Σκάνδαλο Novartis στη Βουλή: Τι υποστήριξαν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί

Το δικαίωμα να τοποθετηθούν στη Βουλή έχουν σήμερα - ημέρα που συζητείται και θα ψηφιστεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis - οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο.
Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία που μεταβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρονται τα ονόματα δυο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών και συγκεκριμένα εμπλέκονται οι: Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος και Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο πρώτος που τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια ήταν ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο ως πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγω για αισχρές συκοφαντίες σε βάρος τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του. Υποστήριξε ότι «αγνώστων στοιχείων μάρτυρες κατέθεσαν ότι δωροδοκήθηκα με 1 εκατ. ευρώ, που μου έφερε ο Φρουζής με τσάντα». «Είναι εντελώς ψευδείς οι μαρτυρίες, ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις που μου καταμαρτυρούνται» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Οι μαρτυρίες είναι εντελώς ψευδείς. Πλήττουν κατά βάναυσο τρόπο την προσωπικότητά μου και το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας».
Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξαιτίας της απουσίας του στο εξωτερικό έστειλε στη Βουλή υπόμνημα προς ανάγνωση στην Ολομέλεια. Σε αυτό, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ζήτησε από τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους».
Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι ουδέποτε χειρίστηκε υπόθεση της Novartis, ούτε κάποιος υπουργός του το έκανε. Είπε ακόμη ότι δεν υπέγραψε καμία διοικητική ενέργεια τιμολόγησης φαρμάκων. Ο Παναγιώτης Πικραμένος αμφισβήτησε τον μάρτυρα που κατέθεσε εναντίον του, λέγοντας ότι «καταθέτει, 'κατά τους ισχυρισμούς του τότε αντιπροέδρου της εταιρείας', ότι έλαβα δώρο. Έτσι γενικά και αόριστα».
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αρνήθηκε κάθε κατηγορία και είπε ότι θα ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκειμένου όπως είπε «να αποκαλυφθεί μόνο για μένα η αλήθεια». Όπως υποστήριξε: «στη θητεία μου, ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων, την έκδοση δελτίου τιμών ή την τιμολόγηση νέων φαρμάκων. Ουδεμία προσωπική σχέση είχα με φαρμακευτική εταιρεία, με οποιοδήποτε στέλεχος από την αγορά του φαρμάκου». Τέλος δήλωσε ότι οι υπογραφές τις οποίες έβαζε ήταν σε συνεργασία με την ιεραρχία του υπουργείου και τους διευθυντές, «ζητώντας επιχειρήματα προκειμένου να θέσω την υπογραφή μου».
Για διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης που ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος, χωρίς καμία παραγραφή, με τους μάρτυρες παρόντες. Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis και υποστήριξε ότι ο πολιτικός χειρισμός του θέματος ουσιαστικά αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...