Τύφλα να ’χει η... «τριανταμία»!

Σε «πάρτι για παχυλά και… έμπειρα πορτοφόλια» εξελίσσεται ο τζόγος με το bitcoin. Οι διακυμάνσεις του κρυπτονομίσματος –μετά και την εισαγωγή των προθεσμιακών συμβολαίων– ανοίγουν πολύ και το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχιστούν για καιρό ακόμη.
Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα βγάλουν εκτός παιχνιδιού, «γδαρμένους και κλαμένους», αρκετούς μικρούς και άπειρους επενδυτές.
Την περασμένη Παρασκευή, το κρυπτονόμισμα έχασε περισσότερο
από το ένα τέταρτο της αξίας του (βουτώντας, μάλιστα, κάποια στιγμή έως και 30% χαμηλότερα, στα 11.159,93 δολάρια). Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειές του ήταν οι μεγαλύτερες από το 2013.
Μία εβδομάδα πριν, όμως, στις 17 Δεκεμβρίου, το bitcoin πετούσε στα ουράνια, πάνω από τα 20.000 δολάρια και σε επίπεδα είκοσι φορές υψηλότερα από αυτά των αρχών του έτους.
Η βουτιά της περασμένης Παρασκευής (και εβδομάδας συνολικά) χαρακτηρίστηκε από πολλούς φίλους του κρυπτονομίσματος «υγιής διόρθωση».
Διόρθωση, όμως, που δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει, αφού ακολούθησε ένα νέο εκρηκτικό ράλι. Χθες το bitcoin πέταξε ξανά πάνω από τα 16.000 δολάρια, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 16% – τη μεγαλύτερη εδώ και 2,5 εβδομάδες και την πρώτη μετά από 6 ημέρες.
Αν μη τι άλλο, αυτά τα ακραία σκαμπανεβάσματα δικαιώνουν όσους εκπέμπουν σήμα κινδύνου για ανεξέλεγκτα κερδοσκοπικά παιχνίδια και φούσκες.
Μεταξύ άλλων και την κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης, που προειδοποίησε ξεκάθαρα πριν από λίγες ημέρες ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών των κρυπτονομισμάτων είναι κερδοσκοπική, με υψηλό τον κίνδυνο απότομων πτώσεων.
Παιχνίδια όμως δεν παίζονται μόνο στις ανεξέλεγκτες πλατφόρμες των κρυπτονομισμάτων αλλά και σε καλά ρυθμισμένες αγορές όπως αυτή του συναλλάγματος. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει άλλωστε το αναίτιο τράνταγμα του ευρώ ανήμερα των Χριστουγέννων.
Νωρίς τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, και σε διάστημα ελάχιστων λεπτών, το κοινό νόμισμα βούτηξε στη Νέα Υόρκη κατά 3% έναντι του δολαρίου. Δεδομένων του περιορισμένου όγκου συναλλαγών –λόγω της ημέρας– και της έλλειψης οικονομικών νέων που θα μπορούσαν να κινήσουν την αγορά, η σκιώδης πτώση αποδόθηκε από κάποιους αναλυτές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Και πιο συγκεκριμένα στους αλγόριθμους και τις εντολές trading που είναι προγραμματισμένες μέσω αυτών. Σε αυτό συνηγορεί, σύμφωνα με τους παραπάνω, και το γεγονός ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ανέκαμψε και επανήλθε στα αρχικά επίπεδα.
Το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα τα ξημερώματα έως και τα 1,588 δολάρια, για να ανακάμψει ώρες αργότερα και να κλείσει εκεί όπου ξεκίνησε την ημέρα, δηλαδή στα 1,1870 δολάρια.
Η διακύμανση αυτή, όμως, ακόμη κι αν οφείλεται στους αλγόριθμους, «μυρίζει»... σορτάρισμα.
Τέτοιου είδους διακυμάνσεις νομισμάτων, μετοχών και άλλων αξιών σε περιόδους καλοκαιρινών διακοπών, αργιών κ.λπ. (όταν ο όγκος των συναλλαγών είναι μικρός και η αγορά πιο εύκολο να χειραγωγηθεί) έχουν συμβεί άλλωστε επανειλημμένα στο παρελθόν, γεμίζοντας με χρήμα τις τσέπες των αετονύχηδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...