την Ισπανία και βρίσκεται πλέον στο Βέλγιο, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης.

Μαζί με τον καθαιρεθέντα πρωθυπουργό της περιφέρειας, στις Βρυξέλλες ταξίδεψαν και ορισμένοι, άγνωστο πόσοι, τέως υπουργοί της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Τέο Φράνκεν είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε βελγικό έδαφος.



Μεταξύ εκείνων στους οποίους ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας καλεί να ασκηθεί δίωξη βρίσκονται, πλην του κ. Πουτζντεμόν, καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί. Δίωξη αναμένεται να ασκηθεί κατά της τέως προέδρου του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαντέλ καθώς και κατά του τέως αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.



Εν τω μεταξύ το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.

Νωρίτερα ένα άλλον καταλανικό κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017, 16:29

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...