Ζάεβ, νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ: «Παραιτούμαι από το να θεωρώ τη χώρα μου τον μοναδικό κληρονόμο του Μ. Αλεξάνδρου»

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση για το όνομα που θα διαφυλάσσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Μόνο μέσω αμοιβαίας προσπάθειας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ μιλώντας στην τηλεόραση «Τέλμα» των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατά την οποία συναντήθηκε ο Μάθιου Νιμιτς με τους διαπραγματευτές, δεν υπάρχει πρόταση. Ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για να μην διακινδυνεύσει την επιτυχία της διαδικασίας.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος τόσο λόγω της προετοιμασίας από πλευράς της κυβέρνησής του, από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός όσο από αυτό που αισθάνεται «σαν προθυμία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και από τις συναντήσεις με τον Ν. Κοτζιά αλλά και από τη συζήτηση που είχα με τον Αλ. Τσίπρα και τους κυβερνητικούς πολιτικούς γενικά στην Ελλάδα».

«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μ. Αλεξάνδρου , υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε ο Ζάεβ στη συνέντευξη και υπογράμμισε πως «εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την "Μακεδονία" τον μοναδικό κληρονόμο του Μ.Αλεξάνδρου, που έφθασε στην Ινδία , στην Περσία...».

«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας , πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα , μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες. Αγωνίζομαι για την ευημερία των πολιτών μου και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση. Οι πολίτες θα μας ανταμείψουν για το κουράγιο , επειδή πιστεύουμε στις προοπτικές και στο μέλλον παρά να δειλιάσουμε και να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Η ώρα τέτοιου είδους πατριωτισμού με τη διατήρηση των δικών μας ιστοριών και παρόμοιων θεμάτων πέρασε. Όλος ο κόσμος προχωράει μπροστά με μεγάλη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας προοπτική και μέλλον στους λαούς του» είπε ο Ζάεβ

«Ο,τι θα κάνουμε θα διέπεται από διαφάνεια. Στο τέλος ελπίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στο δημοψήφισμα μεταξύ των πολιτών. Ας διατηρήσουμε την προσοχή μας και τις επιφυλάξεις μας ώστε η διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία», ανέφερε ο Ζάεβ .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...