ΔΣΑ προς ΕΦΚΑ: Διπλό ατόπημα στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών

Επιστολή στον διοικητή του ΕΦΚΑ, Αθανάσιο Μπακαλέξη, για το ζήτημα της παράνομης -όπως χαρακτηρίζεται- διεύρυνσης της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών, έστειλε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός,
Η κίνηση αυτή έρχεται ενόψει της αυριανής συνάντησης των προέδρων του ΔΣΑ, του ΤΕΕ και του ΟΕΕ με τον διοικητή του ΕΦΚΑ.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 58 ν. 4472/2017 και την ΥΑ 25599/1453/2017 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 προσαυξάνεται με το 85% των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2017, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ υπέπεσαν σε διπλό ατόπημα.

Αυτό είναι:
α) Συνυπολόγισαν το σύνολο των εισφορών που πράγματι κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Έτσι, συνυπολογίστηκαν οι τυχόν καταβληθείσες εισφορές προηγουμένων ετών, οι τυχόν υψηλότερες των νομίμων ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, ποσά από δόσεις ρύθμισης, ποσά για αναγνώριση χρόνου κ.λπ.. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διογκώνεται παράνομα η ασφαλιστική οφειλή του 2018.
β)  Έθεσαν παρανόμως ως βάση υπολογισμού τις εισφορές που καταβλήθηκαν το έτος 2016, ενώ ως βάση υπολογισμού έπρεπε να τεθούν οι καταβλητέες εισφορές το 2017. Τούτο δε, παρόλο που ο ΕΦΚΑ διαθέτει τα στοιχεία των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών 2017 (οι οποίες υπολογίζονται κατά τον νέο ν. 4387/2016).
Με αυτήν την επιστολή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ζητεί την άμεση ρύθμιση του θέματος που ταλαιπωρεί εκατοντάδες συναδέλφους του, ώστε να αποφευχθεί η μη νόμιμη οικονομική τους επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...