Το οργανόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16 - Απογειώνονται και πάλι τα Mirage - Ενεργοποιείται η ΕΑΒ

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Σε μια ενημέρωση που ήταν προγραμματισμένη για την επερχόμενη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, τα στελέχη της είχαν την ευκαιρία να δώσουν σημαντικές διευκρινίσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με την  αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου των F-16, η οποία άλλωστε ανακοινώθηκε δια στόματος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερική.

Ανώτατο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα, που αναμένεται να φτάσουν το ποσό των 2,4 δις ευρώ για την αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο VIPER, δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς αποτελεί μέρος των ήδη προβλεπόμενων κονδυλίων του τριετούς προγράμματος εξοπλισμών της Πολεμικής Αεροπορίας.

F-16 block 52 plus
F-16 block 52 plus




Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης, που είχε ζητηθεί τουλάχιστον από το 2009 από την ηγεσία της Π.Α. ως απαραίτητο, καλύπτεται από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό σε φάσμα δεκαετίας, του οποίου αποτελεί περίπου το 40%-45% των δαπανών.

Στις αρχές Νοέμβρη αναμένεται να δοθεί η απάντηση για το τελικό κόστος της αναβάθμισης των 123 μαχητικών, που θα προκύψει φυσικά κι από την έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής και της αμερικάνικης πλευράς.



Μέρος των χρημάτων επίσης θα εξευρεθούν από την πώληση 12 παλιών F-16 Block 30, πιθανότατα στην κροατική αεροπορία που ενδιαφέρεται, ενώ ακόμη 20 του ίδιου τύπου θα αποτελέσουν ένα νέο εγχείρημα της ΠΑ καθώς θα μετατραπούν σε εκπαιδευτικά στον συγκεκριμένο τύπο.

Επίσης, από την αναδιοργάνωση ορισμένων μονάδων (που περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις Μοιρών), θα εξοικονομηθούν το επόμενο διάστημα περί τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ.



«Βασική προϋπόθεση της συμφωνίας είναι οι εργασίες της αναβάθμισης να γίνουν εδώ, στην ΕΑΒ», επισημαίνει ανώτατο στέλεχος της Π.Α., τονίζοντας ότι η τεχνική δυνατότητα φτάνει τα 12 μαχητικά τον χρόνο, δηλαδή η ολοκλήρωση της αναβάθμισης των 123 μαχητικών αναμένεται σε κάτι λιγότερο των 10 ετών.



Ποια γίνονται VIPER - ανησυχούν την Ελλάδα τα F35 της Τουρκίας;

Αυτή τη στιγμή ο αεροπορικός στόλος των F-16 της χώρας μας χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, των Block 30, 50, 52 plus & 52 plus Advance. Τα F-16 Block 52 plus Advance και τα Block 52 plus είναι εκείνα που θα περάσουν στο επίπεδο VIPER, όπως ξεκαθαρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της αεροπορίας.

​«Πολύ φιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F35 με το F-16 VIPER που θ’ αποκτήσει η Ελλάδα. Δεν με προβληματίζουν τα 20 τουρκικά  F35 που θα τα έχει μετά από 10 χρόνια, αν θα τα έχει. Η διαφορά ανάμεσα στα F-16 VIPER της Ελλάδας και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω θα είναι γεωμετρική...»​Αυτό σημαίνει πως στην τελειότερη έκδοση του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους θα έχουμε 85.
Τα F-16 Block 50 που τεχνολογικά βρίσκονται πολύ κοντά στα Block 52 plus, με τα απάρτια που θα βγουν από τα δεύτερα (Block 52 plus Adv) θα μετατραπούν από τους ανθρώπους της ΕΑΒ σε F-16 Block 52 plus Advance.

Έτσι ο στόλος μας θα φτάσει τον αριθμό των 123 αεροσκαφών πλήρως αναβαθμισμένων.
Αεροπορικές πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «μακάρι να είχαμε την οικονομική δυνατότητα και τα 123 να έφταναν στο επίπεδο των Viper όμως τώρα κάνουμε αυτό που μπορούμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό.»



Πάντως ο ίδιος ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου εκεί που πήρε θέση ήταν μόλις ρωτήθηκαν στελέχη της ΠΑ για την έλευση των πρώτων F-35 στη γειτονική Τουρκία, λέγοντας πως: «Πολύ φιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F35 με το F-16 VIPER που θ’ αποκτήσει η Ελλάδα. Δεν με προβληματίζουν τα 20 τουρκικά  F35 που θα τα έχει μετά από 10 χρόνια, αν θα τα έχει. Η διαφορά ανάμεσα στα F-16 VIPER της Ελλάδας και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω θα είναι γεωμετρική...»​

Τι θα γίνει με τα Mirage


Ανώτατα στελέχη της Π.Α. αναφέρθηκαν και στο ζήτημα των Mirage, η πλειοψηφία των οποίων παραμένει καθηλωμένη στο έδαφος (από τα περίπου 45 που διαθέτουμε, ελάχιστα είναι πτητική ικανότητα), επισημαίνοντας ότι αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, προκειμένου να αγοραστεί τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους.

Προωθείται, από την ελληνική πλευρά, μια διακρατική «συμφωνία-πλαίσιο» (διάρκειας 4-5 ετών), και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα που θα επιτρέψει στα γαλλικής κατασκευής μαχητικά της Π.Α. να γίνουν ξανά αξιόμαχα για τους ελληνικούς ουρανούς, και να υπερδιπλασιαστεί έτσι η διαθεσιμότητα των ελληνικών μαχητικών, άλλωστε οι πλέον έμπειροι πιλότοι έχουν διαμηνύσει και στην πολική ηγεσία πως δεν μπορούν να φανταστούν στο σύγχρονο αεροπορικό πεδίο μάχης στο Αιγαίο χωρίς τα Mirage 2000 & Mirage 2000-5



Readiness και στη Σαντορίνη

Στα άμεσα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας είναι και η δημιουργία ενός ακόμη αεροδρομίου άμεσης ετοιμότητας ( Readiness) κι αυτό θα γίνει όπως όλα δείχνουν στο κοσμοπολίτικο νησί της Σαντορίνης. Οι υποδομές της ΠΑ ήδη υπάρχουν στο νησί με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα και τα εκατομμύρια των τουριστών και γι’ αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα εύκολο το να μεταβούν δυο μαχητικά και να φρουρούν από εκεί τον κεντρικό τομέα του ανατολικού Αιγαίου.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό προκύπτει μόνον σ’ αυτό το θέμα κι έχει να κάνει με τις πτήσεις τσάρτερ που φτάνουν με διαφορά 4-5 λεπτών η μια πίσω από την άλλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μιας και οι Τούρκοι έχουν δείξει πως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους.
Έτσι λοιπόν, το ερώτημα αυτό είναι εύλογο μιας και τα πολιτικά αεροσκάφη φτάνουν το ένα πίσω από τα άλλο στο νησί με εκατομμύρια τουρίστες, και η απορία έγκειται στο τι θα γίνει όταν θα «χτυπήσει» scramble και θα πρέπει ν’ απογειωθούν τα μαχητικά...

Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει



Από τις 4 έως τις 8 Νοέμβρη θα τελεστούν εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις, αεροπορικές επιδείξεις (σε Σκύρο και Ζάκυνθο), δυνατότητα στο κοινό να επισκεφτεί αεροπορικές βάσεις, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καθώς και συναυλία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 7 Νοέμβρη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), Αρχαγγέλου Μιχαήλ, από το Σάββατο 4 έως και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

• Στατικές και Φωτογραφικές εκθέσεις, αεροσκαφών και μέσων, σε όλες τις Μονάδες.
• Εκδηλώσεις Αεραθλητικών Σωματείων σε Αεροπορικές Βάσεις.
• Πτήσεις αεροσκαφών άνωθεν ακριτικών περιοχών.
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις από Μαθητές Λυκείων σε Μονάδες της ΠΑ.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
 
• 11:00: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.
• 12:00: Αεροπορική επίδειξη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος» στις νήσους Σκύρο και Ζάκυνθο.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

• 09:00: Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

• 19:00: Εκδήλωση – Συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τη συμμετοχή της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία φέτος συμπληρώνει εβδομήντα (70) από την ίδρυσή της.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

• 09:30: Επίσημος Εορτασμός - Δοξολογία στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Οι Αεροπορικές Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι επισκέψιμες για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:

• Το Σάββατο 4, την Κυριακή 5, τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, από 09:00 έως 17:00.
• Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, από 13:00 έως 17:00.

* Οι επιδείξεις, κατά περίπτωση, ενδέχεται να αλλάξουν ώρα πραγματοποίησης ή να ματαιωθούν λόγω καιρικών συνθηκών.

Το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας το πρώτο δεκάμηνο του 2017


Οι επιχειρησιακές πτήσεις της Π.Α. για το 2017, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου:



Οι έξοδοι αεροσκαφών και οι ώρες πτήσεις για την αεροπυρόσβεση:



Οι αποστολές αεροδιακομιδών ασθενών:



Οι αποστολές Έρευνας και Διάσωσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...