Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολυκατοικίες φαίνεται να ανοίγουν το χορό των ενεργειακών συνεταιρισμών, του νέου θεσμού, που έρχεται και στη χώρα μας, αφού έχει ήδη δοκιμαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία.
Οι ενεργειακές κοινότητες εμφανίζονται ως η εναλλακτική επιλογή για επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετά το πέρας εφαρμογής νέων προγραμμάτων πώλησης ρεύματος τα οποία στο παρελθόν είχαν μετατρέψει χιλιάδες πολίτες σε ενεργειακούς μικροεπιχειρηματίες.
Του Νίκου Γρυλλάκη
Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ''ξεφυτρώσουν '' δεκάδες ενεργειακοί συνεταιρισμοί ,δημιουργώντας ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο με πολλαπλασιαστικό οικονομικό ενδιαφέρον. Αυτό δείχνει και η εμπειρία άλλων χωρών. Στη Γερμανία λειτουργούν ήδη 850 ενεργειακοί συνεταιρισμοί ή κοινότητες στις οποίες έχουν συμμετοχή περίπου 200.000 μέλη.
Σύμφωνα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 51% των μελών θα πρέπει να σχετίζονται με την έδρα της ενεργειακής κοινότητας, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να έχουν ακίνητο εντός της περιφέρειας που θα βρίσκεται ο συνεταιρισμός ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήδη κινητοποιούνται και που στην πλειονότητά τους φαίνεται να είναι ξενοδοχειακές μονάδες , αναζητούν μεγάλες εκτάσεις για να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες ή συστήματα αξιοποίησης βιομάζας προκειμένου η παραγωγή ρεύματος να μπορεί να συμψηφίζεται τουλάχιστον με το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.
Πολλά είναι τα τηλεφωνήματα που έχει δεχθεί το υπουργείο και από διαχειριστές πολυκατοικιών καθώς ανάλογη δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί στις ταράτσες κτηρίων εξασφαλίζοντας σημαντική μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων για όλους τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.
Θα μπορούν οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική ΕΚΟΙΝ για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό ή ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο και να εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων τους. Για παράδειγμα για την κατασκευή ενός έργου 50kW με προϋπολογισμό 50 με 60 χιλιάδες ευρώ το κίνητρο για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού είναι ο συμψηφισμός που θα οδηγήσει σε μείωση ή και εξάλειψη του κόστους ηλεκτρισμού. Επίσης μια πολυκατοικία μπορεί να δημιουργήσει έναν συνεταιρισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με εργασίες που μπορούν να επιδοτηθούν κατά 50% με τη συμμετοχή της κοινότητας σε προγράμματα.
Οι Συνεταιρισμοί που θα συσταθούν θα μπορούν να προχωρούν σε επενδύσεις ΑΠΕ (να προσελκύουν κεφάλαια, να συντάσσουν μελέτες, να διαχειρίζονται συμμετοχές σε κοινοτικά προγράμματα κλπ) ενώ θα απολαμβάνουν μια σειρά από κίνητρα όπως:
• σταθερούς φορολογικούς συντελεστές
• ένταξη στον Αναπτυξιακό
• προτεραιότητα αδειοδότησης και όπως προαναφέρθηκε
• δυνατότητα εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering)
Πολλοί είναι οι τομείς που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν αυτοί οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί. Συγκεκριμένα σε :
Φωτοβολταϊκά, Ενεργειακή Αναβάθμιση, Δράσεις για ευάλωτους καταναλωτές (πχ φωτοβολταϊκό για net metering που θα μειώνει το κόστος ενέργειας για κατηγορίες ευπαθών ομάδων) τηλεθέρμανση, ανάπτυξη εμπορικών ΑΠΕ, μονάδες βιομάζας με συμμετοχή της εφοδιαστικής αλυσίδας (αγρότες, κτηνοτρόφοι), μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά, συστήματα ΑΠΕ με αποθήκευση και ηλεκτροκίνηση (δημιουργία υποδομών φόρτισης).
Εκτός από τις μη κερδοσκοπικές ενεργειακές κοινότητες (συνεταιρισμούς) προβλέπεται και η σύσταση κερδοσκοπικών σχημάτων από ιδιώτες ή επιχειρήσεις πχ για μονάδες τηλεθέρμανσης, ή από αγρότες για μονάδες βιομάζας, συμπαραγωγής κλπ ή από κατοίκους νησιών ή δήμους νησιών για μονάδες αφαλάτωσης ή συστήματα ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας