«Μαζί ή Τίποτα»: Ο Φατίχ Ακίν απέναντι στους νεοναζί ( foto-video )

Συγκινητική, αιχμηρή, και εξαιρετικά επίκαιρη, η νέα ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν - «Μαζί, Ποτέ», «Η Άκρη του Ουρανού», «Soul kitchen», «Ο Ήχος της Πόλης» - έρχεται για να αφηγηθεί μια ιστορία απώλειας και εκδίκησης. Ο Γερμανός σκηνοθέτης τουρκικής καταγωγής, διερευνά τη δική των νεοναζί και και τη σύνδεση τους με την Χρυσή Αυγή. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Νταϊάν Κρούγκερ, στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρα της.
«Είμαι κατά κάποιον τρόπο ο «άλλος» (στη Γερμανία) με το background μου. Έχω μαύρα μαλλιά, οι γονείς μου είναι από την Τουρκία.
Κάπως έτσι, είμαι ο τέλειος στόχος για αυτές τις ξενοφοβικές επιθέσεις. Πριν μερικά χρόνια, υπήρχε μια λίστα, ένα website με το όνομα «Nuremburg 2.0» με ονόματα πολιτικών και καλλιτεχνών. Το όνομα μου ήταν σε αυτή τη λίστα, ως στόχος των νεοναζί. Αυτό με οδήγησε στο να γράψω και να κινηματογραφήσω (την ταινία) επειδή είμαι πιθανός στόχος αυτών των ομάδων. Αυτό που έκανα με αυτήν την ταινία ήταν ενός είδους αντεπίθεσης.» - Φατίχ Ακίν
In the Fade / Aus dem Nichts
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν / Fatih Akin
Σενάριο: Fatih Akin, Hark Bohm
Διεύθυνση φωτογραφίας: Rainer Klausmann
Μοντάζ: Andrew Bird
Ήχος: Kai Storck
Μουσική: Joshua Homme
Ηθοποιοί: Νταϊάν Κρούγκερ, Νούμαν Ακάρ, Ούλριχ Τουκούρ, Γιοχάνες Κρις
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 105 λεπτά

Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα.
Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής.

Μια αιχμηρή ιστορία εκδίκησης, επίκαιρη και καθηλωτική, η νέα ταινία του καταξιωμένου δημιουργού τιμήθηκε πρόσφατα με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ η πρωταγωνίστρια Νταϊάν Κρούγκερ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών.

..Έναν χρόνο μετά το νεανικό road trip «Βερολίνο, Αντίο» (Tschick - 2016), ο αξιόλογος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία: «In the Fade / Aus dem Nichts» (2017). Ο Γερμανός καλλιτέχνης, τουρκικής καταγωγής, επιστρέφει εντυπωσιακά με ένα ριζοσπαστικό πολιτικό φιλμ βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το οποίο παρακολουθεί τη δική των νεοναζί στη Γερμανία και τη σύνδεση τους με την Χρυσή Αυγή.

Ο Φατίχ Ακίν, είναι ένας ιδιαίτερα αξιόλογος σκηνοθέτης το έργο του οποίου αξίζει αναμφισβήτητα την προσοχή του θεατή. Ένα κινηματογραφικό σύμπαν, σκληρό, ρεαλιστικό, μα πάνω απ' όλα ανθρώπινο.
Στη νέα του ταινία, η ζωή της Κάτια καταρρέει όταν ο κουρδικής καταγωγής σύζυγός της, Νούρι και ο μικρός τους γιος, Ρόκο, σκοτώνονται σε μια βομβιστική επίθεση. Με τη βοήθεια φίλων και συγγενών, η Κάτια καταφέρνει να αντέξει το σοκ και προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Όμως, η αναζήτηση των ενόχων και η διαλεύκανση των κινήτρων πίσω από τη δίχως νόημα τραγωδία περιπλέκει το πένθος της Κάτια και κρατά ανοιχτές τις πληγές της. Ο Ντανίλο, δικηγόρος και καλύτερος φίλος του Νούρι, εκπροσωπεί την Κάτια στη μετέπειτα δίκη ενάντια σε δύο υπόπτους: ένα νεαρό ζευγάρι που κινούνταν σε νεοναζί κύκλους. Η απόφαση του δικαστηρίου φέρνει την Κάτια στα άκρα, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική: απαιτεί δικαιοσύνη.
Η ταινία λαμβάνει χώρα στην γερμανο-τουρκική κοινότητα του Αμβούργου. Η έκρηξη μιας βόμβας οδηγεί μία γυναίκα να αναζητήσει εκδίκηση για την οικογένειά της. Η γεννημένη στη Γερμανία Ντάιαν Κρούγκερ πρωταγωνιστεί, ενώ στο καστ βρίσκουμε, επίσης, τον Ντένις Μοσκιάτο, τον Νούμαν Ακάρ και τον Ούλριχ Τουκούρ. Σε ρόλο έκπληξη συναντάμε τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη.

Εμπνευσμένος από μια σειρά δολοφονιών από νεοναζί με θύματα οκτώ Τούρκους, έναν Έλληνα και μια Γερμανίδα αστυνομικό και μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στην ιστορία της Γερμανίας, ο Φατίχ Ακίν στήνει δεξιοτεχνικά ένα δραματικό θρίλερ που σόκαρε το κοινό του Φεστιβάλ Καννών με το αμφιλεγόμενο φινάλε, αλλά και φοβερά επίκαιρο θέμα του.

..Άξια σύμμαχός του, η Νταϊάν Κρούγκερ, η οποία δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της ως μια γυναίκα που χάνει την οικογένειά της σε μια τυφλή τρομοκρατική επίθεση και ξεκινά ένα σκοτεινό ταξίδι μέσα από τη θλίψη, την οργή και τη δίψα για δικαιοσύνη.
Η ταινία βρέθηκε στην shortlist με τις εννέα τελικές Υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αλλά δεν κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα.

Ένα μεγάλο μέρος της ταινίας, γυρίστηκε στην Αττική - Μαραθώνας, Σούνιο, Βαρυπόμπη - καθώς σημαντικός αριθμός Ελλήνων συντελεστών δούλεψαν για την ολοκλήρωση της ταινίας, ενώ σε χαρακτηριστικούς ρόλους συμμετέχουν ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης και η Γιούλα Μπούνταλη.
Διαβάστε επίσης:
Η ταινία «Μαζί ή Τίποτα» (Aus dem Nichts / In the Fade - 2017) του Φατίχ Ακίν, θα προβάλλεται από την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στο Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη), ενώ μία εβδομάδα μετά (22/02) θα κυκλοφορήσει και στις υπόλοιπες κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, σε διανομή της εταιρίας Rosebud.21.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...