Πράσινο φως από το Eurogroup για τη δόση 6,7 δισ. ευρώ

Ολοκλήρωσε το Eurogroup τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος .
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ και χαιρέτισαν την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης. Η δόση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα χωριστεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, θα δοθούν τον Φεβρουάριο.

Οι υπουργοί Οικονομιών τονίζουν ωστόσο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, πριν εκταμιευθεί η δόση. Σε αυτά εντάσσεται η απρόσκοπτη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η ολοκλήρωση εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεις.
«Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και υπό τον όρο της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, ο ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο και να αποφασίσει την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, «το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. και θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη υποδόση θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και την πορεία των ”κόκκινων” δανείων».
«Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της γ′ αξιολόγησης, η διαδικασία κύλησε πιο ομαλά από ό,τι αναμένονταν και οι αγορές το αναγνώρισαν αυτό. Όλοι ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε.
Σεντένο: Ζωτικής σημασίας η «ιδιοκτησία» του προγράμματος
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αφού ανακοίνωσε την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επεσήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας η «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, διευκρίνισε ότι με το κλείσιμο όλων των προαπαιτουμένων, ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι το ύψος της επόμενης δόσης θα ανέλθει συνολικά στο 6,7 δισ. τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους (3,3 δισ.) και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (1,7 δισ.) αλλά και για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας (1,9 δισ.) που είναι «σημαντικό» προκειμένου να διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση» στις αγορές.
Επίσης, ενημέρωσε για την έναρξη των τεχνικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους και το μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους στο μέλλον με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Μ. Σεντένο εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει μια δική της «συνολική στρατηγική ανάπτυξης» για τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως είπε, η «κυριότητα» του προγράμματος είναι «πολύ σημαντική» τόσο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του όσο και μετά.
Μοσκοβισί: Μια καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη
Για μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως είπε είναι καλή μέρα «όχι μόνο γιατί η Ελλάδα αναμένεται να βγει το καλοκαίρι από το πρόγραμμα, αλλά γιατί θα είναι πάλι μια ”κανονική” χώρα στην Ευρωζώνη».
Υπογράμμισε πως οι «σημαντικές προσπάθειες» των ελληνικών αρχών «αναγνωρίστηκαν από όλους, ακόμα και από αυτούς που ήταν σκεπτικοί στο παρελθόν», ενώ έκανε λόγο για «εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος» και για «ενθαρρυντική πρόοδο».
Επιπρόσθετα, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε το 2018 μια «καθοριστική» χρονιά για την Ελλάδα καθώς θα «βγει μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής βοήθειας» που περιλάμβανε μεταξύ άλλων «πολύ σκληρά μέτρα» για την κοινωνία και «άνευ προηγουμένου διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα καταστήσουν την οικονομία πιο «ανθεκτική».
«Αυτή η χώρα γίνεται πλέον αυτό που θέλουμε και ήθελε και αυτή. Μια κανονική χώρα, με κανονικούς κανόνες και κανονικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι σήμερα είναι μια «όμορφη μέρα για την Ελλάδα» προκειμένου «όχι μόνο να βγει από το πρόγραμμα, αλλά να βγει επιτυχώς».
Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ έδωσε κάποια ένδειξη σήμερα για τη ενεργοποίηση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι πρακτικά δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες, ωστόσο σε «ψυχολογικό επίπεδο», «ένιωσε» ότι η «στάση και η γλώσσα του Ταμείου ήταν πολύ θετική».
«Σήμερα νιώθω βέβαιος ότι θα τους έχουμε μαζί μας» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο «εντυπωσιάστηκε από τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα».
Καμία «διστακτικότητα» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Η παγίωση του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους ενός δισ. ευρώ, διευκρίνισε επίσης ο κ. Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η λήψη κανενός πρόσθετου μέτρου και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν πως από την 21η Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει «καμία διστακτικότητα» και ότι επί της ουσίας οι θεσμοί θα παρακολουθήσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...