Ο λαός άνοιξε το δρόμο σε μια πραγματική αλλαγή

Σε συστράτευση για την πραγματική αλλαγή κάλεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
Ο κυπριακός λαός επιβράβευσε την υποψηφιότητα Μαλά ανοίγοντας το δρόμο σε μια πραγματική και δημιουργική αλλαγή, διεμήνυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως «ο Σταύρος Μαλάς πιστεύει στην ενότητα, έχει αξιοπιστία, είναι μετριοπαθής και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις».

Στηρίξαμε μια υποψηφιότητα με κρυστάλλινα χαρακτηριστικά, που ο κυπριακός λαός επιβράβευσε, ανοίγοντας το δρόμο σε μια πραγματική και δημιουργική αλλαγή. Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «χρειάζεται να συστρατευθούμε όλοι όσοι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την πραγματική αλλαγή στον τόπο».
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την απαλλαγή του τόπου από τον Νίκο Αναστασιάδη και την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. «Αποδεικνύει ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αν όλοι σταθούμε συνεπείς σ’ αυτό που καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία διακηρύσσαμε, ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά», επεσήμανε.
Ο Σταύρος Μαλάς πιστεύει στην ενότητα, έχει αξιοπιστία, είναι μετριοπαθής και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «το αύριο μάς ενώνει στον κοινό στόχο της αλλαγής.
Έχουμε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά παρέχει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία οι πολίτες, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του». Το ΑΚΕΛ, είπε, θα συμβάλει για την υλοποίηση αυτού του στόχου.
Εκλογές από την αρχή
• Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αφήνει ανοικτή την προοπτική ανατροπών
• Εσωκομματικές συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων φέρνει η επόμενη μέρα
Μια νέα εκλογική διαδικασία φέρνει η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ενώ οι χειρισμοί και η δουλειά των επερχόμενων επτά μερών θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, με μια διαφορά περίπου 20.000 ψήφων μεταξύ Αναστασιάδη και Μαλά (35,54% και 30,21% αντίστοιχα), είναι άλλωστε ανατρέψιμο, όπως τόνισαν σχεδόν όλοι οι αναλυτές και στατιστικολόγοι.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, εσωκομματικές συνεδριάσεις αλλά και διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων με τα επιτελεία Σταύρου Μαλά και Νίκου Αναστασιάδη φέρνει η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου. Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, εάν αυτές γίνουν με σαφήνεια, όπως και η βούληση των ψηφοφόρων κατέγραψε, θα καθορίσουν τον επόμενο Πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση, τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα υπάρξουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών και υποψηφίων που δεν κατάφεραν να περάσουν στο β’ γύρο.
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο θα προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος. Σε ό,τι αφορά τον ΔΗΣΥ, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο φάνηκε ξεκάθαρα ποια θα είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί, τόσο από τη μετεκλογική ομιλία του απερχόμενου Προέδρου, αλλά και από τις αναφορές του προέδρου και ηγετικών στελεχών του ΔΗΣΥ, οι οποίοι εμφανίστηκαν με αφήγημα του 2013.
Στη χθεσινή τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, και υποψήφιος μέχρι χθες Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν άφησε περιθώρια ερμηνείας εάν θα λάβει θέση στο β’ γύρο των εκλογών. Ταυτόχρονα ο Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε για τη συνέχιση της συνεργασίας των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Ο κ. Παπαδόπουλος πάντως συνεχάρη μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας τόσο τον Σταύρο Μαλά όσο και τον Νίκο Αναστασιάδη. Αναφορές για την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου έκανε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο Γιώργος Λιλλήκας, που επίσης συνεχάρη τους ανθυποψηφίους του που πέρασαν στο β’ γύρο, δήλωσε ότι σήμερα το πρωί θα έχει μια πρώτη σύσκεψη με τα στελέχη του επιτελείου του, στη συνέχεια θα συνεδριάσει η γραμματεία του κόμματος και την τελική απόφαση θα λάβει η ανώτατη πολιτική σύγκλητος. Το βασικό κριτήριο πάντως για τον κ. Λιλλήκα, όπως ανέφερε, θα είναι το Κυπριακό και ακολούθως τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.
 Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία απαιτεί αλλαγή
Την ανάγκη να γυρίσει η Κύπρος σελίδα ανέδειξε ο Σταύρος Μαλάς
Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που εκφράζει τη θέληση του λαού για μια πραγματική δημιουργική και ελπιδοφόρα αλλαγή χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, απευθυνόμενος στο λαό μετά την οριστικοποίηση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων του α’ γύρου των εκλογών.
Ο Σταύρος Μαλάς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα εθνικής ενότητας και την ανάγκη να γυρίσει η Κύπρος σελίδα, αφήνοντας πίσω τους διχασμούς του παρελθόντος. Σημείωσε ακόμα πως «με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σύνεση και συναίνεση θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, επανένωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας μας».
Είπε επίσης ότι με διαφανή και αξιοκρατική διακυβέρνηση, με κοινωνική αλληλεγγύη και παραγωγικές πρωτοβουλίες, όλοι μαζί «να δημιουργήσουμε προοπτικές στη νέα γενιά, συνθήκες ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι».
Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο υποψήφιος Πρόεδρος τούς κάλεσε να υπερβούν κομματικές προτιμήσεις και ιδεολογικές πεποιθήσεις και να συγκρίνουν με νηφαλιότητα τις θέσεις των δύο υποψηφίων.
Τους κάλεσε ακόμα να κρίνουν τις δυνατότητές τους, τις δεσμεύσεις τους και τα χαρακτηριστικά τους, ξεχωρίζοντας το νέο από το παλιό. Κάλεσε ακόμα τους πολίτες ν’ αποφασίσουν με το χέρι στην καρδία και το μυαλό στο αύριο που αξίζουν τα παιδιά τους.
Ερωτηθείς για τις επαφές ενόψει του δεύτερου γύρου, ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι θα γίνουν από τον ίδιο από σήμερα για να καθορισθούν τα επόμενα βήματα.
Μήνυμα στους Τ/κ
Απευθυνόμενους στους Τ/κ, ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι οι συμπατριώτες μας Τ/κ παρακολουθούν με αγωνία αυτή την εκλογική διαδικασία. «Το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί, αυτό όμως που σίγουρα έχει κριθεί είναι ότι η χώρα μας με αυτοπεποίθηση μπορεί να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στο στόχο της επανένωσης».
Και η επανένωση, ανέφερε, δεν χρειάζεται μόνο πολιτική αποφασιστικότητα, αλλά και κοινωνική συμμετοχικότητα και συνεχάρη τους Τ/κ που κάτω από αντίξοες συνθήκες, πριν λίγες ημέρες, όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην κατοχή και έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα, «ότι στην τ/κ κοινότητα υπάρχει ένα μεγάλο προζύμι, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για να επανενώσουμε τη χώρα μας, την κοινωνία και την οικονομία».
Ο Σταύρος Μαλάς έστειλε τα μετεκλογικά του μηνύματα υπό την μουσική υπόκρουση του τραγουδιού «Dream changers», τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες εκατοντάδων υποστηρικτών.
Χαιρέτισε και αγκάλιασε τον κόσμο που τον περίμενε, ενώ ακούγονταν και συνθήματα όπως «Ενότητα, ελπίδα, προοπτική, ψηφίζουμε Μαλά την μόνη επιλογή», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, θα φράξουμε το δρόμο στον Αναστασιάδη», «Η νέα γενιά ψηφίζει Μαλά».
Δημήτρης Στρατής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...